Двойна “Гражданска” за лошите шофьори-дали ще стане това

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
mr_bush
Автомобил: Vw Transporter T6
Двигател: 2016

Мнениеот mr_bush » Чет 08 яну 2009 20:00

santo_trafficante написа:знае ли някой колко е в Англия Г.О. за млад шофьор :lol: или по белите страни как плащат по дебели Г.О. след като са виновни за ПТП :lol: а ние сме все пак е ЕС :wink:

За млад шофьор в Англия е 2000 паунда на година ;) Това е до 25 годишна възраст :) Ако се удариш.... по добре не карай повече

Потребителски аватар
magician
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот magician » Чет 08 яну 2009 20:00

Идеята не е непозната-в Америка е така, а вероятно и на други места, НО:
-Застраховката Гражданска отговорност се прави на автомобила, а не поименно на водча
-До момента няма абсолютно нищо направено по изграждането на единна мрежа между застрахователните компании, което за мен означава, че има някаква далавера и не им изнася да се направи.
Не ми се пише повече, но от горните 2 точки става ясно, че няма как да се контролира кой колко ПТП-та е направил и дори една компания да въведе такива рестрикции спрямо лошите шофьори, то нищо не им пречи /на нарушителите/ да си направят застраховка на автомобила в друга компания, да не говорим, че става дума за декларация от лице неподкрепена с нищо...
Принципно много неща може да се направят и те работят по света, но в България на най-високо ниво /парламент, правителство/ няма воля за промени! Виж да има някаква далаверка или процент от нещо да се вземе.....

Dr.Watson
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Dr.Watson » Чет 08 яну 2009 20:16

Само спекулации на тая тема. Как да действа такова правило, след като ГО е към колата, а не шофьора? Ако вместо 150 ще дава 400 то всеки причинил ПТП ще прехвърли колата си на някой роднина и ще мине с ниската ГО. То сякаш някой държи сметка какво точно се изплаща като застраховки, че да се задълбочават кой какво е причинявал.

Потребителски аватар
vlast_vd
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vlast_vd » Чет 08 яну 2009 21:11

mr_bush написа:
santo_trafficante написа:знае ли някой колко е в Англия Г.О. за млад шофьор :lol: или по белите страни как плащат по дебели Г.О. след като са виновни за ПТП :lol: а ние сме все пак е ЕС :wink:

За млад шофьор в Англия е 2000 паунда на година ;) Това е до 25 годишна възраст :) Ако се удариш.... по добре не карай повече

Това е вярно, като с безброй много ограничения в скоростта , дистанцията, времето за шофиране на ден и през кои часове , и др. може да я намалиш на 500-600 паунда . Даваха за един малдеж (майче беше в TopGear) си купил кола за няма 100 паунда , а първоначалната застраховка беше над 2000 паунда, и след всички възможни ограничения я намали до тези 500-600 паунда.

Dr.Watson
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Dr.Watson » Чет 08 яну 2009 22:00

Интересно колко им е глобата за каране без ГО? Трябва да е 5000+

Потребителски аватар
mr_bush

Мнениеот mr_bush » Чет 08 яну 2009 23:35

Dr.Watson написа:Интересно колко им е глобата за каране без ГО? Трябва да е 5000+

Достатъчно за да не караш без застраховка ;) Там застраховката се прави на човека ;) Ако искаш да караш друга кола освн твоята няма да можеш!

Там може и в затвора да те вкарат за някой нарушения

Dr.Watson
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Dr.Watson » Чет 08 яну 2009 23:43

mr_bush написа:Там застраховката се прави на човека ;) Ако искаш да караш друга кола освн твоята няма да можеш!

Точно че е на човека - би трябвало да може да кара коя да е кола, застрахован е за своите евентуални грешки.

Потребителски аватар
mr_bush

Мнениеот mr_bush » Чет 08 яну 2009 23:58

Dr.Watson написа:
mr_bush написа:Там застраховката се прави на човека ;) Ако искаш да караш друга кола освн твоята няма да можеш!

