И аз да споделя скромният си опит със зимните гуми. Започвам по реда в който са купувани и слагани на различните автомобили, които аз и мойто семейство сме притежавали.
1. Започвам със зимни ТRAYAL, размера беше 13 цола, цена не помня. Карани са на лада. Купени и сложени на колата през зимата на 2003година.
Зимни качества - добро сцепление на сняг. За поведение на сухо и мокро - не си спомням.
2. Всесезонни DEBICA NAVIGATOR1, размер 185/65/14, цената мисля че беше около 90лева. Купувани са 2004г зимата, просто нямаше зимни гуми в града с този размер и ги взехме тези. Карат се на пасат 3 комби бензин.
Зимни качества - осигуряват доста прилично сцепление на сняг.
Качества при мокро време- при умерен стил на шофиране, държат доста добре.
Качества на сухо - също са добри при умерен стил на шофиране.
Основното им качество е тяхната здравина. За близо 5 години каране по нашите пътища нито веднъж не са се пукали, не са излизали балони и не са губили нялагане.
Като цяло - една доста добра гума, за умерен стил на шофиране и райони в които няма прекалено много сняг.
3. Зимни гуми TIGAR WINTERA размера е 185/65/14, купувани са 2005година, карани са на същият пасат. Цената им мисля че беше около 75-80лв.
Зимни качества- доста добро сцепление на сняг. Изкачване в 20см. сняг без никакви проблеми. Наклона беше около 8-9%. Като цяло основният им плюс са сравнително добрите зимни качества.
Качества при мокро време - като сцепление при умерено каране горе-долу бива. Като спирачен път е направо трагична. Спира направо във вечността.
Качества на сухо - не се износват много, и като цяло са стабилни на сух асфалт.
Недостатъци - е тия гуми колко пъти загубваха налягане, цепваха се и какви ли не други работи, просто не е работа. Качеството не е на добро ниво. В момента се търкялат на пасата като задни. Спирачниат път на мокър асфалт е направо трагичен.
4.GISLAVED NORD FROST 3, размер 185/65/14. Купувани са на 28 октомври 2007г. Карани са на същият пасат като предни. Цената им беше 119лв на бройка.
Зимни качества - уникална гума за сняг. Направо реже снега. На 3 и 4 януари в най-голямият сняг около 30-35см. правех партини около блока. Не съм закъсвал никъде с тях.
Качества при мокро мреме- при умерен стил на шофиране стават.
Качества на сухо - стават на доста бързо се износват.
Като цяло е изключително добра гума. Сега им е втори сезон на пасата и копат доста здраво.
Недостатъци - не съм открил сериозни недостатъци.
5. KUMHO KW17 с размер 185/55/15, купувани са на 05.10.2008г., карат се на голф 3 ГТ. Ценати им беше 146лв парчето.
Зимни качества - тука не мога да ги преценя напълно още, но си мисля че не стават за зимата която имаме в Самоков. За неразринати пътища мисля, че не стават, за утъпкан сняг са добри. С тях за първи път ми се налага да мисля къде ще оставя колата, дали ще излеза от тази пряспа, и на няколко пъти ми се случва да давам задна и да търся друг начин за паркиране. Като цяло за райони с по-малко сняг стават, за Самоков все още не съм убеден.
Качества при мокро време - при умерено каране стават.
Качества на сухо - осигуряват добро сцепление, и горе долу добър спирачен път. Изключително безшумни са.
Недостатъци - все още нямам натрупан много опит с тях, и за сега не мога да посоча сериозни недостатъци, но може би не са ,,копачки", и малко високата цена.
Вече придобих по широки впечатления от Кумхото, след като падна ,,Голямият сняг". На утъпкан и загладен сняг гумите са доста добри, при подаване рязко на газ почти не се усеща превъртане. Това го отдавам на многото ламели , които просто се вкопчват в загладеният снежец.
На пресен снежец, туко що навалял, с дебелина около 15-20см., също стават. Обаче когато снегът стегне, просто гумите не са достатъчно долбоко и широко нарязани и не осигуряват необходимото сцепление. Като цяло като съвкупност от качества, Кумхото не са лоши, стават за райони със малко по- мека зима. Езинствено цената можеше да е по-малка.
Забележка№1: Под умерен стил на шофиране да се разбира такъв който не нарушава ограниченията на скоростта, и е съобразен с пътните условия. Максималната скорост е 90-110км.
забележка №2: Всички заключения са направени на базата на личен опит със съответните гуми. Не задължавам никого да се съгласява с моето мнение, но това е което аз успях да придобия като впечатление от съответните гуми.