Джанти 16". Как ще повлияят на вървежа ???

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Re: Джанти 16". Как ще повлияят на вървежа ???

Мнениеот myrshavija » Съб 07 фев 2009 18:14

paagrio написа:ще се спъне доста, дори диаметъра да е същия, ширината е по-голяма т.е. по-голямо съпротивление, отделно че самата гума е по-тежка, спирането е по-трудно

Как реши, че ширината ще е по-голяма?
Защо мислиш, че при 14-ка и 15-ка с еднаква ширина и диаметър и различен цолаж, 15-ката ще е по-тежка? Редно е да е по-лека даже - гумата е по-малко за сметка на джантата.
А за по-трудното спиране с 15-ки не знам какво да кажа ... толкова е глупаво.

Потребителски аватар
cardan
Автомобил: Audi A4 avant
Двигател: ABC

Мнениеот cardan » Съб 07 фев 2009 18:22

извинявам се на колегата че му ползвам темата. искам да питам събират ли се 9j джанти в задните калници на голф 3.

Потребителски аватар
paagrio
Автомобил: голф 1K
Двигател:

Мнениеот paagrio » Съб 07 фев 2009 18:33

myrshavija написа:
paagrio написа:ще се спъне доста, дори диаметъра да е същия, ширината е по-голяма т.е. по-голямо съпротивление, отделно че самата гума е по-тежка, спирането е по-трудно

Как реши, че ширината ще е по-голяма?
Защо мислиш, че при 14-ка и 15-ка с еднаква ширина и диаметър и различен цолаж, 15-ката ще е по-тежка? Редно е да е по-лека даже - гумата е по-малко за сметка на джантата.
А за по-трудното спиране с 15-ки не знам какво да кажа ... толкова е глупаво.

1. 205 е повече от 185, ако не знаеш какво значат тези цифри да ти обясня?
2. без коментар, виж 3.
3. не знаеш какво да кажеш, като нямаш опит.. аз съм карал и с 15 и с 14 и с 13 - разлика в спирането ИМА, ти си глупавият

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Мнениеот Dead man » Съб 07 фев 2009 18:40

cardan написа:извинявам се на колегата че му ползвам темата. искам да питам събират ли се 9j джанти в задните калници на голф 3.

Да,събират се,има една обява в продава за точно такива ! :deal

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Съб 07 фев 2009 18:51

Аз карам с 16-ки само че с гуми с малко по-малък дианетър на гумите.
Карам с 215/40 което е малко по-малко от стандартните размери за пасат и си върви почти като с 14-ки. От начение е и теглото на джантата. Има по-леки и по тежки джанти. Иначе вози по-твърдо, трябва да се кара по бавно и внимателно и т.н
Волана ако имаш хидравлика не се върти трудно :wink:

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Съб 07 фев 2009 18:55

paagrio написа:1. 205 е повече от 185, ако не знаеш какво значат тези цифри да ти обясня?
2. без коментар, виж 3.
3. не знаеш какво да кажеш, като нямаш опит.. аз съм карал и с 15 и с 14 и с 13 - разлика в спирането ИМА, ти си глупавият

За 1. си прав, ако сегашните му са широки 185, вероятно не чета внимателно, следователнои за 2.
За 3. - предполагам, че наистина съм глупав - най-лошо спиращата ми кола беше с 13-ки, но там проблемът беше в несполучливи спирачни апарати. Когато съм сменял гуми на една и съща кола - от 185/65/14 към 195/55/15 и към 195/65/15 ... вероятно наистина глупостта ми пречи да забележа очевидното влошаване на спирачките. Просто не намирам разлика. Ще споделиш ли логичното обяснение за по-трудното спиране с по-широки гуми и по-големи джанти?

