Бензин 95, 98 или 100 октана?

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
toschomacher
Автомобил:
Двигател:

Бензин 95, 98 или 100 октана?

Мнениеот toschomacher » Пет 05 дек 2008 12:27

Не можах да намеря подобна тема из форума, за това правя това проучване.
Ясно е, че колкото по-висок е октанът, толкова по-добре за двигателя и особено за колегите с чипове. По-малко детонации, по-добро изгаряне и по-малък разход. Но това е за сметка на по-високата цена. Въпросът е-струва ли си всичко това.
За пример мога да дам предният ми автомобил, който няма да споменавам като марка, беше малко над 100 коня (но нека да кажем 100) и на 110 000 реални км 97 година. Доста запазен двигател беше. 15 000 км и не беше кусал грам масло. Та в началото го карах с 95, нямаше проблеми и разходът ми беше около 6 извънградско и към 9-10 градско с моето скромно каране. Един ден реших, че Шел Ви Палъра 100 октана, който се кара директно от Гърция, а не от нашия нефтохим, би могъл да ми излезе същото като разходи, въпреки по-високата си цена. Но хем ще върви повече, хем ще се запази двигатела.
Резултатът видимо: почти никаква разлика във вървенето (може би се усеща повече когато се натовари колата на максимума като килограми), почти същия разход (около половин литър на 100 по-малко) и вероятно двигателят работеше по-добре.
Според вас заслужава ли си скъпият бензин, вместо 95 заради тези минимални подобрения?
Добре ще е ако някой е запознат много по-добре да опише разликите. Все пак това касае всички ни.

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Пет 05 дек 2008 12:46

От 2-3 месеца карам само с Carrera 100 на OMV.
Догоре и докато светне.
Определено има разлика в работата на двигателя, а и поведението на автомобила като цяло.
Имай предвид, че детонациите при изгаряне на по-високооктановия бензин в двигателя са значително по-малко на брой, следователно е логично разходът да се снижи леко. Поне аз това забелязвам.
Но от известно време се питам какви са негативите от по-силния бензин...
Дали няма да се скапят разни чувствителни чаркалячета (съединения, маркучета, датчици и кой знае какво още), заради този по-активен бензин? :gruebel

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Пет 05 дек 2008 12:53

Писано е многократно - октановото число не определя силата или активността на бензина, а склонността към детонации.

toschomacher написа:...Ясно е, че колкото по-висок е октанът, толкова по-добре за двигателя и особено за колегите с чипове.

Ами като е така да търсим гориво с октаново число 200, 300 и нагоре ?
toschomacher написа:По-малко детонации, по-добро изгаряне и по-малък разход.

По-високото октаново число означава по-малко детонации (въпреки че ако горивото е с такова октаново число, за каквото е конструиран двигателя, детонации не трябва да има) и не е свързано с изгарянето и разхода.
toschomacher написа:Но това е за сметка на по-високата цена. Въпросът е-струва ли си всичко това.

Ами много лесно можеш да си отговориш - зареждаш един резервоар 95 и караш с него докато свърши, и засичаш разхода. След това един резервоар с 98, при същите условия доколкото е възможно откъм начин на каране, натоварване, и пак смяташ разхода. След това и с друго гориво, и така смяташ (грубо).
toschomacher написа:...Шел Ви Палъра 100 октана, който се кара директно от Гърция, а не от нашия нефтохим, би могъл да ми излезе същото като разходи, въпреки по-високата си цена. Но хем ще върви повече, хем ще се запази двигатела.
Резултатът видимо: почти никаква разлика във вървенето (може би се усеща повече когато се натовари колата на максимума като килограми), почти същия разход (около половин литър на 100 по-малко) и вероятно двигателят работеше по-добре.
Според вас заслужава ли си скъпият бензин, вместо 95 заради тези минимални подобрения?

Много слушаш приказки на хора, които не са наясно. Всеки си хвали неговата стока, независимо каква е.
Задаваш въпроси, на които си намерил отговора.
А как разбра, че ВЕРОЯТНО двигателят работи по-добре ?

Потребителски аватар
DimitarBT
Автомобил: VW Passat B3
Двигател: 2E
Контакти:

Мнениеот DimitarBT » Пет 05 дек 2008 14:02

значи...аз лично предпочитам да карам с по-високо октанов бензин-98.и от няколко месеца наливам само такъв.при мен има разлика във вървежа.колата си набира добре,при по-големи наклони преди ако слизам на 4-та,сега на 5-та си поема нормално,двигателя стана по-тих,по-равномерна работа.за няколко стотинки разлика предпочитам 98

Потребителски аватар
dondidan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dondidan » Пет 05 дек 2008 15:18

колеги наи добре си караите с бензина които си пише на капачката 100 октана само ви гори клапаните и ште си имате ядове това го знам от един приятел които караше кола за 95 а и слагаше от шел 100 и гарнитурата му заина за 6 месеца няма смисъл ако двигатела ти е 100 коня и кафто бензин да му слагаш няма голяма разлика се едно един човек не е пил никога алкохол и да почнеш да го наливаш с уиски по 1 литър всеки ден сами знаете какфо щте стане

Потребителски аватар
toschomacher
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот toschomacher » Пет 05 дек 2008 15:52

gr_kanev написа:А как разбра, че ВЕРОЯТНО двигателят работи по-добре ?

