Клаите не се подменят - ремонтират се
Как се свалят - заедно с цялото табло и половината климатроник
Ето снимки и ще драсна под тях обяснения :
Така....
тук случката е следната - както се вижда на първата снимка трябва да махнеш цялото табло със всичките му работи.
След това трябва да свалиш частта от парното,която е с отоплителния радиатор и клапите - както виждаш на скицата от последната снимка това се пада от уплътнение номер 22 нататък.Преди да свалиш това разгледай темите за ремонт на парното из форума защото за да го свалиш има няколко неща,които трябва да развиеш и разкачиш откъм моторния отсег - там ги има описани и аз не съм ги снимал и описвал.
след това реално трябва да свалиш тази част с клапите...особеността е,че за да не се разкача климатиковия радиатор трябва да се счупят две щипки....както виждаш от картинката едната част е закачена за другата с едни щипки....те са две отпред,една отгоре и една отдлу и две отзад...до тези отзад нямаш достъп и точно те се чупят....с дърпане става

.Не се притеснявай - после няма да тропа ако сложиш всичко като хората и нямам проблем за закрепването.
След това - свалил си тялото с клапите - разглобяваш го внимателно и както виждаш от снимката - оголваш клапата до чист метал и почваш с ниатчката - клапите са две - една плоска и една с по-особена фора - оправяш ги и двете както съм показал.Хубаво е отгре да им лепнеш нещо понеже иначе ако са чист метал пак си работят ама от време на време подрънкват понеже опират в ръбовете на кожуха на парното....
След това си готов с клапите и събираш по обратния ред.
Преди да си сглобил всичко свали ел.мотора,който се намира при жабката и виж вътре разкарай каквито мизерии има....влизат и се набиват в климатиковия радиатор....хем задръстват хем почват да се разлагат и миришат лошо - бъркни прези дупката за вентилатора като си го махнал и изрини каквото стигнеш....все ще е от полза.
После преди да сложиш таблото и да сглобиш всичко запали двигателя (управлението на клапите се взима от вакуума на входния колектор и затова трябва да работи) и виж дали всичко работи (за целта трябва да си закачиш контролера и всички периферни датчици а именно този на таблото дето е с вентилатора и този за слънчевата светлина,който се намира при предна лява колона/пищялка на предното табло).Ако всичко е ок сглобяваш обратно.
Обърни внимание на :
-маркучите за вакуумните клапи - огледай ги дали не са нацепени и т.н. ако са - смени ги за да нямаш проблеми.
-при двата маркуча на отоплителния радиатор има един трети - той е за вакуума от колектора към разпределителя на вакуум (той е една кутиика около ел. вентилатор вътре под таблото с мисля,че бяха 4 маркуча...под номер 14 на картинката)....закачи си го и него за да работи всичко после.
Успех!