Продължава да гори масло след смяна на гумички.

Техническа и сервизна информация за Passat
angel1223
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот angel1223 » Сря 10 дек 2008 19:50

[quote="connor cane"]За мен харч до 1 литър, та даже и 1,5 литра на 10 000 си е в рамките на нормалното и няма смисъл да отваряш мотора. Щото няма гаранция, че ще се оправи, гаранцията е само за похарчените пари и изпилените по майстори нерви.
Ако колата пали и върви нормално, мисля, че няма повод за притеснение. :D[/quote така е . ако няма теч карай си каляската и недей се хвърля в излишни разходи и моят Пасат харчи около 1.5 на 10000км сега съм Маnnol уж е германско но следващия път вече ще сложа Мобил1

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 10 дек 2008 20:13

Проблема с харченето на масло е само един - нагара,който се отлага навсякъде.Ето кратко обяснение какви са проблемите с нагара :
-отделен по челата на буталата - с времето се натрупва нагар то недобре изгоряло гориво и/или масло по челата на буталата....в резултат при прекомерното му натрупване (говоря за доста и аз лично сам съм чел за такъв ефект и не съм го виждал наживо) започва процес на тлеене на тези нагари при работа на двигателя и детонации,понеже тлеещите нагари разплават горивото доста преди такта на компресия и подаването на искра....оттам вече гръмнали колектори,давещи се коли,детонации след изгасване на колата и т.н.
-отделен по стеблата на клапаните води до износване на водачите на клапаните (често ако е и повечко може да сцепи някой и съм го виждал на разглобен двигател).Също така се отделя по ръба на клапана и пречи на нормалното му и плътно затваряне....което всички знаем до какво води.
-отделен в изпускателната система води до отлагания по тръби,гърнета и най-вече вреди на катализатора - задръства го за норматив (аз все още съм с катализатор за разлика с много колеги от форума с подобна дърта кола).
-разбира се това,че трябва да си доливате и отзад чадите като Трабант не го броя към лошите ефекти понеже то е ясно :)
По повод харча - пак казвам,много зависи от маслото и неговото качество.Отделно си зависи от здравето на двигателя и т.н.
Общо взето дори на Мерцедес от тези години (90-те)му дават 0.5 литра за 1000км максимален разход.Това са 5 литра за 10 000км.
Колкото и да е съвършен един двигател не може да не яде поне по 200-300ml масло от смяна до смяна - то се набива по сегментите и няма как да се обира на 100%....за дизелите дори без турбо даже е по-зле положението понеже повечето имат дюзи под буталата,които да смазват стените на цилиндрите докато буталата се движат нагоре-надолу с цел намаляване на износването им.
Успех!

Потребителски аватар
Plumber
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plumber » Сря 10 дек 2008 20:37

BigTo написа:Колега, каква е гаранцията, че майстора дето ти е сменял гумичките не е ги пренабил и скъсал. Аз съм имал такъв случай и за отрицателно време мотора беше останал изцяло сух.

"МАйстора" бях аз :oops: Но ги набивах докато се усети че влязат.Не съм ги блъскал повече от необходимото.А колкото до харча на масло по книжка моя Б3 го дават до 1.5 литра на 1000 км в зависимост от карането.Това снощи го четох.Щеше ми се да спре да дърпа масло ама ...Все пак ще сменя маслото и ще видя как е,че тоя Валволин много ме съмнява.На комшията и на него по същия начин заминава,че и повече,кара със същото с което карам аз в момента.

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Сря 10 дек 2008 23:28

Само смяна гумички не върши работа......износени са водачите ти на клапаните,сваляш главата и пълен сервиз на главата..смяна на водачи и припасване на клапани,шлайф на глава...няма друго решение...минах по този път!!!!!!!!

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Чет 11 дек 2008 10:40

Plumber, това за качествата на маслото valvolin с вискозитет 15-W40(керемидено червена туба), не съм съгласен. Повечето колеги знаят, че този пасат го търкалям от 2000 г. и 6-шест от смените на масло са били точно с такова. От около две години ми се увеличи разхода на масло, но до преди това ми се е налагало да доливам 1-1.5 л. между смените т.е. за изминати средно годишно 10-12 хил. км.
Знам, че ще се повторя донякъде с писаното от колегите по-горе, но смятам, че няма да е излишно.
Не знам как си сменял гумичките на клапаните, но ако е била сваляна главата не може да не си видял дали по челата на буталата, по горната част на ръбовете на цилиндрите, по челата на клапаните и в камерата около тях има нагар, който да подскаже по-сериозен проблем. Какво е положението, когато при работещ мотор извадиш щеката за проверка на нивото му? Подухва ли?

Потребителски аватар
Plumber
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plumber » Чет 11 дек 2008 21:58

НЕ знам.Може аз да съм случил на менте.Подухва леко от щеката ама нали все пак се върти вала отдолу,завихря и т.н.А 1 -1.5л на 10 000 не е ли много според теб :)Ако не е тогава аз какво се шашкам :)

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Пет 12 дек 2008 0:38

Ами пожелавам ти да си караш със здраве. Ако имаш възможност си смени маслото с някое, което покрива стандарта приет от VW и следи разхода, но при възможност прави проверката при едно и също местоположение на автомобила.

:wink: Ще се радвам да се видим, когато си отскоча до Варна.

Потребителски аватар
VW_forever
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VW_forever » Пет 12 дек 2008 3:52

joker написа:Само смяна гумички не върши работа......износени са водачите ти на клапаните,сваляш главата и пълен сервиз на главата..смяна на водачи и припасване на клапани,шлайф на глава...няма друго решение...минах по този път!!!!!!!!

