Зимни гуми - кой с какви - оценка

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
simbion
Автомобил: VW Golf 1.8 ABS
Двигател:

Мнениеот simbion » Сря 24 дек 2008 17:23

САВА 195/50/15 много добри гуми.. ама за зимата, на сухо пак са стабилни, но на жега не държат хич -няма тръгване няма спиране, ама все пак са зимни. 129лв бройката слагам ги за втора зима. гумаджията каза че са си чисто нови 8) извън градско - супер са ! на дъжд пак са си екстра :twisted: а относно дупките нямат грешка :lol:

Потребителски аватар
TheBlackDevil
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот TheBlackDevil » Чет 25 дек 2008 19:37

simbion написа:САВА 195/50/15 много добри гуми.. ама за зимата, на сухо пак са стабилни, но на жега не държат хич -няма тръгване няма спиране, ама все пак са зимни. 129лв бройката слагам ги за втора зима. гумаджията каза че са си чисто нови 8) извън градско - супер са ! на дъжд пак са си екстра :twisted: а относно дупките нямат грешка :lol:

Колега и аз съм със САВА и зимни и летни на същия размер. За зимната си прав и лятната не е за подценяване.

Потребителски аватар
joreto666
Автомобил: Vw Golf 5 plus
Двигател: BSE 2006

Мнениеот joreto666 » Чет 25 дек 2008 21:14

Аз съм със Maloya cresta 220 отпред ... но несъм доволен ....

Потребителски аватар
houzeboy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот houzeboy » Пет 26 дек 2008 16:31

Дебица Фриго 2 размер 195/65/15
Отлични на мокър, кишав и снежен път.
На сухи пътища пак са добре ама са много меки в завойте.
Кофти са на заледено !

Миналата зима карах с Кумхо Kw17 размер 185/55/15
Отлични на всичко !
=]

Потребителски аватар
zdravko_dimitrov1986
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_dimitrov1986 » Съб 27 дек 2008 13:47

Я някой да похвали Кумхото. И аз съм със същите гуми със същият размер на Голф 3. Впечатленията са ми твърде противоречиви.
На сух път гумите са изключително безшумни. На мокър път при умерени скорости също стават, обаче на сняг не мога да ги раздера що за птици са.
Един път ме учудят, друг път ме разочароват.
Сутринта на равно се пъхнах в една 20-25 см прякпа игумите си ме издърпаха. След 15 минути паркирам зад блока, сняг 10.15см. съвсем леко баирче, и пущиняците заораха. На утъпкан сняг и пе минус 7 градуса, пак има буксуване.
Ама и аз какво искам от тия гуми, само като им погледнеш шарката и ти става ясно.
Изобщо не са широко и дълбоко нарязани. Тя просто не може да захапе достатъчно. Вярно има доста ламели, и именно на тях отдавам доброто и представяне на пресен и дълбок сняг.
Правя сравнение с Гиславедките на пасата. От където минат те после снегът е като разорана нива, личи си чу гемите са захапвали здраво, а от Кумхото просто седят съвсем леки следи Вярно е че колите са различни, но пък на Гиславедките им е втори сезон, а Кемхото няма минати и 300км.
Имам опит и с Тигър Уинтера, и той дава по добро сцепление на сняг от кумхото. :wink:
Чудя се дали да не взема да сменя предните кумхо с ласа, поне ще знам, че имам гума която няма на 15см. сняг и малко баир да се запъне.
При цена на Кумхото от близо 150лв. на бр. мисля че има още много какво да се желае. Все пак това е зимна гума, а точно в зимните и качества има какво да се подобри.

Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passenger » Съб 27 дек 2008 18:42

Continental TS800
Изображение
шум няма, колата е стабилна, държи се по-добре през зимата отколкото през лятото.
С една дума - перфектни

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Съб 27 дек 2008 19:05

tyo написа:
emils написа:САВА ЕСКИМО-3, 175/70/13, 80 лв. парчето, карани една зима на служ. форд. нелоша гума за цената си, но има още какво да се желае.
държи се сравнително добре на сняг и лед, но на мокър и "лигав" асфалт колата е направо като шейна. не е тежка и шумна. не бих купил тази гума за личната си кола, но тогава ми бяха дали толкова пари за гуми, а за 20-на лева повече се взима много по-добра гума.

