как пък винаги се намират разбирачи, да кажат, че дадена марка е зле щото емблемата приличала на еди-какво си...
от 2001 до 2006 карах Меган Комби 1.9дти... 102 хиляди км /"реални"

/, защото си го купих чисто нов от магазина... с ДДС допълнителна седалка ми излезе точно 21000лв /приспадам данъка/ сложих му и чип.. стана 125кс, а разхода градско и магистрала "юнашко" каране - 6/100.
За това време ми даде всичко на всичко 5 дефекта
- рециклажната клапа за въздуха в купето се развали още гаранционния срок /1г/ и на практика отказаха да ми я ремонтират /"майстора болен" и т.н. ходих 3 пъти, но не съм вдигал скандали/ казаха ми, че им е слабо място, а се сваля цялото табло за ремонта...
- затегна ми хидравличната рейка - най-вероятно след лек удар в бордюр на гумата... поискаха ми 1300лв за нова + 300 труд... Рециклирах я за около 300лв с труда
- скъса ми се кабелчето на шофьорския еърбег /не съм го ремонтирал, щото рядко ползвам еърбег/
- на около 90 000км започна да се чува един шум - оказа се лагер /паразитна ролка на ремъка/... беше ръждясал... пишеше Койо - Джапан на него... Струваше 90лв и го взех от магазин за части на мицубиши...
- към края се чуваше леко потропване на дупките... ходих при 2-ма майстори но казаха, че всичко е здраво... При продажбения оглед /майстора явно разбираше от мегани/ откри, че причината е в някакво тампонче - струвало 10-ина лв...
Та като цяло - турското рено /комби се сглобява само в Турция/ изкара 100 000км по наште "пътища" вкл. редовно ходене за риба и на ски, теглене на лодки и ремаркета с реално 2 съществени ремонта... един лагер и рециклиране на рейката...
Януари 2007г си докарах Пасата от Мюнхен, брат ми живее там и го купихме от негов колега в службата... 2002г. Б5.5 комби 131кс дизел, кожа, климатроник, 6ск /версия Хай-лайн/... на 61000км... Излезе ми точно 21000лв с докарването на ход.
Още на 2-ия месец се скъса маншон на лява полуоска... след 2 месеца - и на дясната...
не след дълго спуках и маркуч на турбото - 178лв... Декември смених ангренаж, в. помпа и т.н. 1000лв с труда. В момента има прекъснал кабел на лява задна тонколона... иначе общо взето всичко си работи...
Разходът е 7.5-9/100 градско и 6-7/100 на дълъг път... стила на каране си е същия - газ колкото подволява обстановката... В момента пасатът е на 104000км
Та изводът от опита ми с двете коли е: Да, Пасатът е по-комфортен, по-стабилен... Просто по-висок клас кола /имам копие от ф-рата нов е струвал 54000 марки/ Но в никакъв случай не бих казал по-здрав или по-евтин за подръжка! Много по-нисък, по-труден за паркиране, застраховката само му е 1300-1400лв/год. А на реното последната година дори нямах каско, щото реално тия коли не се крадат...
Ако се прави сравнение със стар пасат /95г/ не бих казал, че и комфортът ще е по-добър от на мегана...
Моят съвет е вземи си сценик от "бай-бек" - първи собственик, сервизна история и т.н. или си го докарай сам от Европа! Пасат 95г. вече е морално остарял автомобил за друг тип "пътници" /които предпочитат сами да си ремонтират МПС-то...