как да караме икономично градско и извънградско

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Чет 02 фев 2006 17:00

ей леле за 100 грама спестено гориво колко ток изхабхте да пишете глупости...направо ви се чудя на ентусиазма

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Чет 02 фев 2006 17:01

Така като гледам май не знаеш какво означава понятието "принудителен празен ход" - това е когато се спускаш по наклон БЕЗ ГАЗ, и използваш двигателя като МОТОРНА СПИРАЧКА.
В този случай двигателят се върти ОТ КОЛЕЛАТА, и по този начин им действа като спирачка, а не обратното.

Потребителски аватар
VW_FEN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VW_FEN » Чет 02 фев 2006 17:09

ОК. Добре. Това е моторна спирачка. При нея се прекъсва подаването на гориво. Това го разбрах ;) Кажи ся какво става като свърши бензинът? :?

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Чет 02 фев 2006 17:16

Тва вече е по твоята част, аз съм с нафта :wink:

Потребителски аватар
Spunky
Автомобил: CC
Двигател:

Мнениеот Spunky » Чет 02 фев 2006 18:33

ACCELERATOR написа:Тва вече е по твоята част, аз съм с нафта :wink:

:lol:

Потребителски аватар
vekatap
Автомобил: Lupo
Двигател: AUA
Контакти:

Мнениеот vekatap » Чет 02 фев 2006 20:06

bbb написа:В такъв случай как стоят нещата при карбураторите?

айде де казвайте да чуем......... Същото ли е там, или ........ gruebel

Потребителски аватар
dmitko
Автомобил: Tiguan II 4Motion
Двигател: CZEA 2016

Мнениеот dmitko » Чет 02 фев 2006 20:43

vekatap написа: ......

Ами както каза един колега по-горе и при Ладата го има този ППХ, а тя е карбуратор, така че ...

А като сме я зачекнали тази тема имам следните "чуденки":

1. На газ ефекта от ППХ /моторна спирачка го няма/ като правя големи спускания минавам нарочно на бензин да не прегреят спирачките. В тази връзка се чудя толкова ли не може да се направи някаква връзка, така че командата за спиране на дюзите всъщност да спира ел.клапана за подаване на газ към изпарителя?
2. При спускане на автомобила има голяма енергия която за да спре или намали скороста последния се превръща в топлина в следствие на триене при спирачките. А въпроса ми е къде отива тази енергия при моторно спиране и си мисля, че може би при принудителното свиване и после изхвърляне на въздуха от цилиндрите той се загрява доста дори и без да има горене.
3. И не на последно място при моторно спускане има силен ефект на спиране идващ естесвено от двигателя, а какво става в този случай със съединителя не отнася ли той цялото натоварване все пак той е единствената "не твърда" връзка по системата колела-съединител-скоростна кутия-колянов вал-бутала.

Потребителски аватар
Spunky
Автомобил: CC
Двигател:

Мнениеот Spunky » Чет 02 фев 2006 21:02

Можеш да намериш електомагнитен клапан от лада и да го вържеш към газовата уредба. Трябва ти и някакъв датчик да следи положението на педала на газта.

Потребителски аватар
ANNIHILATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ANNIHILATOR » Чет 02 фев 2006 21:06

Значи по въпроса.Според мене говорите по-скоро за "принудителен празен ход" . Доколкото съм учил и слушал в час (зависи и от преподавате ля де) двигателната спирачка се характерезира по-скоро със затваряне на сипускателните колектори с специално пригодени дросели. Двигателната спирачка доколкото знам е имаше на старите мадари ли бяха кво бяха вече не помня.Принудителния празен ход се основава на затворена дроселова клапа на входа, т.е. на карбуратора, моноинжекцията (незнам точно как стоят нещата с пълната инжекция).
1.Ефекта и при газ си го има но е по-слаб, поради принципа на образуване на горивната смес.
2. Енергията от спускането при ППХ отива в образуването на вакум, и задвижване на всички агрегати (генератор, хидравлика, водна помпа) - и все пак използването на ППХ не може да замести спирачките а само помага.
3.Каквото е натоварването на съеденителя при изкачване на наклон, това е и при спускане. Няма нищо страшно за съеденителя.

п.п. и да кажа че изказвам мнение.

Потребителски аватар
VW_FEN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VW_FEN » Чет 02 фев 2006 21:21

При нафтата нямате ли "моторни спирачки"? ;)
Аз пак не разбрах сега, какви вакууми стават тука? :roll: :) Значи като съм на 4-та по лек наклон, двигателят не харчи нищо щото му се прекъсва горивоподаването... тогава какво му се подава, за да работи? Само въздух ли влиза вътре? И какво става като ти свърши бензин/нафтата? По тая логика трябва колата да продължи да си се движи ако е на скорост и да не забие нос... ;)

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Чет 02 фев 2006 21:21

При камионите е друга работа - там си е цяла система и е по-сложно. Моторната спирачка там наистина си е СПИРАЧКА и е нещо повече от просто спускане на скорост.

Потребителски аватар
VW_FEN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VW_FEN » Чет 02 фев 2006 21:25

А така, тва значи, че при колите моторната спирачка не е спирачка, щом го казваш, и за кво си говориме тука само купон да става и да си губиме времето ;) Няма смисъл да я ползваме ;) Хора, пускайте си по инерция ;) :roll: :D

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Чет 02 фев 2006 22:16

При спускане и включена скорост няма горене -ще забележите как двигателя ви изстива!Ако не е вярно-включете ме при творците на бисери!

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Чет 02 фев 2006 22:38

А къде отива впръсканото гориво предвидено за празен ход ?

Потребителски аватар
bobcho
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: AFN 1997

Мнениеот bobcho » Чет 02 фев 2006 22:45

веселин написа:При спускане и включена скорост няма горене -ще забележите как двигателя ви изстива!Ако не е вярно-включете ме при творците на бисери!

Напълно съм съгласен.Вчера спусках продължително на 5-та без газ и двигатела истина(преди това беше на 85)

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”