Защо да избера Passat, а не Scenic ???

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
vw16v
Автомобил:
Двигател:

Re: Защо да избера Passat, а не Scenic ???

Мнениеот vw16v » Чет 29 яну 2009 11:55

batececo написа:.......Не е точно така. Аз карам Меган Сценик 98-ма 1,6 бензин.

По т.1: ЦелиО мост струва 300 лева 2nd hand ;)
По т.2: Моя е 98-ма - с метални колектори е (8 клапанов мотор, пълна инжекция - с метални входящи колектори), което позволява обикновена газова, но аз газ НЕ слагам и да беше с пластмасови - все тая.
По т.3: Това е така, защото има хора, които робуват на марки ;) Някои си мислят, че голф 3, ауди 80 и мерц 124-ка са вечните коли и дават 2 пъти повече пари за кола същата година (че и по-стара), без климатик, с ръчки на стъклата и т.н...
По т.4: Цените - лагери на макферсоните са по 15 лева парчето, (тъста ми има пасат, той същ ги сменя скоро). Лагер на предна главина - сложих от москвич алеко за 13 лева ;) Комплект ангренажен ремък, ролки и т.н... - 150 лева без труда (стандартно колкото и на повечето коли). Маслен филтър - 7 лв, въздушен - 12лв, филтър на купето - 12 лв, горивен - 12 лв... Другите части не са много по-скъпи, но който иска да си вярва, да робува на марка и да плаща повече за кола без климатик с нулеви екстри...
По т.5: Изказвания от този тип не ти правят чест, карал ли си френска кола и колко време си я карал?
По т.6: С това съм съгласен - след 97-ма, 98-ма колите ги правят да карат по 5-6 години макс

По темата: И двете си се чупят еднакво, пасатите не са толквоа здрави колкото говорят - тъста ми има пасат от 4 години - почти всичко е сменил и пак се трОши редовно ;) Все пак годинките си казват думата ;)

Моето мнение е - реши какво ти трябва (за какво ще ползваш колата най-вече) и също така колко пари можеш да отделиш за кола. Не си вземай по-стара от 10 годишна кола и гледай добре, защото джамбазите са магьосници - такива коли видях лятото, че свят ми се зави...
То има си хас да си признаеш,че си се набутал,аз не познавам досега българин ,който да си признае,че неговата кола не е най-хубавата, бързата , здравата и най изгодно купената.Дори да приемем за вярно,това,че на някой си пасата се трошал колкото реното пак излиза,че е по добрия избор тъй като дори и с няколко години по стар и на доста повече километри се троши колкото по новата кола.Само,че ме съмнява малко тая работа при положение,че 6 г. съм карал точно пасат В3 и за близо 100 хил. км. нямам впечатления да се е трошил постоянно и да съм го сменил целия/водна помпа ,гарнитура на главата,амортисьори-заради дупка с висока скорост,заден лагер на главина/и представи си всичко си му работеше докрая ,включително и ел.джаджите ,естествено със съответната поддръжка с качествени консумативи и ремонти навреме с хубави части,а не да чакам да се сдроби и после лагер от москвич,амортисьор от волга ,накладки втора употреба или разни нови най-евтините в магазина части и т.нататък побългарявания на тънкана.Както и да е нито моят бивш пасат е критерий за здравина,нито на тъста ти е критерий за чупливост-за тая работа си има статистика и цени на пазара на втора ръка,които говорят достатъчно кой е по добрият автомобил.Няколко пъти ми се е случвало да карам сценик и не ми хареса и определям като минус супер жмелските и неудобни седалки на сценика особено задните,малкия багажник,нестабилността вследствие "добрата" /според мен лигава /возия,гадния безчувствен волан,скапаните тапицерии и пластмаси вътре.Като плюс мога да отчета единствено симпатичната форма и добрите мотори,както и чувството за простор в купето заради високия таван.За който държи на подобни неща като плюс може да се отчете и по-новата година и евентуално повечето екстри за същите пари.
П.С.Все са стари коли и ако човек няма явно изразени предпочитания към една марка и предрасъдъци към друга ,а си търси кола за определени пари да я търкаля,просто трябва да се гледа внимателно и да се избира тази ,която е по добрия компромис между цена и състояние,а после какъвто ти е късмета.

Потребителски аватар
batececo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batececo » Чет 29 яну 2009 12:33

vw16v написа:малкия багажник

mhihi mhihi mhihi
Колега, виждал ли си RENAULT MEGANE SCENIC дълбочината на багажника е като на пасат комби, но височината е двойна.
За нестабилността поради по-мекото окачване - ами всеки си преценява какво му трябва (не може хем меко хем стабилно окачване - избира се едното от двете) - аз предпочитам да ми е по-удобно и меко, вместо да сваля колата и да сложа твърдото окачване като на каруца...

