Масло, мога ли да карам ?

Техническа и сервизна информация за Passat
mirorim
Автомобил:
Двигател:

Масло, мога ли да карам ?

Мнениеот mirorim » Съб 06 дек 2008 18:08

Здравейте, колеги, много четох във форума, много мнения видях и исках и аз да си споделя нещо с вас:
Имам Пасат Б5 98г. 1.8Т бензиново на газ.
Дълго време карах и ми светеше лампата, но само като загрее. Докато е студена не пищеше и не светеше лампата. Маслото ми е 10W40 MOTUL. днес един познат майстор ми сложи някаква добавка за да го направи по гъсто и лампата спря да свети. след 10 км каране двигателя започна да трака и да работи като Дизел. Върнах се при майстора и той каза че някакви "хидравлици", нещо си там станало и като се сменели и оправили, щяло да спре да ми тропат клапаните.
Та въпроса ми е:
Мога ли така да я карам няколко дни без да стане мазало :)

Потребителски аватар
snupeca
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: ALH
Контакти:

Мнениеот snupeca » Съб 06 дек 2008 19:05

Ами колега явно ти чукат хидравличните повдигачи на клапаните - сигурно маслото е много гъсто и затова При първа възможност го сменяй, докато чукат от него :wink:

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Съб 06 дек 2008 20:50

Не при първа възможност а сменяй веднага :twisted: и то с 5W40 по-възможност за да прочисти гадостта дето са ти я сипали като добавка :idea: Бих ти препоръчал Мобил1 по възможност но ти си преценяваш все пак :wink:

Потребителски аватар
ifidik
Автомобил: Corrado TDI 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ifidik » Съб 06 дек 2008 21:04

аз не бих карал ,поне докато не се уточни дали вдига масло и какво налягане прави

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Нед 07 дек 2008 0:24

А някой няма ли да препоръча на колегата да си измери налягането на маслто...това е първото което трябва да направи........

Потребителски аватар
maslinkov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maslinkov » Нед 07 дек 2008 5:46

Колега, аз по принцип съм съгласен с Теодор, но мисля че имаш мноого сбъркано в колата и само с масло и филтър няма да минеш. Отивай при клубните майстори - те най - добре ще ти кажат как да излезеш от положение.

kibo_tom_8440
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB -2 0 4motion

Мнениеот kibo_tom_8440 » Нед 07 дек 2008 9:58

Аз като съм с MOTUL 15/50 защо не ми чукат повдигачите. Най добре на майстор, да се направи преглед на състоянието на двигателя и тогава да се прецени. Вероятности многоооо-масло, датчик, спойки на таблото, маслен филтър и др. :oops:

mirorim
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mirorim » Нед 07 дек 2008 15:02

Благодаря ви колеги за хубавите отговори, ще продължавам да следя темата и ще пиша тези дни като я откарам на майстор.

Потребителски аватар
Vasseto
Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
Двигател: CFFB AVF BXE

Мнениеот Vasseto » Нед 07 дек 2008 23:10

Да кажа и аз.
От бая време карам с Мотул и то защото го продават приятели!!!!!!
Като натоваря мотора,до София примерно,с не съобразена скорост и от другия ден на татък ми свети лампата докато качи масло.Чукат повдигачи,но какво от това.Все пак е Мотул-от приятели!

Последния мотул светеше към 17000 Км като съм го карал 23000Км!!!
Бях пуснал тема за "Extended Drain Interwal" или поне така пише на бутилката и никой не можа да каже колко е!!!

Мисля че грешката ти е била с добавката.

Късмет!

Потребителски аватар
swissmad
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот swissmad » Вто 09 дек 2008 23:19

Мобил1
:да: :да: :да:

от 12 год. карам с Мобил (различни марки автомобили) и до сега не съм имал проблеми с маслото.

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Вто 09 дек 2008 23:22

joker написа:А някой няма ли да препоръча на колегата да си измери налягането на маслто...това е първото което трябва да направи........

Напълно подкрепям Жокера.И да добавя, и датчика да си провеш колега.

