То има си хас да си признаеш,че си се набутал,аз не познавам досега българин ,който да си признае,че неговата кола не е най-хубавата, бързата , здравата и най изгодно купената.Дори да приемем за вярно,това,че на някой си пасата се трошал колкото реното пак излиза,че е по добрия избор тъй като дори и с няколко години по стар и на доста повече километри се троши колкото по новата кола.Само,че ме съмнява малко тая работа при положение,че 6 г. съм карал точно пасат В3 и за близо 100 хил. км. нямам впечатления да се е трошил постоянно и да съм го сменил целия/водна помпа ,гарнитура на главата,амортисьори-заради дупка с висока скорост,заден лагер на главина/и представи си всичко си му работеше докрая ,включително и ел.джаджите ,естествено със съответната поддръжка с качествени консумативи и ремонти навреме с хубави части,а не да чакам да се сдроби и после лагер от москвич,амортисьор от волга ,накладки втора употреба или разни нови най-евтините в магазина части и т.нататък побългарявания на тънкана.Както и да е нито моят бивш пасат е критерий за здравина,нито на тъста ти е критерий за чупливост-за тая работа си има статистика и цени на пазара на втора ръка,които говорят достатъчно кой е по добрият автомобил.Няколко пъти ми се е случвало да карам сценик и не ми хареса и определям като минус супер жмелските и неудобни седалки на сценика особено задните,малкия багажник,нестабилността вследствие "добрата" /според мен лигава /возия,гадния безчувствен волан,скапаните тапицерии и пластмаси вътре.Като плюс мога да отчета единствено симпатичната форма и добрите мотори,както и чувството за простор в купето заради високия таван.За който държи на подобни неща като плюс може да се отчете и по-новата година и евентуално повечето екстри за същите пари.batececo написа:.......Не е точно така. Аз карам Меган Сценик 98-ма 1,6 бензин.
По т.1: ЦелиО мост струва 300 лева 2nd hand
По т.2: Моя е 98-ма - с метални колектори е (8 клапанов мотор, пълна инжекция - с метални входящи колектори), което позволява обикновена газова, но аз газ НЕ слагам и да беше с пластмасови - все тая.
По т.3: Това е така, защото има хора, които робуват на маркиНякои си мислят, че голф 3, ауди 80 и мерц 124-ка са вечните коли и дават 2 пъти повече пари за кола същата година (че и по-стара), без климатик, с ръчки на стъклата и т.н...
По т.4: Цените - лагери на макферсоните са по 15 лева парчето, (тъста ми има пасат, той същ ги сменя скоро). Лагер на предна главина - сложих от москвич алеко за 13 леваКомплект ангренажен ремък, ролки и т.н... - 150 лева без труда (стандартно колкото и на повечето коли). Маслен филтър - 7 лв, въздушен - 12лв, филтър на купето - 12 лв, горивен - 12 лв... Другите части не са много по-скъпи, но който иска да си вярва, да робува на марка и да плаща повече за кола без климатик с нулеви екстри...
По т.5: Изказвания от този тип не ти правят чест, карал ли си френска кола и колко време си я карал?
По т.6: С това съм съгласен - след 97-ма, 98-ма колите ги правят да карат по 5-6 години макс
По темата: И двете си се чупят еднакво, пасатите не са толквоа здрави колкото говорят - тъста ми има пасат от 4 години - почти всичко е сменил и пак се трОши редовноВсе пак годинките си казват думата
Моето мнение е - реши какво ти трябва (за какво ще ползваш колата най-вече) и също така колко пари можеш да отделиш за кола. Не си вземай по-стара от 10 годишна кола и гледай добре, защото джамбазите са магьосници - такива коли видях лятото, че свят ми се зави...
П.С.Все са стари коли и ако човек няма явно изразени предпочитания към една марка и предрасъдъци към друга ,а си търси кола за определени пари да я търкаля,просто трябва да се гледа внимателно и да се избира тази ,която е по добрия компромис между цена и състояние,а после какъвто ти е късмета.