Проблем с температурен датчик на 1.8 ABS мотор...
Проблем с температурен датчик на 1.8 ABS мотор...
Здравейте колеги! Вчера си купих оригинален датчик заз температурата от "Сакар", смених стария, също оригинален, но купен от "АвтоХит", но уви стрелката на температурата си подминава 90С*. Кум момента съм сменил въпросния датчик, този на перката също, термостат, антифриза е сменен(стария си беше чист, без глеч в него). Перката се включва (според уреда на таблото) на около 95-97С*. Работят и двете степени, проверих! Не ми губи антифриз, има си парно, прави ми впечатление, че изтича вода от ауспуха, но това сигурно е конденз. Колегата Joker, беше пуснал тема за корекция на самата стрелка, но Аз се съмнявам дали не е тръгнала гарнитурата на главата. Маслото е чисто, а съединенията държат нормално налягане, според мен. Някой минал ли е по тоя път, да даде мнение, защото знам, че на този мотор това му е слабост (гарнитурата)? Поздрави!!!
- L&R
- Автомобил: CCC
- Двигател:
- Контакти:
Re: Проблем с температурен датчик на 1.8 ABS мотор...
Все пак замери с инфраред термометър реалната температура.
-
uberko
- Автомобил:
- Двигател:
Според мен това си е нормално "показание" на таблото. Някаде имаше тема, че стрелката се влияе и от това колко ел. консуматори има пуснати и съм го забелязъл че е така, например при пуснати дълги + халогени стрелката си отива още в дясно без да има промяня в режима на работа на двигателя. Имам борд комп и следя температурата на маслото, защото вече не вярвам на показанията на стрелката. Знам че е нормално да има разлика между темп на маслото и темп. на охлаждащата течност, но по някога ми показва 30 градуса разлика в полза на антифриза (при 90 на маслото, стрелката отива към ~120). При по-високи обороти, когато маслото започва да достига 115-120 градуса температурата на антифриза не се променя значително. Термостата си отваря кореткно според мен, не съм му мерил точно температурите на работа, но не вярвам да е в него проблема. Други колеги се оплакват от подобен "проблем", който си остава дори и след смяна на термостат и датчици.
ПС. понеже не пише в профила вече забравих да добавя, че съм същия двигател ABS
ПС. понеже не пише в профила вече забравих да добавя, че съм същия двигател ABS
- balamata
- Автомобил: Renault Laguna
- Двигател: F3P720
Щом имаш парно,не ти е заминала гарнитурата на главата.Аз така знам.И аз имам същия мотор,и след като си смених термостата и при мен работи на 92-93 градуса колата.Но аз сложих термостат за АБД мотор,който го дават на 84гр.,а на АБС трябва да е на 87гр.
- Pavcho2
- Автомобил: Golf Mk4 GTI
- Двигател: 1798 Т AGU custom intake
- Контакти:
Колега имаш ли газова уредба ? От опит знам че на газ колата работи на по- висока температура от колкото на бензин освен това този уред не е точен той е ориентировъчен и показва приблизителни стойности. Температурата на антифриза можеш да измериш с мултицет и термосонда отваряш капачката палиш колата и пъхаш в казанчето сондата и чакаш да загрее хвърлай по едно око на уреда за да видиш с колко те лъже (за всеки случай да предопредя не форсирай колата за да загрява принудително).
Не, нямам газова уредба. Имам познат с инфрачервен термометър, ше го измеря утре и ше си каже....
Съмненията ми са дали не е тръгнала гарнитурата на главата, ама не знам къде ги правят тези тестове 
- joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
Добре де.....вече няколко пъти писах,че иама един принцип който работи на 100 процента...ако нещо се промени след дадена интервенцияа по колата то вероятно причината е в интервенцията....нов датчик-нови показания на стрелката.....