MICI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MICI » Чет 29 яну 2009 17:36

А побре ли е да си взема немка каруца с аеродинамика на тухла и непроменен дизайн от 89-то лето.Адски са грозни ФВ нека признаем,макар че имам пасат си признавам, не може да се сравнява по красота и отвън и от вътре.Като карах един сценик останах очарован, адски удобно се кара, изобщо не ме натовари, с пасата се изморявам като карам повече от 2 часа а с рендака все едно бях ходил до магазина.Тва за возията няма да го коментирам че била мазна, ми ква да е,явно сте свикнали с голфовото окачване и всичко друго е като кораб.

Потребителски аватар
Spas
Модератор
Модератор
Автомобил: VW Golf 2
Двигател: 1800 RP

Мнениеот Spas » Чет 29 яну 2009 17:59

MICI написа:А побре ли е да си взема немка каруца с аеродинамика на тухла и непроменен дизайн от 89-то лето.Адски са грозни ФВ нека признаем,макар че имам пасат си признавам, не може да се сравнява по красота и отвън и от вътре.Като карах един сценик останах очарован, адски удобно се кара, изобщо не ме натовари, с пасата се изморявам като карам повече от 2 часа а с рендака все едно бях ходил до магазина.Тва за возията няма да го коментирам че била мазна, ми ква да е,явно сте свикнали с голфовото окачване и всичко друго е като кораб.

Я се повози 100-тина километра с "рендака" отзаде по завои и се върни с Пасат-а...обещавам ти, че като се върнеш ще си изтриеш коментара! За визията съм частично съгласен, но да "нахраниш" така возията на Пасат-а не съм съгласен...За Голф и Поло може и да си прав, но не и за Пасат! :beat_butt2

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Чет 29 яну 2009 18:21

MICI написа:А побре ли е да си взема немка каруца с аеродинамика на тухла ...

В една стара тема пише че на пасата челното съпротивление е като на миг 29 mhihi

kiril_kirilow
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiril_kirilow » Чет 29 яну 2009 19:15

Честно казано,ме привлича вътрешният обем на реното.Харесва ми как е пипнато таблото,как е "мазнато" тук-там,противно на мненията тук, ми харесва и возията.
Според мен реното е по-практичне автомобил и по функционален - става да се товари със багаж,става да се пътува на дълъг път,става и за града - с по-малки габарити е и по-лесно се намира място за паркиране.

Едно от нещата който ме насочиха към тези две марки е,че по пътищата в момента всяка втора кола е VW (пасат или голф ),а можеби всяка трета е рено сценик.
Много се напълни със тези коли,а са горедоло 2 пъти по скъпи от пасат ( говоря - пасат 95г сценик 00-01 г )
От там си вадя извода,че трябва да е здрава и практична кола,щом толкова българи я карат,а ние сме известни със своята пестеливост ( дет се вика дявола във въздоха искаме да е**м )

Между другото регистриран съм и в Рено форумът,там съм пуснал същата тема http://www.renault-bg.com/smf/index.php?topic=56443.0 само че е обратно" ......Scenic, а не Passat ???"
Та, и там както и тук,следя раздел продава се.Там засега съм видял много малко ( да не кажа м/у 4 и 5 ) Сценика да се продават,докато в VW форумът "Продава се" е пълно с пасати.

На какво ли се дължи това,вярно по дърти са, ама са уж нали .......... ???

Потребителски аватар
Winner25

Мнениеот Winner25 » Чет 29 яну 2009 19:37

kiril_kirilow написа:...
Та, и там както и тук,следя раздел продава се.Там засега съм видял много малко ( да не кажа м/у 4 и 5 ) Сценика да се продават,докато в VW форумът "Продава се" е пълно с пасати.

На какво ли се дължи това,вярно по дърти са, ама са уж нали .......... ???

Ами аз намерих точно 5 пасата от този модел в продава :)
Въпреки това, според мен има повече внесени пасати, затова и се продават повече. Друга причина е наистина годината на производство. Малко са хората които продават коли произведени 2001 :)
Моя съвет е ако имаш възможност да се повозиш и в двете коли, и да прецениш на тебе коя повече ти харесва. И след това по-трудната задача е да си намериш запазен екземпляр. Частите за по новата кола е естествено да са малко по-скъпи.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Чет 29 яну 2009 19:44

[quote="batececo"]quote]

Не е точно така. Аз карам Меган Сценик 98-ма 1,6 бензин.

