Въпрос за климатик

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
shemkov
Автомобил:
Двигател:

Въпрос за климатик

Мнениеот shemkov » Нед 01 фев 2009 0:26

Здравейте колеги!
Когато един климатик за кола, няма фреон повече от 2 години може ли по някакъв начин да се повреди !
Случката е следната преди 2-3 години мой роднина си купи кола с климатик - спука му се маркуча по който минава фреона и не го е оправял така е вече към 2-3 години. Сега е решил да сменя маркуча и се чудим дали няма да излезне някой друг проблем!
Някой колега имал ли е подобна ситуация или ако не е имал знае ли някой дали ще има някакви последствия?
Поздрави!!!

Потребителски аватар
GARTNER
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Въпрос за климатик

Мнениеот GARTNER » Нед 01 фев 2009 8:39

Когато отиде при някой майстор да го накара да му провери системата за херметичност и ще се разбере дали има друг проблем.Дано не е правил опити да пуска климатика без фреон защото има клапани за налягането ако е избил някой от тях да се приготви за нов компресор.На мене ми се прецака перката на климатроника и аз си пусках климатроника клапана е избил и компресора на салата после нов компресор пълнене и олекнах с 600 лв.Успех дано се размине само с пълнене на фреон и смяна на маркуча.

Потребителски аватар
shemkov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shemkov » Нед 01 фев 2009 13:35

тц тц тц лошото е че все той се прави на разбирач и не веднъж е пускал копчетата за включване!! :(

velevtr
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот velevtr » Нед 01 фев 2009 18:00

Без налягане в системата компресора не може да тръгне.

Потребителски аватар
The Red Guy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The Red Guy » Нед 01 фев 2009 18:19

velevtr написа:Без налягане в системата компресора не може да тръгне.

Именнно, няма кво да му стане - нататък аз бих практикувал така - отивам и ми го пълнят с азот, карам 2 седмици, БЕЗ ДА пускам климатика, после отивам и мерят налягането, след което, АКО всичко е наред - се пълни с фреон и масло.

Потребителски аватар
kimif2008
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kimif2008 » Нед 01 фев 2009 18:20

GARTNER написа:Когато отиде при някой майстор да го накара да му провери системата за херметичност и ще се разбере дали има друг проблем.Дано не е правил опити да пуска климатика без фреон защото има клапани за налягането ако е избил някои от тях да се приготви за нов компресор.На мене ми се прецака перката на климатроника и аз си пусках климатроника клапана е избил и компресора на салата после нов компресор пълнене и олекнах с 600 лв.Успех дано се размине само с пълнене на фреон и смяна на маркуча.

Вай вай това на 5та ли?

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пон 02 фев 2009 9:44

Дано и като говориш с някого по въпроса да не казваш фрИон че голям смях ще падне :D

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Пон 02 фев 2009 9:51

Ако системата наистина е била 2 години нехерметизирана смятай го компресора за бегал.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 02 фев 2009 15:49

Andonov написа:Ако системата наистина е била 2 години нехерметизирана смятай го компресора за бегал.

Вала е корозирал и напълване с фреон и завъртване на компресора уплътнението се шлайфа и фреона бяга. Не се знае и лагерите в какво състояние ще са.

Потребителски аватар
titi7707
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABS 1993

Мнениеот titi7707 » Пон 02 фев 2009 17:51

незнам защо пишете като неразбирате!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
колега смени си маркуча вкарайте фреон и пробвайте нищо не е сигурно преди да се пробва!
моят климатик като беше със спукан кондензатор и не се знае колко е стоял в Италия аз тук го направих след една година да не би да си е заминал компресора като си работи без проблем!
има и един филтър дехидратор който е желателно да се смени!
успех в ремонта!

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 02 фев 2009 18:42

titi28 написа:незнам защо пишете като неразбирате!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
колега смени си маркуча вкарайте фреон и пробвайте нищо не е сигурно преди да се пробва!
моят климатик като беше със спукан кондензатор и не се знае колко е стоял в Италия аз тук го направих след една година да не би да си е заминал компресора като си работи без проблем!
има и един филтър дехидратор който е желателно да се смени!
успех в ремонта!

