Е аз веднага ще ти обесня...знам,че не се заяждаш а че просто ти е интересно и ще ти обесня доколкото съм запознат.
При моноинжекциона степ моторчето реално просто подпира дроселната клапа (може да я отваря или затваря непряко) и това е всичко,което прави.
Ето и как действа - моторчето има едно ключе отпред на предната си част ,където се опира джувката (не съм сигурен за правописа на тази дума

) на дроселната клапа.
Така се получава следното :
палиш колата и ЕКУ-то гледа какво е положението на датчиците за температурата и подава сигнал към степ моторчето да отвори дроселната клапа докато стигне желаните от ЕКУ-то обороти.Тогава то се размърдва и я бута колкото е нужно за целта.След това ти подаваш газ от педала - издърпваш джувката от предната част на моторчето и бутончето сработва - очита,че си подал газ и моторчето се измества малко напред и си седи така и чака....като пуснеш педала джувката се връща и опира на моторчето - сработва бутончето и ЕКУ-то разбира,че си пуснал педала....тогава моторчето започва да затваря дроселната клапа докато оборотите паднат на желаните от ЕКУ-то (затова на някои коли при газ задържа на около 2000 оборота понеже ЕКУ-то не командва адекватно моторчето).
Като загрее колата ЕКУ-то гледа датчиците и регулира отново оборотите (реално степ моторчето е част от смукача на колата понеже отваря повече дроселната клапа при студен двигател по команда от ЕКУ-то).
Оттук нататък вече ТПС-а се ползва за да може ЕКУ-то да преценява горе-долу колко е отворена клапата за да подава адекватно гориво дюзата и за други подобни процеси.
Реално на газ степ моторчето практически не прави нищо конкретно защото :
-изпарителя поддържа постоянно подаване на гориво заради вакуума,който създава входящия въздух в колектора и подава константно някакво гориво.
-дроселната клапа има ограничител (винтче),което не позволява моторчето да затвори клапата докрай или по-точно под някакъв минимум (при мен този минимум са около 50 оборота под празния ми ход на загряла кола без натоварване).
Така степ моторчето на газ може да промени празния ход надолу с около и не повече от 50-тина оборота (ако е правилно регулирано всичко) и може само да ги увеличава колкото иска.
И....това е всичко.