Питане за повдигачи

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
zdravko555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko555 » Чет 26 юни 2008 14:13

Хмм е значи не е толкова зле :)
и все пак са хидравлични като свалях тенекиения капак ги видях, но не трака като дезел.

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Чет 26 юни 2008 16:13

zdravko555 написа:Хмм е значи не е толкова зле :)
и все пак са хидравлични като свалях тенекиения капак ги видях, но не трака като дезел.

а бе ти топлата вода ли откриваш???

Потребителски аватар
MaRtiNsKi
Автомобил: GOLF V
Двигател: TDI

Мнениеот MaRtiNsKi » Чет 26 юни 2008 16:54

Абе няма ядове , нормално да си тракат на студено ;) И мойта е така. Тракат 10 сек след като я запаля и след това си спират :) Както казаха колегите преди мен , нали трябва време помпата да качи масълце до тях :) Житкай си спокойно :)

Потребителски аватар
jagler
Автомобил: PASSAT B-7 2 TDI
Двигател: CFFB-2014

Мнениеот jagler » Чет 26 юни 2008 18:52

Лошото в случая е че дори и да ги смениш не знаеш на какви ментета ще попаднеш както стана при мен...няколко повдигача блокираха от новите уж INA бяха и те и тогава става лошо не можеш запали ,защото не натискат клапаните.И аз пак си върнах старите добре че си ги пазих... :wink: Тук в БГ. нищо не е оригинално дори и в ремониран сервиз...по-добре пробвай с друго масло...като марка ,че и те само ментета са се навъдили :roll:

Потребителски аватар
reactiven
Автомобил:
Двигател:

Re: Питане за повдигачи

Мнениеот reactiven » Чет 26 юни 2008 23:39

joker написа:
Краси Кунчев написа:Карам колата си с масло 15-w40 но сутрин ми изтракват на студено повдигачите.Ако сложа масло 10-w40 ще спрат ли да изтропват когато колата е студена.

би трябвало с 10W40 да спрат да тракат тъй като при по-ниски температури има по-малък вискозитет от 15W40 и маслената помпа по-бързо го качва до повдигачите......ефекта е особено отчетлив зимата....проверено е !!!!!Иначе при загрял ДВГ и двата вида масла са с еднакъв вискозитет....
10W40 ....това е твоето масло....
А иначе е нормално за 1-2 сек да притракат при запалване......но ако това може да се избегне е по-добре....

Ако са с еднакъв вискозитет при загрял двигател , защо на всички таблици дават 10в40 до +35' а 15в40 до +40' / говорим за околна температура, разбира се /? Винаги съм се питал това.

Потребителски аватар
kristinobal
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kristinobal » Пет 27 юни 2008 6:33

С по-гъстото масло помпата би трябволо по-бързо да вдигне налягане до повдигачите. Нали след като загрее колата налягането на маслото пада понеже маслото се загрява и става по течливо.На всяка кола която има манометър за масло може да се види това.

Потребителски аватар
joker

Мнениеот joker » Пет 27 юни 2008 6:44

reactiven написа:
joker написа:
Краси Кунчев написа:Карам колата си с масло 15-w40 но сутрин ми изтракват на студено повдигачите.Ако сложа масло 10-w40 ще спрат ли да изтропват когато колата е студена.

би трябвало с 10W40 да спрат да тракат тъй като при по-ниски температури има по-малък вискозитет от 15W40 и маслената помпа по-бързо го качва до повдигачите......ефекта е особено отчетлив зимата....проверено е !!!!!Иначе при загрял ДВГ и двата вида масла са с еднакъв вискозитет....
А иначе е нормално за 1-2 сек да притракат при запалване......но ако това може да се избегне е по-добре....

Ако са с еднакъв вискозитет при загрял двигател , защо на всички таблици дават 10в40 до +35' а 15в40 до +40' / говорим за околна температура, разбира се /? Винаги съм се питал това.

А сега седни и помисли за стартовата температура (сиреч на околната среда) и температурата на загрял ДВг.....и чети внимателно постовете на другите....и най-вече чети публикуваните в раздел ПОЛЕЗНИ статии за маслата!!!!!
И прочети какво ознават двете цифрички.....отговорът ще си го дадеш сам!