- L&R
- Автомобил: CCC
- Двигател:
- Контакти:
fury написа:Не, нямам газова уредба. Имам познат с инфрачервен термометър, ше го измеря утре и ше си каже....Съмненията ми са дали не е тръгнала гарнитурата на главата, ама не знам къде ги правят тези тестове
мерите на фланеца дето излиза охл.течност от главата и сравнявате, там е и самия датчик де
- jagler
- Автомобил: PASSAT B-7 2 TDI
- Двигател: CFFB-2014
Намери тази тема и аз съм описал как става корекцията на стрелката ако всичко ти е наред де...fury написа:Здравейте колеги! Вчера си купих оригинален датчик заз температурата от "Сакар", смених стария, също оригинален, но купен от "АвтоХит", но уви стрелката на температурата си подминава 90С*. Кум момента съм сменил въпросния датчик, този на перката също, термостат, антифриза е сменен(стария си беше чист, без глеч в него). Перката се включва (според уреда на таблото) на около 95-97С*. Работят и двете степени, проверих! Не ми губи антифриз, има си парно, прави ми впечатление, че изтича вода от ауспуха, но това сигурно е конденз. Колегата Joker, беше пуснал тема за корекция на самата стрелка, но Аз се съмнявам дали не е тръгнала гарнитурата на главата. Маслото е чисто, а съединенията държат нормално налягане, според мен. Някой минал ли е по тоя път, да даде мнение, защото знам, че на този мотор това му е слабост (гарнитурата)? Поздрави!!!
И аз имах подобен проблем .... но проверих новия датчик при познат, каза че е в нормални граници , сега си знам къде точно ми показва, нищо че е малко по вече(по стрелката)
апропо: имам обаче проблем който от доста време преди да сменя датчика... т.е. светва ми контролната лампа за охл. система, когато си иска и до сега не можах да установя каква е причината ???
апропо: имам обаче проблем който от доста време преди да сменя датчика... т.е. светва ми контролната лампа за охл. система, когато си иска и до сега не можах да установя каква е причината ???
- Pavcho2
- Автомобил: Golf Mk4 GTI
- Двигател: 1798 Т AGU custom intake
- Контакти:
Може да е по пистите на таблото. Някъде да не прави добър контакт и при вибраций да гасне.
Замерихме градусите на антифриза на тройника и на долното съединение на радиатора. При отворил термостат на тройника отчете ~84С*, а на долния маркуч 65С*. Става въпрос за измерване с инфраред термометър. Чудя се дали може де му се вярва, или наскоро сменения термостат е за в коша? Показанието на стрелката беше ~95С* когато се включи перката, а според термометъра температурата беще ~84С*...... 

- GTspecial
- Автомобил:
- Двигател:
Извинявам се че ще ползвам тази тема .....,но и аз съм с ABS и днес забелязох следното : като ми е студена ,до към 50-60 градуса ...работи нормално [от 1000 об. слиза до 760-820(като издърпам буксата на температурния датчик мени обороти)].
Но като загрее над 70(там включва и 1-ва степен на перката) започва да вдига обороти 1200-1300.Издърпвам буксата на датчика и няма промяна в оборотите.
И още един странен феномен....държи 1200 об. и включвам цялата консумация(светлини-дълги,къси,аварийни,отопление на огледалата,на задното стъкло...всичко) оборотите спадат.
П.С. Някой има ли си представа дали е от датчика или ако не, то тогава от какво може да е?!?
П.П.С. Ако някой има представа какви стойности показва датчика при различна температура(с мултицет) и ги сподели,ще съм много благодарен!!!....замерих го....но незнам какви стойности са нормални!!!

Но като загрее над 70(там включва и 1-ва степен на перката) започва да вдига обороти 1200-1300.Издърпвам буксата на датчика и няма промяна в оборотите.
И още един странен феномен....държи 1200 об. и включвам цялата консумация(светлини-дълги,къси,аварийни,отопление на огледалата,на задното стъкло...всичко) оборотите спадат.
П.С. Някой има ли си представа дали е от датчика или ако не, то тогава от какво може да е?!?
П.П.С. Ако някой има представа какви стойности показва датчика при различна температура(с мултицет) и ги сподели,ще съм много благодарен!!!....замерих го....но незнам какви стойности са нормални!!!

-
emo-gar
- Автомобил:
- Двигател:
Ще се опитам да отговоря и на двата последни поста:
На fury:при измерване с IR термометър трябва да се отчита ЦВЕТА и МАТЕРИАЛА на измервания обект.Светлите материали -напр.алуминий(като главата),дават известна грешка-надолу,т.е. се измерва по-ниска от реалната стойност.На някои модели термометри има коригиращ коефициент за целта.Най добре се мери върху черна ,матирана повърхност.По желание мерете върху най -замърсената зона на главата,на не -повече от 1-2см.разстояние.Имам подръка IR термометър и може да дам едно рамо,обикновено съм в региони Надежда,Люлин,Суходол...