Не съм, и за това писах вероятно. Според това на което съм попадал като обяснения би трябвало да е така. За това и питам.

Svetlix
Автомобил: Passat B5 1999
Двигател: 1.9 TDI AFN

Мнениеот Svetlix » Пет 05 дек 2008 16:30

Имаше едно предаване ... Ловци на митове. Там доста нагледно доказаха, че не всяка кола прави разлика между 95 и 100 октана. Така, че всичко си е според зависи!

Потребителски аватар
Danny boy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Danny boy » Пет 05 дек 2008 18:53

dondidan написа:колеги наи добре си караите с бензина които си пише на капачката 100 октана само ви гори клапаните и ште си имате ядове това го знам от един приятел които караше кола за 95 а и слагаше от шел 100 и гарнитурата му заина за 6 месеца няма смисъл ако двигатела ти е 100 коня и кафто бензин да му слагаш няма голяма разлика се едно един човек не е пил никога алкохол и да почнеш да го наливаш с уиски по 1 литър всеки ден сами знаете какфо щте стане

Не си в час за октановото число,попрочети не се изказвай неподготвен.
Гарнитури духат и при 95,и при газ и при пръдня ако щеш в резервоара.
Клапани ако горят на фордове и подобни шитни на VW не горят.
Разлика има в бензините и тя е осезателна.
По-високооктановия бензин най-вероятно е с по-малко,, примеси'' защото не е масов и колата върви прилично.
Аз лично карам с 98,като налея 95 ми се плаче.Със 100 е по добре от другите 2
Или както е казал мечо пух колкото повече,толкова повече,въпрос на възможности

Потребителски аватар
Peteff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Peteff » Пет 05 дек 2008 18:54

100 октана !

Потребителски аватар
N1P0
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот N1P0 » Пет 05 дек 2008 19:04

Svetlix написа:Имаше едно предаване ... Ловци на митове. Там доста нагледно доказаха, че не всяка кола прави разлика между 95 и 100 октана. Така, че всичко си е според зависи!

Както и такъв тест даваха по "Fifth Gear". На стоковите коли с малко коне разлика нямаше. Вече при Импрезата 350к.с. разликата беше + 15к.с. Така, че ако не са ви доработвани колите смисъл няма, че даже и се набутвате с повече пари за гориво. Всеки сам да си опита :!:
Аз само на ЕКО А100 наливам защото там съм най-доволен поради ред причини.

Потребителски аватар
tresto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tresto » Пет 05 дек 2008 20:13

dondidan написа:колеги наи добре си караите с бензина които си пише на капачката 100 октана само ви гори клапаните и ште си имате ядове това го знам от един приятел които караше кола за 95 а и слагаше от шел 100 и гарнитурата му заина за 6 месеца няма смисъл ако двигатела ти е 100 коня и кафто бензин да му слагаш няма голяма разлика се едно един човек не е пил никога алкохол и да почнеш да го наливаш с уиски по 1 литър всеки ден сами знаете какфо щте стане

Ако знам със сигурност че нашия 95 не е "кръстен" бих си карал от него,но при положение че живеем в такава абсурдна държава ,предпочитам 98,който може би реагира на 95,така че няма страшно от издухване на гарнитури и т.н

midex1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот midex1 » Нед 07 дек 2008 15:26

Зареждам винаги от Шел (ако и да съм срещал доста отрицателни отзиви из форумите за тях). Не съм имал досега проблеми, най-често 95, от време на време V-Power или V-Power Racing.
Честно казано на Пасата 1.8, 90 к.с. не забелязвам някаква разлика между трите...но не съм го и засичал колко гори с всеки един от тях. В переспектива вторият и третият може би ще дадат нещо положително, тъй като имат специализирани добавки, които чистят отлагания и предотвратяват нови такива, но директно след зареждането на съответния бензин не мога да хвана разлика. Като се стопли малко времето през пролетта ще си направя юра да засека с всеки един бензин ускорението от 0 до 100 км/ч на една и съща отсечка при едни и същи условия....предполагам, че почти няма да има разлика и там. Засега със сигурност знам само ускорението с 2-ма човека (без багаж) на равен път с 95 октана - 5 пъти го засякох на равна отсечка - 12 секунди (+/- 2-3 стотни разлика от превъртането на гумите. 8) ).

combi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот combi » Нед 07 дек 2008 15:38

според мен има подобрение, особенно зимата си заслужава да ги глезим колите.

Потребителски аватар
OvivO
Автомобил: какъвто си искам
Двигател: с който си искам

Мнениеот OvivO » Нед 07 дек 2008 15:58

gr_kanev написа:Писано е многократно - октановото число не определя силата или активността на бензина, а склонността към детонации.

toschomacher написа:...Ясно е, че колкото по-висок е октанът, толкова по-добре за двигателя и особено за колегите с чипове.

Ами като е така да търсим гориво с октаново число 200, 300 и нагоре ?

Октановото число не е ли до 100 . . . ?

Потребителски аватар
Жоро
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Жоро » Нед 07 дек 2008 17:17

toschomacher,щом не усещаш разлика няма смисъл да наливаш 100 октана.Готиното на 100-те октана и старите коли е,че можеш да си врътнеш делкото както ти е кеф,на новите не можеш да барнеш нищо, трябва да чипосваш.

Върни се в “Passat”