Потребителски аватар
joker

Мнениеот joker » Пет 27 юни 2008 7:38

kristinobal написа:С по-гъстото масло помпата би трябволо по-бързо да вдигне налягане до повдигачите. Нали след като загрее колата налягането на маслото пада понеже маслото се загрява и става по течливо.На всяка кола която има манометър за масло може да се види това.

Простичък експеримент......напълни спринцовка с желе и с вода и я свържи с тънко маркуче.....а опитай да видиш кое ще се качи по-бързо нагоре....водата или желето....за по-големия вискозитет трябва по-голямо налягане и действително дава по-голямо налягане,но трябва повече време докато се достигнат тези стойностите на налягането необходими да се изтласка субстанцията нагоре.....затова в студено състояние при по-гъсто масло повдигачите тракат....просто трябва им по-дълго време да се напълнят....

Потребителски аватар
zdravko555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko555 » Пет 27 юни 2008 9:04

ok така ще си карам тогава
това за по-редкото масло като се замислиш излиза че е точно така,а на мен ми предстои смяна на маслото та ще му сипя 10в40 да видим как ще е тогава? :wink:

Потребителски аватар
reactiven
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот reactiven » Съб 28 юни 2008 0:19

joker написа:
reactiven написа:
joker написа:

А сега седни и помисли за стартовата температура (сиреч на околната среда) и температурата на загрял ДВг.....и чети внимателно постовете на другите....и най-вече чети публикуваните в раздел ПОЛЕЗНИ статии за маслата!!!!!
И прочети какво ознават двете цифрички.....отговорът ще си го дадеш сам!

СЕДХАХ ,ПОМИСЛИХ И СЕ ПОЧЕСАХ! АМА на освен да се задавя от милионите удивителни знаци които ползваш , нищо не ми хрумна друго.Та не се заяждам , но все пак обясни ми следната диаграма: http://forum.offroad-bulgaria.com/showt ... 519&page=3

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Чет 09 окт 2008 14:07

Моите повдигачи също чукат, хем сипах хубаво масло - Fuchs, незнам колко гъсто мисля че 15w-40, по каталог ми го дадоха. Общо взето чукат докато стрелката за температурата стигне точно на средата. Не ми е особен проблем, тъй като винаги слушам музика и рядко им обръщам внимание, но има ли проблем ако се кара така?

Потребителски аватар
snupeca
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: ALH
Контакти:

Мнениеот snupeca » Чет 09 окт 2008 14:20

Зависи дали си с хидравлични повдигачи - аз съм така и ми чукаха с 15W40 макар че е на 243000км Сложих му 10W40 и от тогава няма проблем, Иначе ако караш така да се изкривят и да започнат да чукат повече и повече и :bishop

Потребителски аватар
kiko946
Автомобил: GOLF 3
Двигател: AAZ 1992 g

Мнениеот kiko946 » Чет 09 окт 2008 14:21

[quote="Краси Кунчев"]Карам колата си с масло 15-w40 но сутрин ми изтракват на студено повдигачите.Ако сложа масло 10-w40 ще спрат ли да изтропват когато колата е студена.[/quote

същия проблем и аз имах преди години.....смених маслото според изискванияте на завода мисля че беше 505 00 и тракането което го имаше докато е студен двигатела изчезна.

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Чет 09 окт 2008 15:32

Някои ми казват да сложа по-гъсто масло, други - по-рядко....и аз не знам вече какво да правя.

Потребителски аватар
kiko946
Автомобил: GOLF 3
Двигател: AAZ 1992 g

Мнениеот kiko946 » Чет 09 окт 2008 17:10

joker написа:
kristinobal написа:С по-гъстото масло помпата би трябволо по-бързо да вдигне налягане до повдигачите. Нали след като загрее колата налягането на маслото пада понеже маслото се загрява и става по течливо.На всяка кола която има манометър за масло може да се види това.

Простичък експеримент......напълни спринцовка с желе и с вода и я свържи с тънко маркуче.....а опитай да видиш кое ще се качи по-бързо нагоре....водата или желето....за по-големия вискозитет трябва по-голямо налягане и действително дава по-голямо налягане,но трябва повече време докато се достигнат тези стойностите на налягането необходими да се изтласка субстанцията нагоре.....затова в студено състояние при по-гъсто масло повдигачите тракат....просто трябва им по-дълго време да се напълнят....

евала . много си прав ЖОКЕР

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”