Проблем с температурен датчик на 1.8 ABS мотор...

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
fury
Автомобил:
Двигател:

Проблем с температурен датчик на 1.8 ABS мотор...

Мнениеот fury » Сря 28 яну 2009 13:04

Здравейте колеги! Вчера си купих оригинален датчик заз температурата от "Сакар", смених стария, също оригинален, но купен от "АвтоХит", но уви стрелката на температурата си подминава 90С*. Кум момента съм сменил въпросния датчик, този на перката също, термостат, антифриза е сменен(стария си беше чист, без глеч в него). Перката се включва (според уреда на таблото) на около 95-97С*. Работят и двете степени, проверих! Не ми губи антифриз, има си парно, прави ми впечатление, че изтича вода от ауспуха, но това сигурно е конденз. Колегата Joker, беше пуснал тема за корекция на самата стрелка, но Аз се съмнявам дали не е тръгнала гарнитурата на главата. Маслото е чисто, а съединенията държат нормално налягане, според мен. Някой минал ли е по тоя път, да даде мнение, защото знам, че на този мотор това му е слабост (гарнитурата)? Поздрави!!!

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Re: Проблем с температурен датчик на 1.8 ABS мотор...

Мнениеот L&R » Сря 28 яну 2009 13:14

Все пак замери с инфраред термометър реалната температура.

uberko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот uberko » Сря 28 яну 2009 13:50

Според мен това си е нормално "показание" на таблото. Някаде имаше тема, че стрелката се влияе и от това колко ел. консуматори има пуснати и съм го забелязъл че е така, например при пуснати дълги + халогени стрелката си отива още в дясно без да има промяня в режима на работа на двигателя. Имам борд комп и следя температурата на маслото, защото вече не вярвам на показанията на стрелката. Знам че е нормално да има разлика между темп на маслото и темп. на охлаждащата течност, но по някога ми показва 30 градуса разлика в полза на антифриза (при 90 на маслото, стрелката отива към ~120). При по-високи обороти, когато маслото започва да достига 115-120 градуса температурата на антифриза не се променя значително. Термостата си отваря кореткно според мен, не съм му мерил точно температурите на работа, но не вярвам да е в него проблема. Други колеги се оплакват от подобен "проблем", който си остава дори и след смяна на термостат и датчици.

ПС. понеже не пише в профила вече забравих да добавя, че съм същия двигател ABS

Потребителски аватар
balamata
Автомобил: Renault Laguna
Двигател: F3P720

Мнениеот balamata » Сря 28 яну 2009 13:56

Щом имаш парно,не ти е заминала гарнитурата на главата.Аз така знам.И аз имам същия мотор,и след като си смених термостата и при мен работи на 92-93 градуса колата.Но аз сложих термостат за АБД мотор,който го дават на 84гр.,а на АБС трябва да е на 87гр.

Потребителски аватар
Pavcho2
Автомобил: Golf Mk4 GTI
Двигател: 1798 Т AGU custom intake
Контакти:

Мнениеот Pavcho2 » Сря 28 яну 2009 17:41

Колега имаш ли газова уредба ? От опит знам че на газ колата работи на по- висока температура от колкото на бензин освен това този уред не е точен той е ориентировъчен и показва приблизителни стойности. Температурата на антифриза можеш да измериш с мултицет и термосонда отваряш капачката палиш колата и пъхаш в казанчето сондата и чакаш да загрее хвърлай по едно око на уреда за да видиш с колко те лъже (за всеки случай да предопредя не форсирай колата за да загрява принудително).

Потребителски аватар
fury
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fury » Сря 28 яну 2009 21:35

Не, нямам газова уредба. Имам познат с инфрачервен термометър, ше го измеря утре и ше си каже.... :idea: Съмненията ми са дали не е тръгнала гарнитурата на главата, ама не знам къде ги правят тези тестове :?:

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Сря 28 яну 2009 22:34

Добре де.....вече няколко пъти писах,че иама един принцип който работи на 100 процента...ако нещо се промени след дадена интервенцияа по колата то вероятно причината е в интервенцията....нов датчик-нови показания на стрелката.....

