въпрос за гаранция

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
poni
Автомобил:
Двигател:

въпрос за гаранция

Мнениеот poni » Чет 29 яну 2009 21:49

днес моето семейство се сблъска със следния проблем:комбинирана печка на газ и ток закупена преди8-9 месеца сдаде багажа.отказа да нагрява фурната./фурната е само на електричество/.в магазина се изказват,че не сме пратили някакъв отрязък от гаранцията и затова тя не била валидна.освен това печката трябвало де се свърже към газта от сервизен техник.и с тези две причини са отказали да поемат гаранцията.Та въпроса ми е да си търся ли правата,или настина са имали право да откажат поправката?

Потребителски аватар
jonn_krissy
Автомобил:
Двигател:

Re: въпрос за гаранция

Мнениеот jonn_krissy » Чет 29 яну 2009 21:52

Нема смисал колега да си тарсите правата след като са ви казали какви са причините.

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Мнениеот Dead man » Чет 29 яну 2009 22:12

Умряла кауза колега..
Пий една студена вода... :063: death

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Чет 29 яну 2009 22:16

jonn_krissy написа:Нема смисал колега да си тарсите правата след като са ви казали какви са причините.

Айде стига дава акъл!

Обади се в КЗП. Закона си е закон!

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Чет 29 яну 2009 22:22

говори с този човек :arrow:
memberlist.php?mode=viewprofile&u=114

той е самата институция КЗП , че и много повече , той ако не може да оправи проблема , по добре пий една ледена вода :Mr Green Fun mhihi mhihi

Потребителски аватар
luboveliki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот luboveliki » Чет 29 яну 2009 22:32

естествено че си търси правата......спретни един скандал там на място в магазина,да извикат управителя и тем подобни,раздухай...........получава се :drunk

Потребителски аватар
poni
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот poni » Чет 29 яну 2009 22:37

то без скандал няма да мине.па и гаджето сега строши термометъра,че взема да събера живака и към магазина... :P .но мен ме итересуваше дали наистина е трябвало да пусна този отрязък по пощата за да ми е валидна гаранцията

Потребителски аватар
Jogo_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Jogo_1 » Чет 29 яну 2009 23:33

Принципно всички искат отрязък, но ако пазиш гаранция + касова бележка имаш огормен шанс, незнам за вас но аз си взимам винаги фактура към гаранацията /на частно лице/.

p.s. Сега ще ви кажа защо взимам фактура, преди 2 години се нанасяхме в ново жилище, и след като стана готово тръгнахме да купуваме всичката бяла техника за два дена, и в цялата галимация сме загубили гаранцията на единия климатик, идват момчетата слагат го и викат ае сега дай гаранцията ама нъцки, няма такова нещо, отиваме в техномаркет и питаме, дали ще може една гаранция и управителя вика ами не.... Да сте си я пазили, в следващия момент мене ми идва да хвана управителя за гушата, при което се сещам, че имам фактура... Само докато споменах за нея и ми дадоха друга карта.

Потребителски аватар
Sunny
Дезертьор
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sunny » Чет 29 яну 2009 23:56

Това дали сте пратили отрязъка от гаранционната карта или не се отнася до търговската гаранция, на която в случая ти не искаш да се оповаваш. Ти си използваш законовата гаранция, която е упомената в ЗЗП и за това отправяш рекламация към магазина, от който си я закупил при което изобщо не те интересува дали имаш гаранционна карта или не. Според ЗЗП, търговеца е длъжен да приеме рекламацията ти и в 30-дневен срок да се произнесе със становище по нея и начина и за удовлетворяване.
Начините за удовлетворяване са:
1. безплатен ремонт в тридесетдневния срок от предявяването на рекламацията;
2. възстановяване на сумата;
3. замяна на уреда с нов;
4. отбив от цената.
като при предявяване на рекламацията ти избираш по какъв начин да бъдеш удовлетворен. Търговеца може да ти откаже другите начини за удовлетворяване на рекламация единствено ако в законовоустановения срок (30 дни) отремонтира закупения от теб уред.

При всички други начини да се измъкне, сезирай КЗП и проблема ти ще бъде решен в твоя полза.
Това че се изисква монтаж от оторизиран сервиз (прегледай си документите да видиш дали е задължителен или пожелателен (препоръчва се...)) е свързан само с газовата част на уреда и няма нищо общо с дефектиралата ел.част
(фурната)

При всички случаи трябва да имаш заведена рекламация в търговския обект, т.е. да си вписан в регистъра на рекламации и да имаш писмено становище за това, че ти се отказва предявената рекламация. Ако това не е спазено, директно звъни в КЗП и ти гарантирам че до следващия ден ще имаш нова печка. Дори и да си вписан в регистъра за рекламации, депозирай жалба в КЗП за неправомерно отказване на рекламация и случая (на 90%, тъй като не съм на ясно с документацията) ще бъде решен в твоя полза!

Успех!

Върни се в “ОФФ-Топик - други”