Претапициране на тавана - /ръководство + снимки/.

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
VW_forever
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VW_forever » Пет 31 окт 2008 14:14

Колега avtointerior, следя "двубоя" ви с Vilik още от включването ти в темата.
Честно казано, тайно се надявах да го "нокаутираш" с някое ценно компетентно мнение, което ще послужи за основа на всички онези ... (как го каза) ... ЕНТУСИАСТИ, които имат смелостта да се пробват на колите си.
Да си призная и аз съм един от тях.
Тавана вече ми е увиснал, като на стара баба бомбите и единственото което ме спира за сега да го претапицирам е, че освен моментен ефект, търся и дълготрайна ефективност!
То това е и общото между мен и теб, съдейки по аватарите:
Зле свършената работа, рано или късно излиза на яве! При мен, след 9 месеца- закон, а при теб колкото по- късно, толкова по- добре. :lol:
Така, че съм свикнал да правя всичко по един път, ама качествено, затова и търся помощ (за претапицирането) . Ако и ти изпитваш някъде затруднения... :wink: , ще помагам и аз. :idea: ("за другото")
Инстинкта ми подсказва, че не всичко описано в тази полезна тема, е така както трябва, пресен пример- К.Одаджийски. Също така, инстинкта ми подсказва, че за сега единствено avtointerior, може да хвърли светъл лъч по въпроса. :wink:
Явно само Vilik, няма да се справи, трябва още някой да ти досажда (ухажва)!

Като за начало, да направим едно уточнение:
Страшно ценя хора, които са готови да поднасят на готово информация, независимо каква. За мене тя струва повече от самия майсторлък- сериозно го казвам, а този който не може да го оцени си е негов проблем.
Лошото и риск в случая е, че когато "отвориш" очите на някого, той после "затваря" твоите.
И понеже съм доволен и на малкото, благодарности за лепилото:
avtointerior написа:до скоро наистина беше NEOStick 420, вече бих заложил на NEOStick 465

И вече след като уточнихме с какво работят Майсторите, дай да разберем и как...

avtointerior написа:Ровер имам няколко теми, но не се сещам къде точно, защото ги разместваха....
...................................................
...Намери ли темите, защото в световната икономическа криза май няма да ги подновявам :D ?

Ти търсенето остави на нас... ЦЪК
Да си призная специално правих регистрация, но не намерих пълен отговор на въпросите:
1. Плат и лепило- от къде и какво (лепилото го уточнихме- NEOStick 465)
2. Подготовка на основата (кората)- как и с какво?
3. Нанасяне на лепилото- как (на основата, плата или двете заедно... време между нанасяне и лепене и т.н.)
4. Техника и начин на полагане на плата... (смятам че също е много важно). Нещо което не ми стана ясно от едно твое мнение:
намерих темата ти по направата на тавана - мога да кажа, че си допуснал някои грешки, най-очевидната от които е че тавана се монтира от двама човека, като всеки от тях го придържа до закрепването с широк дунапрен.

... явно и при монтирането има майсторлък.
5. Ако нещо пропускам- допълни :wink:

Никой не може да те задължи да ни дадеш всичко на готово, изборът е твой, все пак не става само с ядене, трябва и ... чалъм! :D
Поне смятам че е по- достойно да го кажеш директно, че няма да стане, отколкото такива мнения от типа- пас загадка, дето да ме карат да вися в гугъл... с надеждата, че в това дето си написал има нещо вярно, може и да има, но не успях да го намеря :oops: - признавам.

Май май вярно световната икономическа криза е виновна за всичко.
Вместо да седя и да се ровя в нета или да пиша по форумите, да бях свършил някаква работа и с парите да отида при тапицер да ми реши проблема, или както казва един приятел, ходил да пита колко ще му струва:
"Ще си облепя тавана с петолевки... и ще ми останат джобни, па като ме спрат катаджиите, ще имам налични да им отлепвам!"
това на шега де... не го приемай лично.

.. е, за сега толкова от мен, ти си на ход!

Потребителски аватар
avtointerior
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот avtointerior » Съб 01 ное 2008 22:18

VW_forever няма двубой м/у професионалист и лаик, на единият просто това му е работата. За лепенето на тавани има различни способи, дори аз не ги знам всичките, въпреки, че доста съм обсъждал темата с колеги. Ползувал съм над 15 различни дамаски за тавани и всяка има плюсове и минуси - посока на опъване, материя /мъхеста или по-гланцирана/, плътност на дунапрена, дебелина на дунапрена и т.н.
Бих казал, че изречението ти "Лошото и риск в случая е, че когато "отвориш" очите на някого, той после "затваря" твоите." за съжаление е много вярно, по простата причина, че напоследък са се навъдили всякакави "майстори", не само на тавани, които правят простотии за без пари /явно на пазара има ниша за евтини услуги/, които, ще го направят малко по-добре от теб.
Пича с петолевките - халал да са му, на такива съм се нагледал.

