Сложихте ли зимните гуми вече?

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
POLO PAVLETI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот POLO PAVLETI » Съб 08 ное 2008 15:38

все още съм с пистарките , а и незнам дали ще ги сменям или направо колата ще сменя :lol: Едно време като нямаше зимни ,летни и зимите бяха зими кво.... :D

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Съб 08 ное 2008 20:04

Аз карам с някакви Континентал - всесезонки уж. Пише на тях M+S. На мокро и на сухо бива. Но миналата зима на сняг едва потеглям. От Германия си докарах колата с още един комплект джанти със зимни гуми на тях. Ще изчакам докато почне да замръзва и тогава ще слагам зимните . С крика и щангата 20-30 мин.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 08 ное 2008 20:09

Аз ще трябва да ги слагам....онзи ден в дупка разцепих бая лятната (а беше чисто нова на има няма 2000км) така че сега искам или не трябва да купувам зимните и да ги слагам.Лятна вече си имам само една а сега лятни няма по гумаджиите и няма откъде да си взема същата.

Потребителски аватар
M4r1qn
Автомобил:
Двигател: C5 X7
Контакти:

Мнениеот M4r1qn » Съб 08 ное 2008 20:34

сложих ги марангони матео нр -

Потребителски аватар
bomber
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bomber » Съб 08 ное 2008 22:13

Вчера :)

restless
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот restless » Съб 08 ное 2008 23:00

musura написа:Сложих зимните миналата неделя, много доволен от това ;) Сутрин си е студено и за критиците съм навит да си премеря спирачния път с летните и с зимните гуми. Определено знам кога как спирам и със зимните съм много по-стабилен в момента.

10m при 5градуса, над 5м при -5гр и сух път
http://www.zr.ru/articles/57032
Изображение
QED

Потребителски аватар
benzino
Автомобил: VW Polo 86c
Двигател: mix

Мнениеот benzino » Съб 08 ное 2008 23:04

bomber написа:Вчера :)

Потребителски аватар
BastunSelski
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BastunSelski » Съб 08 ное 2008 23:14

Я ще ги слагам другия месец след заплата.Ще отида до дианата и каквито гуми имат до 100лв едната ще си взема 2.Преди като сменях ми дадоха некви Семперит и те се държат супер добре.
П.С Иначе за мене най-добрите гуми са от марката Дънлоп или може би като компромис Мишелин...

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 09 ное 2008 0:20

restless написа:
musura написа:Сложих зимните миналата неделя, много доволен от това ;) Сутрин си е студено и за критиците съм навит да си премеря спирачния път с летните и с зимните гуми. Определено знам кога как спирам и със зимните съм много по-стабилен в момента.

10m при 5градуса, над 5м при -5гр и сух път

Готов ли си да заложиш нещо? :wink: Защото аз така на вятъра гуми няма да сменям пак, ама ако вържем някой лев, може да се навия да тестваме. Нали не забравяш, че огромно значение има точно какви са летните и какви са зимните гуми? Примерно ако съм свалил Барум някакъв и сложа каквито и да е хубави зимни гуми... Или ако летните ти гуми са на 2 сезона, а зимните са нови... Толкова много варианти има, че не виждам на какво отгоре се опитваш да ми обясниш, че в момента колата ми спира по-зле, като аз я карам и виждам, че спира (и тръгва) мноооого по-добре... На теоретичните писаници на "За рулем" ли да вярвам или на себе си :?: :roll:

restless
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот restless » Нед 09 ное 2008 8:17

теоретични?
Затевая эти испытания, мы и не предполагали, сколько пищи для размышлений могут дать всего несколько торможений! Для теста отобрали известные в России шины: Bridgestone Turanza GR-80, Continental ContiPrеmiumContact 2, KUMHO ecsta XT, Michelin Energy E3A, Nokian HAKKA V, Pirelli Dragon, Toyo CF1 PROXES. Для сравнения на холодном асфальте привлекли также зимнюю нешипуемую шину Michelin Х-Ice.

Мерилом сцепных свойств служил тормозной путь на сухом асфальте при разной его температуре, потому тест растянулся с июля по ноябрь. Но, разумеется, на одном и том же участке дороги и с одним и тем же экипажем – водителем и оператором. Асфальт здесь шершавый, с высоким коэффициентом сцепления. Автомобиль «Шкода-Октавия» с ABS. Торможение – со 100 до 5 км/ч, чтобы исключить влияние погрешностей в работе электроники на малых скоростях. Конечно, температурные условия менялись непосредственно в ходе замеров, потому мы пересчитывали полученные результаты через показатели шин сравнения (так называемых референт-шин). Корректировку проводили через два комплекта, приводя результаты к определенному значению температуры

Че летните ти гуми на 2-3 години ще са по-зле от новички зимни го вярвам, само че аз предпочитам да не сравнявам ябълки с круши :roll: сравняват се еднакво стари гуми, знаем защо. И зимните и летните са ми на 2 години (и са на отделни джанти) - определено в края на миналата зима на сухо и студено като сложих летните имах усещане че спирам по-добре.
На друго място такива замервания не съм виждал - обикновено мерат една лятна на сняг със зимни или 1 зимна на топъл асфалт, а ако погледнеш кривите се вижда как под 0гр летните почват да сдават багажа, зимната съответно над 10.
Споделям нещо което съм открил в интернет - противоречащо на общоприетите разбирания, но покриващо се с мои субективни усещания.
Ако някой го намери за полезно - чудесно, ако има желание да провери - още по-добре, стига да напише "сравних 10годишни барумки с нови мишелин" :D
В момента прогнозата близките 2 седмици е за стабилно време, почти без валежи дневни около 15гр.
Леки и безаварийни на всички :)

Потребителски аватар
alex_zazy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alex_zazy » Нед 09 ное 2008 8:35

аз съм ги сложил преди месец още когато бяха дъждовете 4е до 3та предавка върта гуми. Летните ми са корморан някаква долнопробна пласмаса и нямаха никакво сцепление

Потребителски аватар
alex_zazy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alex_zazy » Нед 09 ное 2008 8:37

по принзип знам 4е под 7 градуса на въздуха лятната гума става неефективна

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Нед 09 ное 2008 11:12

От вчера и моя автомобил е със зимните обувки.
Не ми се експериментира до последно, а и не карам всеки ден, така че дори и да има някои и друг по-топъл ден не ме притеснява.
Темата е доста обсъждана през годините и може и да се повторя, но знам че при температури ок и под 12 гр. С летните гуми не осигуряват необходимото добро сцепление с пътя заради различния от зимните състав на каучука.

Потребителски аватар
golf avenue
Автомобил: vw golf variant
Двигател: azj 02

Мнениеот golf avenue » Нед 09 ное 2008 12:20

и аз вчера ги сложих, че после ще има големи опашки по гумаджийниците. гумите са Гиславед норд фрост 3 първи впечатления-малко са шумни и балонни сега съм малко нестабилен в завоите, но нямах друг избор дадоха ми ги с колата .ще ги видим на сняг как ще са

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Мнениеот Dead man » Нед 09 ное 2008 12:32

След като ми откраднаха зимните гуми с джантите,вчера купих първо джанти,а другата седмица и гуми...
И тогава ще е смяната. 8)

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”