Искам да напусна сегашната си работа - ПРОБЛЕМ

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 06 яну 2009 19:20

Kолега прочети си внимателно догоеора. По принцип след изтичане на договора и 5 работнио дни договора става постоянен , освен , ако няма указано нешо друго.

Обаче : "Като се има в предвид,че съм и 80% освидетелстван ТЕЛК" това всеки от писалите досега го пропуска !!
Дали ще можеш да си намериш отново работа ???? Трбява и това да се има в предвид.

Потребителски аватар
ostavime
Автомобил: Мазда
Двигател:

Мнениеот ostavime » Вто 06 яну 2009 19:28

Моя договор се поднови автоматично след първите 6 месеца от изпитателен на безсрочен.
Ще чакаме да видим договора на колегата.

Потребителски аватар
Lisho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lisho » Вто 06 яну 2009 19:39

От 03.12.2008 имаш ли подписан някакъв друг договор ?
По закон ако работиш 7 дена и работодателя няма нищо против (не те е освободил) преминаваш на безсрочен.
Ако си на бесрочен трябва да подадеш 30-дена предизвестие, че напускаш.
Ако не изчакаш 30-те ден, а си хванеш шапката на следващият ден дължиш обезщетение на работодателя си за срока на неспазеното предизвестие.
Ако си подписал някакъв срочен договор независимост с какъв срок става много сложно.
Ако не си подписал нищо от 03.12.2008 до днес работиш за слава или както си го написал за %. т.е. те не ти дължът заплата за положеният труд.
Както по-горе го написаха много е важно какво ще пише в трудовата книжка, защото никак не хубаво да ти се мъдри Чл. 190. (1) от КОДЕКС НА ТРУДА (дисциплинарано уволнение)
http://www.odit.info/?s=6&i=2830&f=3 (ако опитат дисциплинарно уволнение)
Виж тук http://stak.lex.bg/forum/viewtopic.php? ... &sk=t&sd=a
http://www.econ.bg/forum/viewtopic.php? ... 9d7a67ba16
Съветвай се с адвокат по трудово правните въпроси ще ти вземе 10лв, но ще си спестиш много разправий.Всичко останало е бля-бля.
Успех

Потребителски аватар
stavrev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stavrev » Вто 06 яну 2009 19:55

аз ли греша или това е тема на някой друг форум...
Дано на никой не се случва подобен казус , ама май не е това мястото ми се струва

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Вто 06 яну 2009 19:58

stavrev написа:аз ли греша или това е тема на някой друг форум...
Дано на никой не се случва подобен казус , ама май не е това мястото ми се струва

то не е мястото и за плъхове, печки, фаянс, кисело мляко, котки, кучета, риба щука, махай се от тука, ама както виждаш сме го преживяли и обсъждаме всичко...

Потребителски аватар
kok12
Автомобил: Golf 4
Двигател: ASZ
Контакти:

Мнениеот kok12 » Вто 06 яну 2009 20:12

Ето го и самия виновникПо Кодекс на Труда в момента трябва да съм със БЕЗсрочен договор,но това Допълнително споразумение е от 03.12.08 тоест в деня в които ми изтича изпитателния. Все си мисля и дано да е така,ако подпиша това споразумение дали ще мога да си тръгна веднага,в него е опоменато с една дума,че договора става пак срочен

Изображение

Последна промяна от kok12 на Вто 06 яну 2009 22:04, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Вто 06 яну 2009 20:44

Я дай снимка и на допълнителното споразумение, което си подписал.
Дотук се виждат две еднакви снимки на първия ти тр.договор.