Kато ти е спукан маркуча де е 'фреона"? Да не би вътре да е вакуум или при твоя случай специалено да има вакуум?А особено пък със спукан кондензатор/ радиатора на климатика/ .Влиза влажен въздух и започва т.н. корозия .1 въпрос а сега на колко време допълваш фреона?? На този филър е и пресоста - има фреон - вкл. компресора, няма фреон не се вкл.Това, че не се е вкл. компресора не е гаранция , че няма да има ремонт. Познавам хора поради горната причина да си пълнят на 6-8 месеца системата.

Потребителски аватар
titi7707
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABS 1993

Мнениеот titi7707 » Пон 02 фев 2009 19:05

Ако не знаеш колега климатика на колата не е като домашния климатик! Разликата е в това че домашния климатик е напълно херметична система и всичко в него е от метални компоненти! При автоклиматиците системата е полухерметична защото имаш гъвкави маркучи, има уплътнение на вала на компресора, така че с времето тези нашите стари коли е нормално на 2 години да се презареждат! Що се отнася до моя климатик, той в момента не работи защото трябва да сменя и вътрешното радиаторче, а там където казваш че изпуска фреон си в грешка защото съм си вкарал оцветител и е проверена цялата система!
И другото което не съм казал че климатика на колегата ще тръгне! Написах да се смени маркуча да се вкара малко фреон и да се пробва компресора!

Потребителски аватар
shemkov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shemkov » Вто 03 фев 2009 9:57

titi28 написа:Ако не знаеш колега климатика на колата не е като домашния климатик! Разликата е в това че домашния климатик е напълно херметична система и всичко в него е от метални компоненти! При автоклиматиците системата е полухерметична защото имаш гъвкави маркучи, има уплътнение на вала на компресора, така че с времето тези нашите стари коли е нормално на 2 години да се презареждат! Що се отнася до моя климатик, той в момента не работи защото трябва да сменя и вътрешното радиаторче, а там където казваш че изпуска фреон си в грешка защото съм си вкарал оцветител и е проверена цялата система!
И другото което не съм казал че климатика на колегата ще тръгне! Написах да се смени маркуча да се вкара малко фреон и да се пробва компресора!

Мерси на всички за отговора ще послушам съвета на колегата пък дано да няма проблем :)
Още веднъж БЛАГОДАРЯ на всички !

Потребителски аватар
ANNIHILATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ANNIHILATOR » Вто 03 фев 2009 21:15

В допълнение на всичко колеги искам само да кажа, че за да е спукан маркуча значи нещо друго не работи.При мене се случи на два пъти и се отказах да го правя.По принцип автоклиматиците имат нещо като пресостат (поне аз така го знам) или датчик за налягането, който казва дали да работи или не самия климатик.Не помня колко беше минималното налягане на фреона но мисля че максималното е 20 бара,т.е. ако да речем е под 1 и над 20 бара няма да работи.
При мен се случи следното: Кабела захранващ релетата за включване на перката беше надаван и връзката не беше сигурна.В следствие на което вдига много високо налягане и избива от най слабото място.В моя случай веднъж осево уплатнение, веднъж маркуч.
В момента съм със спукан маркуч, и много се чудя дали да го оправям.
Що се отнася до въпроса ти в началото.Според мен отговора е: След ремонт климатика ще работи, но трябва да се провери всичко по него.
Проблем ще съществува ако системата е разхермитизирана напълно,т.е. е разкачен маркуча.

Потребителски аватар
GARTNER
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот GARTNER » Вто 03 фев 2009 23:01

kimif2008 написа:
GARTNER написа:Когато отиде при някой майстор да го накара да му провери системата за херметичност и ще се разбере дали има друг проблем.Дано не е правил опити да пуска климатика без фреон защото има клапани за налягането ако е избил някои от тях да се приготви за нов компресор.На мене ми се прецака перката на климатроника и аз си пусках климатроника клапана е избил и компресора на салата после нов компресор пълнене и олекнах с 600 лв.Успех дано се размине само с пълнене на фреон и смяна на маркуча.

Вай вай това на 5та ли?

Не на четворката :D

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”