Потребителски аватар
Danny boy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Danny boy » Сря 10 дек 2008 17:36

колега само да вметна едно явление,което може би ще е полезно на много колеги:
И така при мене след смяна на маслото с мотул 10w40 си чукаха повдигачите а сутринта за 1-2 сек причаткваха яко.
Карах си така 2 000км,и един ден забелязах леко понижена динамика на колата,и всеки ден по малко динамиката се влошаваше,но дотолкова ,че да се свикне с това без да прави фрапиращо впечатление.Реших че е време да погледна палеца и капачката и олееееее нагар до безбожие,а преди 6-7мес. нямаше нищо.След смяната динамиката се оправи и ЗАБЕЛЕЖЕТЕ спря всяко чукане на повдигачи и при палене и въобще.Цялата работа 27лв.Това е абсолютно случайно откритие/като пеницилина да речем/.
Дано съм бил полезен на някой който е набедил повдигачите си.Може и да си прегледаш кабелите как са.

Потребителски аватар
<KrIs>
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот <KrIs> » Чет 18 дек 2008 14:17

Ще използвам темата да питам - какво масло предлагате за Б5 1.6 97ма година ?

Потребителски аватар
vw16v
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw16v » Пет 19 дек 2008 10:32

Най-добре първо смени майстора-Що за олигофрен ще слага на турбомотор присадка за сгъстяване,особено пък на 1.8Т с пикливите му маслени магистрали дето се запичат и без присадка.След това смени и маслото/макар,че вече си му спрял тока на мотора мен ако питаш/-този мотор се кара с пълна синтетика 5W40 ако е мотул 8100 x-cess- или каквато и марка да е маслото да отговаря на VW norm 502.00 .Не мога да си обясня как може да ти свети лампата на маслото и да си караш докато се разтрака нещо,че и питаш може ли още да караш така :roll: и си нямаш на представа тия спестени 40 лв. от масло в какъв високобюджетен филм могат да те вкарат /поинтересувай се колко струва турбината сама по себе си ,а ако се съчетае и с основен ремонт ще ти легне на 2/3 от стойността на колата ти/1.8Т е капризен мотор и си иска по внимателно отношение,а от теб явно няма да го получи,така че по добре си вземи някоя мощна атмосферка ,поне не са толкова капризни и държат повече на неправилна поддръжка и експлоатация .
П.С. искренно ти желая да оттървеш ремонта .

mirorim
Автомобил:
Двигател:

Re:

Мнениеот mirorim » Сря 21 яну 2009 0:02

vw16v написа:Най-добре първо смени майстора-Що за олигофрен ще слага на турбомотор присадка за сгъстяване,особено пък на 1.8Т с пикливите му маслени магистрали дето се запичат и без присадка.След това смени и маслото/макар,че вече си му спрял тока на мотора мен ако питаш/-този мотор се кара с пълна синтетика 5W40 ако е мотул 8100 x-cess- или каквато и марка да е маслото да отговаря на VW norm 502.00 .Не мога да си обясня как може да ти свети лампата на маслото и да си караш докато се разтрака нещо,че и питаш може ли още да караш така :roll: и си нямаш на представа тия спестени 40 лв. от масло в какъв високобюджетен филм могат да те вкарат /поинтересувай се колко струва турбината сама по себе си ,а ако се съчетае и с основен ремонт ще ти легне на 2/3 от стойността на колата ти/1.8Т е капризен мотор и си иска по внимателно отношение,а от теб явно няма да го получи,така че по добре си вземи някоя мощна атмосферка ,поне не са толкова капризни и държат повече на неправилна поддръжка и експлоатация .
П.С. искренно ти желая да оттървеш ремонта .

Здравей, колега, както и на всички останали колеги, много ви благодаря за хубавите отговори. Вчера си откарах Пасата на ремонт, и необичайно бързо днес беше готов :bishop :bowdown оказа се че първо (понеже преди време турбината е била чупена и после рециклирана) се е отчупило парче и прецакало маслената помпа, а и второ някой за заблуда ми е набутал маслен датчик от Голф 2-ка и сега Пасата лети :beer :beer :beer благодаря на всички и ви пожелавам безаварийна.

Върни се в “Passat”