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Сря 28 яну 2009 22:38

fury написа:Не, нямам газова уредба. Имам познат с инфрачервен термометър, ше го измеря утре и ше си каже.... :idea: Съмненията ми са дали не е тръгнала гарнитурата на главата, ама не знам къде ги правят тези тестове :?:

мерите на фланеца дето излиза охл.течност от главата и сравнявате, там е и самия датчик де

Потребителски аватар
jagler
Автомобил: PASSAT B-7 2 TDI
Двигател: CFFB-2014

Мнениеот jagler » Чет 29 яну 2009 10:34

fury написа:Здравейте колеги! Вчера си купих оригинален датчик заз температурата от "Сакар", смених стария, също оригинален, но купен от "АвтоХит", но уви стрелката на температурата си подминава 90С*. Кум момента съм сменил въпросния датчик, този на перката също, термостат, антифриза е сменен(стария си беше чист, без глеч в него). Перката се включва (според уреда на таблото) на около 95-97С*. Работят и двете степени, проверих! Не ми губи антифриз, има си парно, прави ми впечатление, че изтича вода от ауспуха, но това сигурно е конденз. Колегата Joker, беше пуснал тема за корекция на самата стрелка, но Аз се съмнявам дали не е тръгнала гарнитурата на главата. Маслото е чисто, а съединенията държат нормално налягане, според мен. Някой минал ли е по тоя път, да даде мнение, защото знам, че на този мотор това му е слабост (гарнитурата)? Поздрави!!!
Намери тази тема и аз съм описал как става корекцията на стрелката ако всичко ти е наред де... :wink:

Потребителски аватар
koew
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот koew » Чет 29 яну 2009 22:15

И аз имах подобен проблем .... но проверих новия датчик при познат, каза че е в нормални граници , сега си знам къде точно ми показва, нищо че е малко по вече(по стрелката)

апропо: имам обаче проблем който от доста време преди да сменя датчика... т.е. светва ми контролната лампа за охл. система, когато си иска и до сега не можах да установя каква е причината ???

Потребителски аватар
Pavcho2
Автомобил: Golf Mk4 GTI
Двигател: 1798 Т AGU custom intake
Контакти:

Мнениеот Pavcho2 » Пет 30 яну 2009 10:29

Може да е по пистите на таблото. Някъде да не прави добър контакт и при вибраций да гасне.

Потребителски аватар
fury
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fury » Пет 30 яну 2009 13:46

Замерихме градусите на антифриза на тройника и на долното съединение на радиатора. При отворил термостат на тройника отчете ~84С*, а на долния маркуч 65С*. Става въпрос за измерване с инфраред термометър. Чудя се дали може де му се вярва, или наскоро сменения термостат е за в коша? Показанието на стрелката беше ~95С* когато се включи перката, а според термометъра температурата беще ~84С*...... :banghead:

Потребителски аватар
GTspecial
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GTspecial » Вто 10 фев 2009 18:42

Извинявам се че ще ползвам тази тема .....,но и аз съм с ABS и днес забелязох следното : като ми е студена ,до към 50-60 градуса ...работи нормално [от 1000 об. слиза до 760-820(като издърпам буксата на температурния датчик мени обороти)].

Но като загрее над 70(там включва и 1-ва степен на перката) започва да вдига обороти 1200-1300.Издърпвам буксата на датчика и няма промяна в оборотите.
И още един странен феномен....държи 1200 об. и включвам цялата консумация(светлини-дълги,къси,аварийни,отопление на огледалата,на задното стъкло...всичко) оборотите спадат.

П.С. Някой има ли си представа дали е от датчика или ако не, то тогава от какво може да е?!?
П.П.С. Ако някой има представа какви стойности показва датчика при различна температура(с мултицет) и ги сподели,ще съм много благодарен!!!....замерих го....но незнам какви стойности са нормални!!! :bowdown :bowdown

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Вто 10 фев 2009 19:50

Ще се опитам да отговоря и на двата последни поста:
На fury:при измерване с IR термометър трябва да се отчита ЦВЕТА и МАТЕРИАЛА на измервания обект.Светлите материали -напр.алуминий(като главата),дават известна грешка-надолу,т.е. се измерва по-ниска от реалната стойност.На някои модели термометри има коригиращ коефициент за целта.Най добре се мери върху черна ,матирана повърхност.По желание мерете върху най -замърсената зона на главата,на не -повече от 1-2см.разстояние.Имам подръка IR термометър и може да дам едно рамо,обикновено съм в региони Надежда,Люлин,Суходол...