Потребителски аватар
yoyof1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yoyof1 » Съб 07 фев 2009 19:02

O.K. Благодаря на всички.
Моля без кавги и спорове! Сега съм с 15" 195/50 и май ще си остана с тях! Ще сложа едни спортни пружини 60/40 да запълня калниците и това е!
:ihaaaaa

Потребителски аватар
paagrio
Автомобил: голф 1K
Двигател:

Мнениеот paagrio » Съб 07 фев 2009 19:14

myrshavija написа:
paagrio написа:1. 205 е повече от 185, ако не знаеш какво значат тези цифри да ти обясня?
2. без коментар, виж 3.

За 1. си прав, ако сегашните му са широки 185, вероятно не чета внимателно, следователнои за 2.
За 3. - предполагам, че наистина съм глупав - най-лошо спиращата ми кола беше с 13-ки, но там проблемът беше в несполучливи спирачни апарати. Когато съм сменял гуми на една и съща кола - от 185/65/14 към 195/55/15 и към 195/65/15 ... вероятно наистина глупостта ми пречи да забележа очевидното влошаване на спирачките. Просто не намирам разлика. Ще споделиш ли логичното обяснение за по-трудното спиране с по-широки гуми и по-големи джанти?

Ами щом човекът пита за по-големи значи в момента е с по-малки джанти и гуми, не разбрах дали е с 14ки или 15ки но със сигурност не са широки 205 :wink: По т.3 ти казах че не ти трябва само логика, иска се и практика - изпитал съм го на гърба си, а и други хора са ми казвали, че с по-голямата и тежка гума се спира по-трудно. Това няма как да го разбереш с четене по форумите, затова е излишно да те убеждавам. Спирам да пиша за да не затворят на човека темата.

PcMan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот PcMan » Съб 07 фев 2009 19:30

paagrio написа:
myrshavija написа:
2. без коментар, виж 3.

Ами щом човекът пита за по-големи значи в момента е с по-малки джанти и гуми, не разбрах дали е с 14ки или 15ки но със сигурност не са широки 205 :wink: По т.3 ти казах че не ти трябва само логика, иска се и практика - изпитал съм го на гърба си, а и други хора са ми казвали, че с по-голямата и тежка гума се спира по-трудно. Това няма как да го разбереш с четене по форумите, затова е излишно да те убеждавам. Спирам да пиша за да не затворят на човека темата.

Да. Иначе това със спирането се обяснява с общия масов инерционен момент на гумата+джантата. По голям такъв означава по-голяма енергия, която е нужна първо намаля бързо въртящото се с по-голяма ъглова скорост и масов ин. момент тяло(джантата+гумата), и от там пък и импулса на колата(маса по скорост) и прочие. По-голямата площ на гумата значи по-голямо съпротивление, което не играе на спирането, а на ускорението и динамиката, както и подобрява завиването. Не виждам причина по-голямата ширина да е причината за спирането, по-скоро от по-голямата ширина гумата е по-тежка, от където и джантата (а 10кг за 4те подменени джанти не играят нищо като тежест при спирането, защото това е под 1% от тежеста на колата). При по-голям цолаж се получава същото, с изключение на скъпи леки джанти (надали някой с Голф 3 ще си купи такива). Всичко е до елементарна динамика (част от Механиката).

Потребителски аватар
Skruji
Автомобил: Golf 6 Variant
Двигател:

Мнениеот Skruji » Нед 08 фев 2009 12:00

PcMan ти си човека. Много добре им го обясни на "разбирачите". Аз карам голф 3 60 коня. Бях с 13-ки, после с 14-ки, после с 15-ки. Сега съм с 16-ки. Разлика във спирането има и тя е в полза на 16-ките, защото за 205, колкто е по-широка толкова по голямо сцепление имаш с асвалта (не снега). Във вървенето има една идейка разлика, вярно с 13 вървеше малко повече (много малко повече), ама се хакланяше и спираше като жигула. Това е от мен.
Колегата който иска да слага 16-ки. Слагай смело, колата се държи и изглежда страшно добре.

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”