Подгряване двигател - на място или в движение ?

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
superemo
Автомобил:
Двигател:

Подгряване двигател - на място или в движение ?

Мнениеот superemo » Вто 04 ное 2008 20:58

Привет :)

Едно процедурно питане
- в ето това ръководство polo_2001_ruk_expl_rus.pdf относно подгряването на двигателя пише следното:

Изображение

доколкото разбирам в общи линии казват че е по-добре да се подгрява двигателя в движение отколкото на място .

Защо така ? :roll:

Последна промяна от superemo на Вто 04 ное 2008 22:01, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
snupeca
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: ALH
Контакти:

Мнениеот snupeca » Вто 04 ное 2008 21:05

Не знам защо колега, но аз сутрин си го паля и 5 мин си бачка на място. Като нямам време, не го подгрявам, но гледам да не минавам 2000-2400об докато не вгрее поне на 70гр :wink:

velizar987
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот velizar987 » Вто 04 ное 2008 21:55

.

Последна промяна от velizar987 на Вто 18 сеп 2012 14:04, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
stoqn_g60
Автомобил: Audi 80
Двигател: ADA

Мнениеот stoqn_g60 » Вто 04 ное 2008 22:07

попринцип е хубаво ако остане малко да загрее 1, 2 мин. щото маслото не е достигнало работната температура ,аз като бързам и нямам време за подгряване я ръчкам макс до 3000 :roll: По принцип колата си загрява по-добре като я караш,докато на место :? ...

Потребителски аватар
Slayera
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Slayera » Вто 04 ное 2008 22:13

хубаво е да го подгрееш няколко минути, ама ако си мислиш, че собственика преди теб го е подгрявал...
аз го подгрявам само зимата :D

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Вто 04 ное 2008 22:23

все пак темата е "Вярно ли е твърдението и защо?"
а не - "вие как правите"

айде да не пусна кепенците

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Вто 04 ное 2008 22:32

за да има повече от спам-дискусия "аз правя така, аз правя иначе" и за да се получи наистина издържана тема, ви призовавам ако имате какво да кажете по въпроса-да го обосновете някак.
никой не се интересува как го правите вие-интересното е защо мислите че така трябва.
ако се появят още мнения от типа-аз правя едикакси-ще заключа темата!

по въпроса.
минуси:
1. редакция. извинявам се, написал съм глупост.
2. вредата от студеното е в паленето-няма масло горе в мотора и е налице т. нар. сух старт=огромно износване.
3. на студено е нужно неправилно смесообразуване за да работи мотора (смукач) оттам: а) голяма консумация на гориво б) екологията

плюсове:
1. маслото на студено има най голямо налягане-още не е загрято и максимално течно=мотора има възможно най добро мазане (след като е стартиран!)

принципно мотора загрява най бързо под товар. разбирай не форсиране, а натоварване.
натоварването води до по бързо загряване на изпускателния тракт=оттам по бързо загряване на ламбда и катализатор и вкарването им в действие=понижена консумация на гориво в градски цикъл, както и екологично подобрение на показателите (за съвременните инжекционни системи).

извода дотук е че е най добре да се пали и да се тръгва, като не се вкарва мотора във високи обороти, докато не достигне оптимална работна температура.

това си изсмуках от пръстите-ако има още-споделяйте.
ако имам грешки-коригирайте.

искам интересна техническа дискусия!
не кой какво прави!

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Вто 04 ное 2008 22:49

подкрепям vaskoto1 и си мисля и за скоростната кутия.
на място двигателя е загрял ама маслото в скоростите е най-долу.
тръгваш със загрял мотор ама скоростите са тегави.
мисля, че е по добре да загрява в движение.

Потребителски аватар
vgolfa
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vgolfa » Вто 04 ное 2008 23:09

от стари шофьори съм чувал при студен старт ако двигателя има навика да пали веднага да не се пали веднага тоест въртиш като го усетиш че пали не му позволяваш и така няколко пъти!? ефекта:"няма да ти износва много двигателя,нама да чукат повдигачи"според мен има логика но вие кажете

