Съвет за смяна на бензинова помпа.

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
koliog
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Съвет за смяна на бензинова помпа.

Мнениеот koliog » Пет 24 окт 2008 14:36

Здравеите колеги, моля да ми обясни някой как да си сменя сам бензиновата помпа и дали е мн трудно. Вече ми писна да ходя по майстори, които разбират по-малко от мен и искат 50лв за здрасти. Двигателя ми е 1.4 абд.

благодаря предварително!

Потребителски аватар
Vento
Автомобил: Vento+Golf 2+Golf 3
Двигател: ABS+ABF+ABV

Мнениеот Vento » Пет 24 окт 2008 16:56

Елементарно е, ако си внимателен можеш без проблем да се справиш сам за около 30мин. Не се искат никакви специални умения или инструменти.

На дъното на багажника откъм седалката вдясно има един черен метален кръгъл капак, хванат с 3 мисля бяха винтчета - махаш го. Отдолу се вижда кръглата капачка на резервоара. Внимателно и откачаш скобите на трите маркуча и ги махаш, като си записваш, снимаш или запомняш кой къде стои. Откачаш и буксата за нивомера и помпата. Внимателно със сила развиваш капачката на резервоара, че обикновено е доста клеясала - може да си помогнеш и с чукане леко по периферията в обратна на часовниковата стрелка посока.

Като го отвориш - внимаваш кое гумено уплътнение къде стои и как.
Ако ще сменяш цялата кошница с помпата е по-лесно, но по-скъпо. Ако само помпата - вадиш кошницата вън, внимателно освобождаваш контричките и вадиш самата помпа, внимателно слагаш новата и нагласяш уплътненията и сглобяваш по обратния ред, като внимаваш да не объркаш тоците на нивомера и помпата (бележи си ги или ги снимаи предварително).

Това е - успех и внимателно!

Потребителски аватар
kusho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kusho » Пет 24 окт 2008 17:04

Аз съм махал на Пасат комби 1.8мi /потопяема/, имаше съвсем малко бензин /имаш видимост/ и беше лесно.
Трябва да си напълно сигурен, че проблема е там, иначе сваляй, махай и пак слагай.
Приготви си резервни маркучи, може някой да е за смяна.

Потребителски аватар
valkilmera
Автомобил: Golf3 4 Audi A3
Двигател: ABS AZD 8P

!!!!

Мнениеот valkilmera » Съб 25 окт 2008 6:53

Когато свалях моята- на Пасат 2 1,8ми./потопяема/ имах проблем с развиването и.
Но както каза колегата по-горе с една по-голяма отверка и бой с клещите по преифефията на пласт-масовата гайка се разви и я извадих.
Под капачката бе непокътнато сякаш вчера са я сглобявали /като нова/!!! :idea:
:arrow:

i208
Автомобил:
Двигател:

бензинова помпа

Мнениеот i208 » Нед 26 окт 2008 17:30

Vento написа:Елементарно е, ако си внимателен можеш без проблем да се справиш сам за около 30мин. Не се искат никакви специални умения или инструменти.

На дъното на багажника откъм седалката вдясно има един черен метален кръгъл капак, хванат с 3 мисля бяха винтчета - махаш го. Отдолу се вижда кръглата капачка на резервоара. Внимателно и откачаш скобите на трите маркуча и ги махаш, като си записваш, снимаш или запомняш кой къде стои. Откачаш и буксата за нивомера и помпата. Внимателно със сила развиваш капачката на резервоара, че обикновено е доста клеясала - може да си помогнеш и с чукане леко по периферията в обратна на часовниковата стрелка посока.

Като го отвориш - внимаваш кое гумено уплътнение къде стои и как.
Ако ще сменяш цялата кошница с помпата е по-лесно, но по-скъпо. Ако само помпата - вадиш кошницата вън, внимателно освобождаваш контричките и вадиш самата помпа, внимателно слагаш новата и нагласяш уплътненията и сглобяваш по обратния ред, като внимаваш да не объркаш тоците на нивомера и помпата (бележи си ги или ги снимаи предварително).

Това е - успех и внимателно!

да допълня колегата :Голямата пластмасова гайка се отвива с леки удари на секач. За да извадиш кошницата я натисни надолу и завърти едновремено срещу часовата стрелка ( за по голямо удобство и безопасност източи предварително резервоара ) Когато откачаш помпата от гофрирания маркуч потопи го частично в гореща вода за да излезе по-лесно. Смени бензиновия филтър. Замери налягането преди двигателя ( направи справка колко е точно за твоя двигател) Ако караш на газ, помпата пак ще иде- най - лесно е да извадиш бушон 18 ( чувал съм че след смяна на помпа нивомера трябва да се калибрира наново- специално при мен беше на нула и въпреки това източих 15литра бенз) Ако имаш телефон с камера снимай и сложи снимки за да е по лесно и на други колеги.