За да не се впускам в други офчи размишления по темата ти предлагам, след като си истински ентусиаст да минеш през нашето ателие да ти обясня /и покажа евентуално/ нашият вариянт за лепене на тавани, а ти прави каквото прецениш с информацията....

ПОЗДРАВИ

Иван и Борис

Потребителски аватар
jagler
Автомобил: PASSAT B-7 2 TDI
Двигател: CFFB-2014

Мнениеот jagler » Съб 01 ное 2008 22:41

Голяма дилема с тези тавани аз моя го правих преди 3г. и то върху слоя дунапрен което не е много правилно де защото точно и той се отлепя от кората ,какви марки скъпи лепила какво нещо.Отиваш в магазинче за дамаски и си избираш двойно подплатена ,цвят по избор мисля че на квадрат се продават ,а размера е на линеен метър.Лепило българско 1л. кутия Хелмевект,нанася се с по-тясна четка бояджийска на етапи т.е. на ивици от около 20см. и се притиска леко плата и слоя не трябва да е много дебел на лепилото за да не попие през плата.Но за да стане здраво и сигурно лепенето слоя дунапрен се остъргва от самата кора ,а тя естественно е свалена от колата.Остъргването става с парцал напоен с безир...Голямо умуване голямо нещо,аман от философии. :lol:

Потребителски аватар
avtointerior
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот avtointerior » Нед 02 ное 2008 23:49

jagler ми ти си го решил проблема, ние май само се хабим в излишни постове.....ХВАЛА... : vw fen

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 06 ное 2008 19:03

Днеска ми дойде таванчето, което бях лекинко бахтисал, пича го е тапицирал перфектно и изобщо не си личи поразията от бързо засъхналото лепило.
Снимки ще направя утре на светло с апаратчето и ще кача

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 07 ное 2008 13:21

Ето обещаните от мен по нагоре снимки:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
:D

Потребителски аватар
tns
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tns » Пет 07 ное 2008 16:11

браво колега много добре е станало.

Потребителски аватар
S.Raikov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот S.Raikov » Пет 07 ное 2008 18:10

Откъде си намери Плат!???? :roll:

stoian19958
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoian19958 » Пет 07 ное 2008 19:13

в Бургас до трапезица в складовете има магазин за платове

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Съб 08 ное 2008 6:58

S.Raikov написа:Откъде си намери Плат!???? :roll:

Човека дето ми го лепи с това се занимава и при него си го избрах по мостра.Нямам идея за цена, но общо за работа и материали ми взе 90лв.

Потребителски аватар
jagler

Мнениеот jagler » Съб 08 ное 2008 8:40

avtointerior написа:jagler ми ти си го решил проблема, ние май само се хабим в излишни постове.....ХВАЛА... : vw fen
ами трябва и аз някоя снимка да кача да се види как е станал... :wink:

Потребителски аватар
avtointerior
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот avtointerior » Пон 10 ное 2008 22:50

jagler написа:ами трябва и аз някоя снимка да кача да се види как е станал... :wink:

Пич, аз "вервай ми", не съм човек, който ще каже на бялото - черно, МОЖЕ наистина да е станало много добре /далеч съм от мисълта, че е станало перфектно/, лошото е, че снимките показват тавана под доста странен ъгъл....за съжаление.

п.п. по тази причина в сайта ни няма много снимки на тавани.

Потребителски аватар
jagler

Мнениеот jagler » Пон 10 ное 2008 23:34

да кажем близко до перфектното колега.... :wink:

Потребителски аватар
druv4o
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот druv4o » Вто 11 ное 2008 23:06

оф то и аз скоро ще прая такива шашми ама както съм с шибидах и 4 врати само усещам как ша усирам рабутите :lol: :lol: :roll:

Потребителски аватар
avtointerior
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот avtointerior » Чет 13 ное 2008 0:11

jagler написа:да кажем близко до перфектното колега.... :wink:

Адски ми се иска да го видя този таван след 10 месеца - знам откъде идва "дървото" и свалям шапка ако е "близо до перфектното" - НАИСТИНА.

п.п. Не ползвам шапка, но ако се наложи, ще си купя за случая.

Върни се в “Направи си сам!”