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Вто 04 ное 2008 23:23

Явно никой не чете старите, прашни книжки! :lol:
'При първоначлно запалване и работа на празен ход температурана на стените на цилиндрите не е достатъчна и част от горивото, както и добавките (оловен тетраетил е цитиран, но сега се използват други добавки за повишаване октановото число) не успяват да минат в газообразно състояние и да изгорят. Отлагат се като силно абразивни частици по стените на цилиндрите и износването се равнява на десетки и стотици километри нормален пробег.
При загряване в движение нормалната работна температура се постига много по-бързо, отколкото при работа на место и износването е несравнимо по-малко.
Загряването се извършва по следния начин:
Двигателя се пуска в действие и се оставя да работи около 1/2-1 минута на място. Целта е да се затопли смукателния колектор и маслото. След това се тръгва плавно, без форсиране. Първите 200-300 метра се минават на I предвака с малко газ, като скороста на движение не трябва да надвишава 10-15 км/ч (1 800-2 200 оборота)
След това се превключва на II предавка и движението продължава с малко газ.
След изминаването на 1.5-2км може да се счита, че двигателя е вече прогрят и е възможно движение с нормални скорости'

Из 'Практически наръчник на автомобилиста'

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Вто 04 ное 2008 23:23

vgolfa написа:от стари шофьори съм чувал при студен старт ако двигателя има навика да пали веднага да не се пали веднага тоест въртиш като го усетиш че пали не му позволяваш и така няколко пъти!? ефекта:"няма да ти износва много двигателя,нама да чукат повдигачи"според мен има логика но вие кажете

Има логика. При мен това се получава без да го правя умишлено. Когато е студена колата сутрин не пали от първия път (ако задържа малко повече стартера пали, но аз не го задържам). Не знам защо се получава така :roll:
А като запали, искарвам я от гаража и я оставям да работи докато си заключа гаража. Смятам че това време е достатъчно за да почне маслото да циркулира. След това тръгвам като карам с не повече от 2000об/мин (аз с толкова си карам в града по принцип).

Потребителски аватар
Жоро
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Жоро » Вто 04 ное 2008 23:54

Васко,а защо студен мотор да не се вкарва във високи обороти като тогава мазането е най-добро?

Потребителски аватар
Tougi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tougi » Сря 05 ное 2008 1:15

Главната причина да го пишат това по книжките е екологията - двигателят е най-"мръсен" когато работи студен и на място.

Разните дядови съвети от времената когато Лада 1300 беше връхта на сладоледа са толкова ценни, колкото и съвета след разпрягане на коня да го завиете веднага с чул за да не настине.

Освен това, съвременен дизелов двигател може и половин час да го чакате, ама стрелката за температурата все едно няма да отлепи от нулата...

Потребителски аватар
lou
Автомобил: Passat Variant
Двигател: BMR TDI

Мнениеот lou » Сря 05 ное 2008 1:35

Колеги според мен най-добре е да се загравя в движение.Примерно на място когато не е палена колата и пуснете парно то няма как да стопли колата при положение че е студен двигателя така че. ... :)

Потребителски аватар
тръба
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот тръба » Сря 05 ное 2008 2:42

radotom написа:Явно никой не чете старите, прашни книжки! :lol:
'При първоначлно запалване и работа на празен ход температурана на стените на цилиндрите не е достатъчна и част от горивото, както и добавките (оловен тетраетил е цитиран, но сега се използват други добавки за повишаване октановото число) не успяват да минат в газообразно състояние и да изгорят. Отлагат се като силно абразивни частици по стените на цилиндрите и износването се равнява на десетки и стотици километри нормален пробег.
При загряване в движение нормалната работна температура се постига много по-бързо, отколкото при работа на место и износването е несравнимо по-малко.
Загряването се извършва по следния начин:
Двигателя се пуска в действие и се оставя да работи около 1/2-1 минута на място. Целта е да се затопли смукателния колектор и маслото. След това се тръгва плавно, без форсиране. Първите 200-300 метра се минават на I предвака с малко газ, като скороста на движение не трябва да надвишава 10-15 км/ч (1 800-2 200 оборота)
След това се превключва на II предавка и движението продължава с малко газ.
След изминаването на 1.5-2км може да се счита, че двигателя е вече прогрят и е възможно движение с нормални скорости'

Из 'Практически наръчник на автомобилиста'

Докато се изпълнява тази процедура е добре да не пускате консуматори! Колата има непълноценно зареждане, заради ниските обороти, т.е излишно се товари акумулатора. Ако тръгвам в тъмно, карам на габарит докато загрея.

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”