Напълно на противоположното мнение съм!
След пробег от повече от 10 000км. мога само да кажа "Много добра гума!!!"

и аз имам опит с С3 ката много добри и зверски копат ... Никакви проблеми ..

Потребителски аватар
IVD
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот IVD » Съб 27 дек 2008 20:34

passenger написа:Continental TS800
Изображение
шум няма, колата е стабилна, държи се по-добре през зимата отколкото през лятото.
С една дума - перфектни

Много добра зимна гума. Принципно всички зимни модели на Continental са с отлични показатели.

Потребителски аватар
bobi_robi
Автомобил: Passat Б8
Двигател: DFHA 2021
Контакти:

Мнениеот bobi_robi » Съб 27 дек 2008 22:42

Sаva Eskimo S3. Идеални са за сега. Нема проблеми ниту с мокрите пътища ниту със снега. Първ сезон ги карам. Малко са шумни на сухо, но са стабилни :)

Потребителски аватар
mmv
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mmv » Пон 29 дек 2008 6:56

IVD написа:
passenger написа:Continental TS800
Изображение
С една дума - перфектни

Много добра зимна гума. Принципно всички зимни модели на Continental са с отлични показатели.

http://www.reifendirekt.de/cgi-bin/RDTyreTest.pl?cart_id=61781817.53.15941&language=BG&dsco=53&Marke=Continental&Profil=WinterContact+TS+800&Med=Reifentest.com

Потребителски аватар
lou
Автомобил: Passat Variant
Двигател: BMR TDI

Мнениеот lou » Пон 29 дек 2008 7:39

DEBICA 185/65/R14 :)_

Потребителски аватар
simbion
Автомобил: VW Golf 1.8 ABS
Двигател:

Мнениеот simbion » Пон 29 дек 2008 11:42

bobi_robi написа:Sаva Eskimo S3. Идеални са за сега. Нема проблеми ниту с мокрите пътища ниту със снега. Първ сезон ги карам. Малко са шумни на сухо, но са стабилни :)

абе колеги как така са шумни тия гуми :? карал съм с некви гуми детоси има шум ама савата ни я чувам ни нищо.... може би щото слушам музика ама и без музика не съм ги чул да си говорят нещо :lol: шумни гуми са тия с шиповете и те нестават занищо друго освен лед или мн отъпкан и курав сняг, наблюденията са ми лоши от тия гуми :evil:

Потребителски аватар
zdravko_dimitrov1986
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_dimitrov1986 » Пон 29 дек 2008 13:30

И аз да споделя скромният си опит със зимните гуми. Започвам по реда в който са купувани и слагани на различните автомобили, които аз и мойто семейство сме притежавали. :wink:
1. Започвам със зимни ТRAYAL, размера беше 13 цола, цена не помня. Карани са на лада. Купени и сложени на колата през зимата на 2003година.
Зимни качества - добро сцепление на сняг. За поведение на сухо и мокро - не си спомням.

2. Всесезонни DEBICA NAVIGATOR1, размер 185/65/14, цената мисля че беше около 90лева. Купувани са 2004г зимата, просто нямаше зимни гуми в града с този размер и ги взехме тези. Карат се на пасат 3 комби бензин.
Зимни качества - осигуряват доста прилично сцепление на сняг.
Качества при мокро време- при умерен стил на шофиране, държат доста добре.
Качества на сухо - също са добри при умерен стил на шофиране.
Основното им качество е тяхната здравина. За близо 5 години каране по нашите пътища нито веднъж не са се пукали, не са излизали балони и не са губили нялагане.
Като цяло - една доста добра гума, за умерен стил на шофиране и райони в които няма прекалено много сняг.