Тук не съм много съгласен, визирайки моите патила по въпроса.
Значи, колата я взех на 220хил.км.
От смяна до смяна доливах 1- 1.5л. масло.
След смяната на гумичките, при един "майстор" разхода стана 1л. на 1000 км. :shock
Питах го, какво ще правим и той категорично отсече- "Ремонт на двигателя." ... без дори да си направи труда да вдигне и капака.
От него, при друг майстор в Монтана, ама с голямо "М".
Човека свали една свещ, огледа я, сложи я отнова, запалих двигателя, видя че от картера всичко е ОК и се нави да ги смени втори път.
Когато започна да ги вади една по една, ми каза, че гумичките направо са ми "заковани" от предишния...
... та след неговата намеса, пета смяна на масло, сипвам до средата на щеката, източвам на мин., при 10 000 пробег.
Колата вече е на 330 000км., че и повече,
маслото с което винаги карам- Кастрол 10W40 Магнетек, ако има някакво значение...

Пиша всичко това, защото съм съгласен с това мнение...
BigTo написа:Колега, каква е гаранцията, че майстора дето ти е сменял гумичките не е ги пренабил и скъсал. Аз съм имал такъв случай и за отрицателно време мотора беше останал изцяло сух.

... още повече, че ти си ги сменял.
Може и да ти се наложи и да минеш по пътя на joker, но струва си да опиташ отново, особено ако разхода на масло, ти се е увеличил.

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 12 дек 2008 9:02

И аз съм за гумичките - от тях може да яде бая масло.Моя двигател беше на 156 000км (по километраж ама като гледам колата колко е запазена и т.н. може да са и истински..оригинални амортисьори други несменяни неща и т.н. примерно)...та издуха гарнитура на главата и преди да успея да я прегрея много я разглобих....дадох главата на майстор и човека каза,че водачи нямам износени нито един,нямам и някой,който да се е спукал - имали го този навик като я попрегрееш малко...смени ми гумичките след като напаснаха клапаните,изчистиха им стеблата и разбира се свалиха 0.1мм отдолу за да си е чиста от старата гарнитура ;)
Засега нямам оплаквания за харча на масло въпреки че тече по малко от гарнитурата на картера пак на смяна отива от малко под макс. до малко над минимума,което за 10к км е нормално според мен.
Успех!

Потребителски аватар
Plumber
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plumber » Пет 19 дек 2008 8:15

А между другото отразява ли се краткото каране за харча на масло.В смисъл я паля минавам 3 км и гася.Тя изстива съответно след няколко часа,после пак и така 4/5 пъти на ден

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Пет 19 дек 2008 8:35

Plumber написа:А между другото отразява ли се краткото каране за харча на масло.В смисъл я паля минавам 3 км и гася.Тя изстива съответно след няколко часа,после пак и така 4/5 пъти на ден

Повече от вредно..

Потребителски аватар
poni
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот poni » Пет 19 дек 2008 19:23

колега,караш ли на газ?белия пушек е нормален в студеното-това са пари.а ..Белия пушек е конденз,предполагам

Потребителски аватар
Plumber
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plumber » Пет 19 дек 2008 22:53

StS написа:
Plumber написа:А между другото отразява ли се краткото каране за харча на масло.В смисъл я паля минавам 3 км и гася.Тя изстива съответно след няколко часа,после пак и така 4/5 пъти на ден

Повече от вредно..

В смисъл ?

Потребителски аватар
Plumber
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plumber » Сря 31 дек 2008 13:29

Значи това е равносметката.Като го налях беше точно на максимума.Сега след 600 км. маслото е точно на минимума :( Автомобила не пуши повече от нормалното.И да пуши пушека не е сив.Не цапа свещи,върви си нормално но маслото заминава.Това с което съм в момента е Fuchs 15w40.Гори доста повече от преди да сменя флошки.Че ще се цепи двигателя е ясно ама ми обяснете,че вече ми писна.Не е ли нормално при сегменти за смяна да пуши сиво отзад,че и черно?Оня ден,като сменях маслото погледнах нагоре и точно под колекторите е здраво омазнено,не можах да разбера откъде е,дали от гарнитурата на главата или от някъде другаде.От там да заминава масло,ама пък чак толкова?

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 31 дек 2008 16:15

Осбеняваме :)
Значи
- когато имаш за сменяне маслообиращи сегменти колата ще пуши отзад сиво и чено понеже маслото по стената на цилиндъра не се обира а част от него попада в горивната камера и оттам вече изгаря и пуши....при такъв разход трябва да чади здраво отзад синкаво/сив пушек.
- отзад при колекторите е доста относително понятие.
ако омаслява отгоре при входния колектор е от гарнитурата на капака на клапаните.ако омасляването е отдолу по блока вероятно е от гарнитурата между блока и главата (там отзад има едни отвори за оттичане на маслото,което смазва разпределителния вал).
-повече от вредно е да я караш по толкова кратко поради няколко причини.Много колеги се оплакват,че маслото им смърди на бензин и тем подобни като карат на кратки разстояния понеже останалия в цилидъра бензин след изгасване на колата се стича покрай сегментите в маслото....така то става по-рядко и по-слесно преминава покрай сегментите и......изгаря по-бързо.По принцип студеното палене и движение на къси разстояния увеличава много износването на двигателя и увеличава и разхода на маслото.
И все пак - защо не смениш маслото с някое, което покрива стандартите на VW ( Пример Мотул 15W50 ) и тогава да видиш какво ще се случи.
И при мен тече маслото от гарнитурата на картера отдолу ама.....за 7000 е паднало от макс. на средата така че едва ли е от теча.

Върни се в “Passat”