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Вто 06 яну 2009 21:05

Бре зарезвай ги там и това е. Как хем ще ходиш, хем няма да ти плащат. Аз сега зарезах едни такива дето се мотаха по 20 и повече дни със заплащането. Даже имаш право да си го прекратиш договора едностранно, без предизвестие, със заявление по чл. 327 т. 2 от КТ, ако седят точно така нещата и не ти платят на 20 примерно, а на 21... :wink:
По принцип заплащането става до края на месеца в който си работил, освен ако не е както беше при мене изрично записано в договора, до края на следващия месец за да си вържат гащите или както е в тоя на 20... Тъй че и 1 ден забавяне от датата става. :) А 1 ден може лесно да стане без да се усетят. Просто излизаш неплатен. Накрая искат не искат хем ще ти платят до 20. Хем ще се опитат да се измъкнат с някакви молби по взаимно съгласие и си готов. :wink:

Последна промяна от black` на Вто 06 яну 2009 21:21, променено общо 4 пъти.

Потребителски аватар
kok12
Контакти:

Мнениеот kok12 » Вто 06 яну 2009 21:08

Споразумението е наработа,да тук са две снимки на договора ми,ако не се чете затова, а по повод споразумението утре ще го кача да се види,НО НЕ СЪМ ГО ПОДПИСВАЛ

Dr.Watson
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Dr.Watson » Вто 06 яну 2009 21:42

Аз нещо не разбирам защо се притесняваш, че работиш само за % без заплата? Пише си сума месечно - посочи къде пише (след като е недопустимо), че работиш само на %? Както ти дължиш пари за напускане без предизвестие, точно по същия начин може да си получиш заплатата за срока на предизвестието без съмнения. Договорът ти става автоматично безсрочен доколкото знам - виж разни кодекси какво казват.

Потребителски аватар
kok12
Контакти:

Мнениеот kok12 » Вто 06 яну 2009 22:09

Dr.Watson написа:Аз нещо не разбирам защо се притесняваш, че работиш само за % без заплата? Пише си сума месечно - посочи къде пише (след като е недопустимо), че работиш само на %? Както ти дължиш пари за напускане без предизвестие, точно по същия начин може да си получиш заплатата за срока на предизвестието без съмнения. Договорът ти става автоматично безсрочен доколкото знам - виж разни кодекси какво казват.

Това заплащане БЕШЕ то изтече,сега е друго и то само устно,между нас си,без какъвто и документ да било. 6-те месеца минаха и заминаха
Не се притеснявам за %,просто ми е гадно да бачкам за тоз

Потребителски аватар
snickers_
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот snickers_ » Вто 06 яну 2009 22:44

зимаш си палтения отпуск ам 20 дена пъво са им поредявяваш че искаш да нпуснеш бачкаш още там 10 дена и им казваш че излизаш в платен 20 дневен отпуск почваш да си бачкаш за он я други яи след каот ти мине отпуска си зимаш там глупосите и си ги даваш на новия шпне според мене :)

Dr.Watson
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Dr.Watson » Вто 06 яну 2009 23:31

Добре де, след 6 месеца или договорът продължава автоматично от което следва, че заплатата си важи или ако не продължава - тогава и предизвестието няма смисъл. Не може срокът ти да е изтекъл, а да трябва предизвестие - за какво? Отиди в Инспекция по труда - там ще ти дадат консултация как са точно нещата.

Потребителски аватар
kok12
Контакти:

Мнениеот kok12 » Сря 07 яну 2009 9:05

Много е объркана работата,аз затова Ви споделям, че ми е проблем. Заплащането ми се промени от това което бе в 6-тях месеца,сега е различно,но само устно. За отпуската мислех като вариант
За да не пиша друго мнение прикачвам Допълнителното споразумение

Изображение

Последна промяна от kok12 на Сря 07 яну 2009 9:56, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
wishmaster
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wishmaster » Сря 07 яну 2009 9:40

Според този договор, ти си още на работа и ти дължат заплата. Ако не си се разписвал на фишове за заплати, значи не са ти платили и можеш да си набиеш шута...

КТ казва:
Чл. 327. (Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;

В крайна сметка никой не може да те накара там да седиш на сила... Най-лесно е да напуснеш по взаимно съгласие. Говорил ли си с началника? Не иска да те пуска ли?

Едит: скрий си данните!

Върни се в “ОФФ-Топик - други”