Здравейте, имам Golf II GTi, 1986, EV100244, K-Jetronik механична инжекция, бензин+газ. Наложи ми се да сменя помпата в резервоара (имам 2 горивни помпи) и сега нивото на бензина в резервоара не показва правилно.
Питането ми е - как се регулира и от къде, така че стрелката за горивото да ми показва реално колко гориво има в резервоара.
Предварително се извинявам ако вече има отговор на въпроса ми в форума, аз обаче не го намерих.

Проблем със стрелката за горивото на Golf II
- martinpetroff
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Здрасти!
То, че го има отговора- има го! Ама е така скрит зад заглавия 'Пом6т', 'иМаМ вЪпроС' и други такива, че няма изнамиране!
На 'кошничката', която ти държи помпата в резервоара има поплавък. Грубо- като в казанчетата на тоалетните.
На този поплавък е закрепен неподвижно плъзгач, който се движи по една платка с нанесен потенциометър и в зависимост от повдигането на поплавъка се променя съпротивлението и отчита уреда.
Самата платка е захваната така, че с помоща на болтче можеш да променяш завъртането й, а от там и показанията на уреда. Болтчето е сравнително малко, пада се нагоре главата му, така, че да може човек да бръкне през отвора и да го върти. Но за да се ориентираш- трябва да си светнеш с нещо (НЕ ЗАПАЛКА!!!) или да извадиш наново кошничката с помпата.
Не знам как, обаче, ще го настроиш... Може би ако имаш полвин резервоар- търсиш средата на скалата...
При всички случаи имай предвид, че горивомера е твърде неточен уред и дава само приблизителна представа за количеството гориво. Освен това и нелинейно се движи скалата. Примерно- на полвина резервоар дълго време се задържа насредата. Като поспадне малко горивото- почва да пада бързо стрелката и пак се забавя като стигне 1/4.

То, че го има отговора- има го! Ама е така скрит зад заглавия 'Пом6т', 'иМаМ вЪпроС' и други такива, че няма изнамиране!

На 'кошничката', която ти държи помпата в резервоара има поплавък. Грубо- като в казанчетата на тоалетните.

На този поплавък е закрепен неподвижно плъзгач, който се движи по една платка с нанесен потенциометър и в зависимост от повдигането на поплавъка се променя съпротивлението и отчита уреда.
Самата платка е захваната така, че с помоща на болтче можеш да променяш завъртането й, а от там и показанията на уреда. Болтчето е сравнително малко, пада се нагоре главата му, така, че да може човек да бръкне през отвора и да го върти. Но за да се ориентираш- трябва да си светнеш с нещо (НЕ ЗАПАЛКА!!!) или да извадиш наново кошничката с помпата.
Не знам как, обаче, ще го настроиш... Може би ако имаш полвин резервоар- търсиш средата на скалата...

При всички случаи имай предвид, че горивомера е твърде неточен уред и дава само приблизителна представа за количеството гориво. Освен това и нелинейно се движи скалата. Примерно- на полвина резервоар дълго време се задържа насредата. Като поспадне малко горивото- почва да пада бързо стрелката и пак се забавя като стигне 1/4.
- Сашо Белята
- Автомобил:
- Двигател:
- martinpetroff
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Много благодаря - колеги.
В събота ще се хвана и ще се опитам да го регулирам сам. Смятам да го напълня до половината (резервоара) и след това да видя как е.
Имма и още едно питане - колко литра бензин трябва да имам когато стрелката е в червения сектор?????
Да моя има борд комп и показва разход и пробег - обачеееее, аз карам и на газ.......така че не му вярвам.
Резервоара ми е 55 литра, колата харчи около 7-8 навън и около 10 в града това е с А95 а с А100 на бензиностанция "ЕКО" навън около 6,5 а в града около 9.
В събота ще се хвана и ще се опитам да го регулирам сам. Смятам да го напълня до половината (резервоара) и след това да видя как е.
Имма и още едно питане - колко литра бензин трябва да имам когато стрелката е в червения сектор?????
Да моя има борд комп и показва разход и пробег - обачеееее, аз карам и на газ.......така че не му вярвам.
Резервоара ми е 55 литра, колата харчи около 7-8 навън и около 10 в града това е с А95 а с А100 на бензиностанция "ЕКО" навън около 6,5 а в града около 9.
- radotom
- Модератор
checheneca написа:сори за спама ... ама и при мен е така но моята стрелка не отлепя от крайно ляво положение
Да не би да има прекъсване по кабела или да е скапан уреда?
Не знам каква е стойноста на потенцометъра вътре, но едва ли ще е повече от 5кОм.
Вземи едно съпротивление от порядъка на 1.5- 2кОма и го бучни на кабелчетата (тънките) при помпата. Би трябвало, ако нататък всичко е наред, да отлепи стрелката.
- Petyoffy
- Автомобил: Passat B7
- Двигател: CBBF 2012
radotom написа:checheneca написа:сори за спама ... ама и при мен е така но моята стрелка не отлепя от крайно ляво положение
Да не би да има прекъсване по кабела или да е скапан уреда?
Не знам каква е стойноста на потенцометъра вътре, но едва ли ще е повече от 5кОм.
Вземи едно съпротивление от порядъка на 1.5- 2кОма и го бучни на кабелчетата (тънките) при помпата. Би трябвало, ако нататък всичко е наред, да отлепи стрелката.
На Пасата е в рамките на около 100 до към 600 ома
- radotom
- Модератор
Petyoffy написа:На Пасата е в рамките на около 100 до към 600 ома
Моля за извинение, в такъв случай!

На Голф няма да е по-различно.
Това означава, че резистора за проба трябва да е от порядъка на 200-300 ома...
Тръбен, то при теб лечение няма!

Като си с колата- горивомера те дразни, като си с колелото- биромера...

- Petyoffy
- Автомобил: Passat B7
- Двигател: CBBF 2012
sa6i4 написа:snickers_ написа:искам да попитам дали и вашите като моя отчитат супер бавно направо дразнещо бавно
Отегчаващо бавно!!!!Същото е и при мен...
Това е така защото има "успокоител", иначе щеше постоянно да се мятка като при "Алеко"-то, което мисля е по-дразнещо и неточно - влиае се от всичко.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”