Точно че е на човека - би трябвало да може да кара коя да е кола, застрахован е за своите евентуални грешки.

би трябвало ;) но не е така :idea:

Потребителски аватар
snickers_
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот snickers_ » Пет 09 яну 2009 0:09

е как тогава се шофират служебните автомобили при положение че може да караш само твоята

Потребителски аватар
mr_bush

Мнениеот mr_bush » Пет 09 яну 2009 0:11

snickers_ написа:е как тогава се шофират служебните автомобили при положение че може да караш само твоята

Е там вече е малко по различно :idea: Фирмата е отговорна и се оправя с нещата които са ти нужни за да я караш

Svetlix
Автомобил: Passat B5 1999
Двигател: 1.9 TDI AFN

Мнениеот Svetlix » Съб 10 яну 2009 10:22

mr_bush написа: Там застраховката се прави на човека ;) Ако искаш да караш друга кола освн твоята няма да можеш!

Разликата между тях и нас е огромна и като начин на живот и като каквото се сетиш. Тук все още не всеки има собствен автомобил, а там има хора с по 2-3 и нагоре ...

Тва ако го направят ще е върха на глупостта! Представи си как отивате на купонче или диско в друг град с твоята кола (както примерно аз правя често) и удряш 2-3 водки ... но пък от цялата компания никой друг не пие, всичките си имат книжки и карат добре ... кво ще се качиш пил ли?

Друг случай - тоята кола се поврежда и няма с какво да идеш на работа (приеми, че бачкаш на 10-на км поне и няма удобен транспорт). И докато колата ти е в сервиза ще си в отпуск или просто няма да ходиш защото колата ти е повредена?

Трети случай ... пътувате семейно на някъде, на теб ти става зле ... но за да не те глобят не оставяш женаси да шофира, а продължаваш да рискуваш живота на околните защото месността е такава, че няма удобно място за спиране (магистрала, проход).

А я си представи, че имате 1 кола в семейството и я карате всички!?

Мисля, че единственото решение е за единна система на застрахователите и застрахователната полица да струва в зависимост от нарушенията и ПТП-тата на собственика. Все пак сме в България ...

Ако питат мен трябва да се вземат под внимание и конските сили, а не кубатурата както е при нас. Не мисля, че едно Голф 1.8, който е 75 коня е рисков колкото едно ТТ, което е 220 коня ... В Австрия са на този принцип .. или поне бяха 2004-та година докато бях там.

Потребителски аватар
magician
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот magician » Съб 10 яну 2009 13:05

Май не съм бил прав в по-горния си пост, може и да стане нещо положително...

http://dnes.dir.bg/2009/01/10/news3832526.html

Само дано не се опорочи като всичко друго...

Последна промяна от magician на Съб 10 яну 2009 14:44, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
propparo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот propparo » Съб 10 яну 2009 13:39

Освен че застрахователите пак ще си облажат гушките не виждам какво ще се промени.Въобще да не ми се правят застрахователчетата на много морални и загрижени за ситуациите по пътищата,че да налагат фактори за по-сурови ГО-та според броя на произшествията и нарушенията.Като спрат те да крадат от огромната парична маса застрахователни фондове,като спрат ченгенцата да си искат просийката по пътищата,като направят заплащането в БГ най-после на надник на час,а не минимална на месец,тогава нещата ще си дойдат на мястото.
А по темата какво ми пречи колата да я пиша на името на баща ми,който е на 56 години,има книжка,но от 5 години не е пипал волан,значи няма нарушения скоро и ГО-то му ще е възможно най-ниското,а аз да си карам с нотариално заверено пълномощно,начин който не е забранен никъде със закон.
Или ще създадем нов бизнес--преди се търсеха инвалиди да пишем на тях колите нов внос,сега ще търсим хора с книжки,без произшествия да си пишем застраховките на тяхно име???
Стига сме се правили на европейци.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”