По т.1: ЦелиО мост струва 300 лева 2nd hand ;) Да ама не - на Ситроен на мой познат са му взели 1000 лв за ремонт на заден мост /той знае , че се отнася за баща му/.
По т.2: Моя е 98-ма - с метални колектори - може не се интресувам от френски коли , но съм виждал нагледно Сценик със сцепен пластмасов колектор .
По т.3: Това е така, защото има хора, които робуват на марки ;) Някои си мислят, че голф 3, ауди 80 и мерц 124-ка са вечните коли и дават 2 пъти повече пари за кола същата година - да но тези коли спокойно ще могат да те погребат за разлика от твоя прословут Меган С Голф 2 съм се приземявал по таван и останах невредим - но ти с твоя Меган ме съмнява. На голфа поддаде на 15 см от челния ръб -където е стъклото само с 1,5 см.Голфа застана на кантар преден ръб на капак двигател и преден ръб на тавана до челното стъкло.
По т.4: Цените - лагери на макферсоните са по 15 лева парчето -Да ама случайно да имаш спомени , че Алекото хвърляше и полуоски и предни лагери за няма и 60 000км????, че и предни амортисори на поразия?
направи малка справка със цените в Булавто и Булауто за лизингов таралясник Дачия Логан .
По т.5: Изказвания от този тип не ти правят чест, карал ли си френска кола и колко време си я карал?
5. карал съм за 1 месец Рено 19 и с най-голямо радост се отървах от него .Повече не успях да го изтърпя. Нито ми допадна като возия, удобство и т.н.
Имах и Рено Еспейс -ами пак таралясник.Оттогава си имам принцип - френска кола никога повече .

6. Б 3 и Б 4 ще надживеят френската кола и след време пак ще си държат цената. Това са последните здрави коли.

Потребителски аватар
пламен пасков
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот пламен пасков » Чет 29 яну 2009 20:04

винаги съм имал 2 коли.пасата 98г.,рено 19,после смених 19 ката с Канго,за работа съм позвал винаги рендетата,те ми избиха парите за пасата.на пасата за 1 година хар4а толкова,колкото за двете ендета съм похар4ил за 5 години.кто смених турбото на пасата ми иде6е да се самоубия,а и данъка 200 към 20 познайте в коя полза

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Чет 29 яну 2009 21:08

пламен пасков написа:... данъка 200 към 20 познайте в коя полза

Тъпо :evil:

kiril_kirilow
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiril_kirilow » Чет 29 яну 2009 21:20

myrshavija написа:

Но вярно !

Потребителски аватар
NeKaramGolf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NeKaramGolf » Чет 29 яну 2009 21:22

kris11 написа:...

Криско, личи си, че си пристрастен.

Не искам да те обиждам, но не само голфа е кола... и не само VW...

Никой не си купува кола, за да знае че тази кола ще я продаде само с 1000 лв по-малко (защото, видиш ли, имало слух, че немските коли никога не се чупели)

Хахахахахахаха

Вижте колко теми има в продава ... колко голфове и стари пасатори се продават... И колко хора търся чарколяци ... признайте си, знам че обичате всеки ден да сте под колите и ръцете да са омазани в масло, оставащо под ноктите mhihi

Всичко е "кола"... Всичко се чупи... Важното е човек да си направи сметка...

За 4000 лв не можеш да намериш читав голф 94-та година с ръчни стъкла, без климатик (яко потене лятото), горящ масло поне по литър-два от смяна до смяна (ако е читав), с постонно доливане на антифриз...
За екстри се изброяват очукани лети джанти за 250 лева, затъмнени стъкла, две пластмасови вежди отпред - да намръщим гоуфо, кюнец от печка за ауспух и СиДи за 200 лв ... това екстри ли са? Хахахахахахаха

За същите пари - същия клас коли от всички други марки - забележете - със киматик, ел стъкла, ел огледала, подгряване на огледалата и т.н. и т.н... (карал съм опел колко масло горешеее.. и постоянно му доливах антифриз, имам наблщдения и над вечните голфове)

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Чет 29 яну 2009 22:31

kiril_kirilow написа:Но вярно !

Честно, не разбирам какво искате да кажете. Предният ми пасат беше регистриран 90кс и плащах 15-20лв данък, на сегашния данъка е около 150, което не го прави по-лош, даже напротив. Не разбирам как може да сравнявате две различни коли по данъка.

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Чет 29 яну 2009 23:30

Какво да очаква човек от автомобил, чиято емблема е _утка.

Потребителски аватар
Winner25

Мнениеот Winner25 » Пет 30 яну 2009 0:02

kiril_kirilow написа:
myrshavija написа:

Но вярно !

Данъка се определя от няколко критерия. Единия е мощността - измерена в киловати. Колкото повече киловати - по голям данък. Значение има и годината на производство - колкото е по стара колата, данъка е по-малък. Ако е до 74киловата и има катализатор данъка е на половина.
Ако си купиш TDI - 90к.с с катализатор данъка ще е около 20 лв
Ако си купиш TDI - 110к.с данъка ще е над 100лв
Марката няма значение :)

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”