На GT_3:вероятно имаш проблем в "система за празен ход",която включва в себе си и термо-сензора.Това ,че падат оборотите при включени доста консуматори може да навежда на мисълта за поиздухал акумулатор(дърпа як заряден ток,не помага при върхова консумация).Абе мернете с уредче как зарежда за всеки случай.Има версия за тъй-нареченото "стъпково" моторче(много е коментирано).На ABS празния ход е 950об/мин.на топло,на студено е нормално да ги вдигне 1100-1200.Натрупани грешки в компютъра(малко вероятно ако няма ГАЗ)-чистят се временно с откачане на акуто,Ламбда -сондата също може да ошашави компа(той я "слуша" с известно закъснение-да подгрее и трябва)....P.S.:..още нещо се сетих-проверете гумения тампон под моно-инжекцията за прокъсване..

Потребителски аватар
GTspecial
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GTspecial » Вто 10 фев 2009 20:33

emo-gar написа:Ще се опитам да отговоря и на двата последни поста:
На fury:при измерване с IR термометър трябва да се отчита ЦВЕТА и МАТЕРИАЛА на измервания обект.Светлите материали -напр.алуминий(като главата),дават известна грешка-надолу,т.е. се измерва по-ниска от реалната стойност.На някои модели термометри има коригиращ коефициент за целта.Най добре се мери върху черна ,матирана повърхност.По желание мерете върху най -замърсената зона на главата,на не -повече от 1-2см.разстояние.Имам подръка IR термометър и може да дам едно рамо,обикновено съм в региони Надежда,Люлин,Суходол...

На GT_3:вероятно имаш проблем в "система за празен ход",която включва в себе си и термо-сензора.Това ,че падат оборотите при включени доста консуматори може да навежда на мисълта за поиздухал акумулатор(дърпа як заряден ток,не помага при върхова консумация).Абе мернете с уредче как зарежда за всеки случай.Има версия за тъй-нареченото "стъпково" моторче(много е коментирано).На ABS празния ход е 950об/мин.на топло,на студено е нормално да ги вдигне 1100-1200.Натрупани грешки в компютъра(малко вероятно ако няма ГАЗ)-чистят се временно с откачане на акуто,Ламбда -сондата също може да ошашави компа(той я "слуша" с известно закъснение-да подгрее и трябва)....P.S.:..още нещо се сетих-проверете гумения тампон под моно-инжекцията за прокъсване..

Мерси много за отговора , но проверих маншона и малките маркучлета за вакума ,но не е от там.
Относно стъпковото моторче (сблъсквал съм се с такъв проблем при ABD)проверих и него!Разединява се буксата от него и с едно кабелче +/- от акумолатора даваш ток на горните две клеми на моторчето и то се прибира(изважда)докрай.След което е запалих наново , но пак си държи високи.
Това което ме навежда на мисълта за "гршно инфо" от датчика е : че като го разкача и е запаля наново си държи стабилно 1000об.,закачвам го ...и отново 1200-1400 и най-гадното е ги мени(забързва до 1400 и веднага спадат до 1200!).Преди 2 минути пробвах да измеря с мултицет-а(нямам му много доверие,все пак е от магазин "за 1 лев"!) в казанчето отчита 98-100'С и перката включва,а вътре на таблото 70'С.Ще "рискувам" да го сменя(имам едно сваляно от друг ABS,от една морга . но е на 200км. от Пловдив."на село е!") и ще споделя какъв е крайния резултат.Притеснява ме че ако не е от него следователно "може" да е от датчика в моното..ама такъв не съм сменял(засега:)) Ако някой може да ме оспори за тези " разминсли" и добави нещо ново и полезно, добре да е дошъл!

П.С. А относно алтернатора при работещ двигател 14.35(без конумация), 12,30V (с пълно консумация).А и при включване на консуматор ...започва свистене на алтернатора(май е за ремонт).Имам чувство,че натоварва("забавя") ДВГ-то,също както го натоварва и хидравликата!Ама за този проблем в друга тема ще прегледам.

П.П.С. Имате ли си на идея дали може да е от онази плочка за положението на дросела?
Колата никога не е била на газ!

РЕШЕНО!!!

Последна промяна от GTspecial на Вто 10 фев 2009 21:55, променено общо 1 път.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”