На GT_3:вероятно имаш проблем в "система за празен ход",която включва в себе си и термо-сензора.Това ,че падат оборотите при включени доста консуматори може да навежда на мисълта за поиздухал акумулатор(дърпа як заряден ток,не помага при върхова консумация).Абе мернете с уредче как зарежда за всеки случай.Има версия за тъй-нареченото "стъпково" моторче(много е коментирано).На ABS празния ход е 950об/мин.на топло,на студено е нормално да ги вдигне 1100-1200.Натрупани грешки в компютъра(малко вероятно ако няма ГАЗ)-чистят се временно с откачане на акуто,Ламбда -сондата също може да ошашави компа(той я "слуша" с известно закъснение-да подгрее и трябва)....P.S.:..още нещо се сетих-проверете гумения тампон под моно-инжекцията за прокъсване..
На fury:при измерване с IR термометър трябва да се отчита ЦВЕТА и МАТЕРИАЛА на измервания обект.Светлите материали -напр.алуминий(като главата),дават известна грешка-надолу,т.е. се измерва по-ниска от реалната стойност.На някои модели термометри има коригиращ коефициент за целта.Най добре се мери върху черна ,матирана повърхност.По желание мерете върху най -замърсената зона на главата,на не -повече от 1-2см.разстояние.Имам подръка IR термометър и може да дам едно рамо,обикновено съм в региони Надежда,Люлин,Суходол...
На GT_3:вероятно имаш проблем в "система за празен ход",която включва в себе си и термо-сензора.Това ,че падат оборотите при включени доста консуматори може да навежда на мисълта за поиздухал акумулатор(дърпа як заряден ток,не помага при върхова консумация).Абе мернете с уредче как зарежда за всеки случай.Има версия за тъй-нареченото "стъпково" моторче(много е коментирано).На ABS празния ход е 950об/мин.на топло,на студено е нормално да ги вдигне 1100-1200.Натрупани грешки в компютъра(малко вероятно ако няма ГАЗ)-чистят се временно с откачане на акуто,Ламбда -сондата също може да ошашави компа(той я "слуша" с известно закъснение-да подгрее и трябва)....P.S.:..още нещо се сетих-проверете гумения тампон под моно-инжекцията за прокъсване..
- GTspecial
- Автомобил:
- Двигател:
emo-gar написа:Ще се опитам да отговоря и на двата последни поста:
Мерси много за отговора , но проверих маншона и малките маркучлета за вакума ,но не е от там.
Относно стъпковото моторче (сблъсквал съм се с такъв проблем при ABD)проверих и него!Разединява се буксата от него и с едно кабелче +/- от акумолатора даваш ток на горните две клеми на моторчето и то се прибира(изважда)докрай.След което е запалих наново , но пак си държи високи.
Това което ме навежда на мисълта за "гршно инфо" от датчика е : че като го разкача и е запаля наново си държи стабилно 1000об.,закачвам го ...и отново 1200-1400 и най-гадното е ги мени(забързва до 1400 и веднага спадат до 1200!).Преди 2 минути пробвах да измеря с мултицет-а(нямам му много доверие,все пак е от магазин "за 1 лев"!) в казанчето отчита 98-100'С и перката включва,а вътре на таблото 70'С.Ще "рискувам" да го сменя(имам едно сваляно от друг ABS,от една морга . но е на 200км. от Пловдив."на село е!") и ще споделя какъв е крайния резултат.Притеснява ме че ако не е от него следователно "може" да е от датчика в моното..ама такъв не съм сменял(засега:)) Ако някой може да ме оспори за тези " разминсли" и добави нещо ново и полезно, добре да е дошъл!
П.С. А относно алтернатора при работещ двигател 14.35(без конумация), 12,30V (с пълно консумация).А и при включване на консуматор ...започва свистене на алтернатора(май е за ремонт).Имам чувство,че натоварва("забавя") ДВГ-то,също както го натоварва и хидравликата!Ама за този проблем в друга тема ще прегледам.
П.П.С. Имате ли си на идея дали може да е от онази плочка за положението на дросела?
Колата никога не е била на газ!
РЕШЕНО!!!
Последна промяна от GTspecial на Вто 10 фев 2009 21:55, променено общо 1 път.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”