3. Зимни гуми TIGAR WINTERA размера е 185/65/14, купувани са 2005година, карани са на същият пасат. Цената им мисля че беше около 75-80лв.
Зимни качества- доста добро сцепление на сняг. Изкачване в 20см. сняг без никакви проблеми. Наклона беше около 8-9%. Като цяло основният им плюс са сравнително добрите зимни качества.
Качества при мокро време - като сцепление при умерено каране горе-долу бива. Като спирачен път е направо трагична. Спира направо във вечността.
Качества на сухо - не се износват много, и като цяло са стабилни на сух асфалт.
Недостатъци - е тия гуми колко пъти загубваха налягане, цепваха се и какви ли не други работи, просто не е работа. Качеството не е на добро ниво. В момента се търкялат на пасата като задни. Спирачниат път на мокър асфалт е направо трагичен.

4.GISLAVED NORD FROST 3, размер 185/65/14. Купувани са на 28 октомври 2007г. Карани са на същият пасат като предни. Цената им беше 119лв на бройка.
Зимни качества - уникална гума за сняг. Направо реже снега. На 3 и 4 януари в най-голямият сняг около 30-35см. правех партини около блока. Не съм закъсвал никъде с тях.
Качества при мокро мреме- при умерен стил на шофиране стават.
Качества на сухо - стават на доста бързо се износват.
Като цяло е изключително добра гума. Сега им е втори сезон на пасата и копат доста здраво.
Недостатъци - не съм открил сериозни недостатъци.

5. KUMHO KW17 с размер 185/55/15, купувани са на 05.10.2008г., карат се на голф 3 ГТ. Ценати им беше 146лв парчето.
Зимни качества - тука не мога да ги преценя напълно още, но си мисля че не стават за зимата която имаме в Самоков. За неразринати пътища мисля, че не стават, за утъпкан сняг са добри. С тях за първи път ми се налага да мисля къде ще оставя колата, дали ще излеза от тази пряспа, и на няколко пъти ми се случва да давам задна и да търся друг начин за паркиране. Като цяло за райони с по-малко сняг стават, за Самоков все още не съм убеден.
Качества при мокро време - при умерено каране стават.
Качества на сухо - осигуряват добро сцепление, и горе долу добър спирачен път. Изключително безшумни са.
Недостатъци - все още нямам натрупан много опит с тях, и за сега не мога да посоча сериозни недостатъци, но може би не са ,,копачки", и малко високата цена.
Вече придобих по широки впечатления от Кумхото, след като падна ,,Голямият сняг". На утъпкан и загладен сняг гумите са доста добри, при подаване рязко на газ почти не се усеща превъртане. Това го отдавам на многото ламели , които просто се вкопчват в загладеният снежец.
На пресен снежец, туко що навалял, с дебелина около 15-20см., също стават. Обаче когато снегът стегне, просто гумите не са достатъчно долбоко и широко нарязани и не осигуряват необходимото сцепление. Като цяло като съвкупност от качества, Кумхото не са лоши, стават за райони със малко по- мека зима. Езинствено цената можеше да е по-малка. :wink:
Забележка№1: Под умерен стил на шофиране да се разбира такъв който не нарушава ограниченията на скоростта, и е съобразен с пътните условия. Максималната скорост е 90-110км.
забележка №2: Всички заключения са направени на базата на личен опит със съответните гуми. Не задължавам никого да се съгласява с моето мнение, но това е което аз успях да придобия като впечатление от съответните гуми.
:wink:

Последна промяна от zdravko_dimitrov1986 на Вто 06 яну 2009 9:19, променено общо 1 път.

Npetrov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Npetrov » Пет 02 яну 2009 11:57

Преди 3 месеца си ударих а3-ката и от тогава карам крос поло с 185/60/15 goodyear ultra grip 7+. Много съм доволен, държи се много добре на сняг и копат яко, купих ги на цена 125 лв с отстъпка, но мисля, че вървят по колко 150 лв бройката. Оценка 10/10 :)

Npetrov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Npetrov » Пет 02 яну 2009 12:03

zdravko_dimitrov1986 написа:Зимни качества - тука не мога да ги преценя напълно още, но си мисля че не стават за зимата която имаме в Самоков. За неразринати пътища мисля, че не стават, за утъпкан сняг са добри. :wink:

Най-добрите гуми за сняг несъмнено са vrеdestein - ако не се лъжа са финландски или Норвежки (доста време има много сняг там) За тежки зимни условия са много добри, но не стават щом стъпят на сухо.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”