Потребителски аватар
kokovanev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kokovanev » Пон 27 окт 2008 8:50

Това с калибрирането на нивомера ме заинтересува - след почистване на моята помпа на ултразвук нивомера започна да показва малко по-малко от действителното - разглобих отново, взех чисто нов поплавък от едно място - за проба - същата работа, мерих съпротивления с мултицета - еднакви, върнах си моя поплавък и така си карам... Имах идея да напълня "до горе", да разглобя и да огъна малко щеката на поплавъка, за да покаже пълен резервоар, но все ми се струва, че това не е верния подход... :)

П.П. Прочетох какво е написал Радо в съседната тема - нещо не го помня това болтче за регулиране при потенциометъра /плъзгащата се стрелка/ на поплавъка , но все си мисля, че на Г-3 трябва да е същото като при Пасат и Г-2... Остава само да измисля как да "уеднаквя" поне малко показанието с количеството гориво в резервоара, без да го пълня до горе... Или да въртя болтчето по мъничко /разглобявай-сглобявай :? /, докато остана доволен... Май ще си карам така... :?

Потребителски аватар
foxi78
Автомобил:
Двигател:

Re: Съвет за смяна на бензинова помпа.

Мнениеот foxi78 » Съб 13 ное 2010 19:00

kolega ot kade si kupil poplavaka pozdravi:)

Последна промяна от radotom на Съб 13 ное 2010 19:02, променено общо 1 път.
Причина: Кирилица!

Потребителски аватар
jijibs
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jijibs » Съб 13 ное 2010 22:00

И аз на два пъти вадих и сменях бенз.помпи и в резултат на това не ми показва правилно стрелката на таблото - резерва ми не е никаква резерва, а бензина свършва между първата и втората червена чертичка, но си карам така. За мен е по-важно да има парици за бензин, отколкото показанието на стрелката :)

p.s. В "Направи си сам" гледах една хубава тема (със снимки) как се сменя помпата на Г3

Потребителски аватар
ivanovis81
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ivanovis81 » Вто 21 авг 2012 20:34

Изображение
Това е капака за който говори колегата, гледан е от към задната дясна врата, държат го три винта. Под него е капака с двата маркуча(при мен на Vento-то са два), него го държи подобната на кран врътка, под нея има едно уплътнение което обхваща целия отвор. След като се развие и се свалят двата маркуча, отдолу се показва самата помпа с корпуса на кошницата. Помпата е разположена в средата, и в корпуса влизат 2 гофрирани маркуча. Аз свалих единия за да не ми пречи, този който влиза в самата помпа.
Изображение
Това е капака за който е хваната самата помпа.Преди да го вадя, свалих един месингов пръстен и едно уплътнение но смятам, че не е било необходимо. С малка отверка се избутват зъбчетата на капака четири на брой внимателно. И капака се издърпва нагоре.
Изображение
Изображение
Дано съм бил полезен..

Потребителски аватар
slavi3331
Автомобил: голф 3
Двигател: 1600

Мнениеот slavi3331 » Нед 17 май 2020 12:15

Малко да възродя тази стара и хубава тема.Въпроса ми е - голямата капачка отгоре която се развива при мен е спекла направо се е заварила и не мога да я отвия.Пробвах с трупче и чук и въобще не помръдва..Напръсках я и с WD но не помага.Някакъв друг начин има ли да се отвие?

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Нед 17 май 2020 15:53

Няма. Яко бой с трупче и чук.

lubo_Y10
Автомобил: lancia y10 golf 3
Двигател:

Мнениеот lubo_Y10 » Нед 17 май 2020 21:06

Горенаписаното плюс натиск в центъра на капачката

Потребителски аватар
caro
Автомобил: Golf 2- Audi Coupe -Audi 80 Avant
Двигател: MH-1988 ACE-1994- 1Z-1994

Мнениеот caro » Чет 21 май 2020 8:26

Zdravko Zankov написа:Няма. Яко бой с трупче и чук.

Има !
Прикачени файлове
UT8XieMXXxbXXagOFbXb.jpg
UT8XieMXXxbXXagOFbXb.jpg (77.94 KиБ) Видяна 7284 пъти

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Чет 21 май 2020 11:29

Ами изпрати му го този спешъл туулс

Pepsito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pepsito » Чет 21 май 2020 20:38

Направи си инструмент от PVC тръба,със съответния диаметър.Просто правиш прорези челно по нея с ножовка и ....развиваш :wink

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”