Столче за кола

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Чет 03 юли 2008 10:15

По принцип ако имаш трети среден 3 точков колан.. в средата е перфектно.. хем гледа.. хем не е близо до вратите.. и ако някой те налунзи у вратите.. шанса на детето е доста по-сериозен...

Иначе ако няма такъв колан.. го бахтисвам на диагонал на шофера...
пресягаш се по-лесно.. аз карам много дръпнат назад.. малка кола.. и не му е широко около краката..

та затова по диагонал.

п.п.
според статистиката.. това е най-сигурното място...

Потребителски аватар
peshonp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот peshonp » Чет 03 юли 2008 13:05

Аз го слагам отзад вдясно.Изхождам от логиката,че при страничен удар по често става от лявата страна,че да е по защитено..поне според мен.Говоря за извънградското каране де.

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Re: Столче за кола

Мнениеот ChimeyJimmey » Нед 08 фев 2009 13:17

Koлеги,

вярно ли е, че до 1 годинка столчето с детето трябва да стои с гръб към движението?
Защото аз не виждам как моето столче ще го закрепя посредством коланите (имам и среден колан) с гръб към движението на задната седалка...

Ей този боклук е столчето Bertoni Pilot+:

Изображение

Според TUV и EuroNCAP столчетата се слагат по посока на движението.
Обаче жена ми чела разни форумни героини и не, та не.
Сега ще има плесници, мама му стара!

Изображение Изображение Изображение

Потребителски аватар
MITKO_DVD
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Контакти:

Мнениеот MITKO_DVD » Нед 08 фев 2009 16:33

Колега това столче е за ползване след 1година :wink: ,онези до 1г.са съвсем други те се водят кошница,на нашето си пишеше 12+

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Нед 08 фев 2009 16:39

ChimeyJimmey написа:Koлеги,
....

mhihi mhihi mhihi ех тва бгмама,там само мухи немат в главата mhihi mhihi

наща комшиика разправя,че най-добре било да го слага всредата коша :shock

п.п.
Чейми,тоя кош ви е много голям още.При резки спирачки 100% лапето излиза от каишите :idea:

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Нед 08 фев 2009 16:40

MITKO_DVD написа:Колега това столче е за ползване след 1година :wink: ,онези до 1г.са съвсем други те се водят кошница,на нашето си пишеше 12+

И аз така мисля ! А колкото за посоката на слагане на бебешкото столче помисли си как ще му се отрази на нежните вратни мускули един челен удар ако е по посока на движението....да не дава господ де :!:

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Нед 08 фев 2009 16:41

Да, по-малките деца се возят с гръб към движението. Съответно столчето трябва да го позволява.
Колкото до мястото - Лили седи отзад вдясно, когато няма възможност да е отзад по средата. Защото е забранено слизането/свалянето на деца от страната на движението. Редно е да е от страната на тротоара. Който обикновено е отдясно. Дали е по-безопасно не знам, но е и по-удобно. За мен е много по-лесно да се пресегна назад вдясно, отколкото да посегна зад моята седалка - за да подам вода или кърпичка. Разбира се, това важи когато не карам пасатора - в него не стигам детето, от която и страна да седи :mrgreen:

Потребителски аватар
ChimeyJimmey

Мнениеот ChimeyJimmey » Нед 08 фев 2009 18:09

Пише от 0 до 18+.
А каишите се затягат добре, все пак закопчаването е като на спортни RECARO седалки... :Mr Green Fun

Относно бгмама... Ще взема тайно да го забраня тоя сайт още от рутера и да се правя на прясно пръднал като ме питат после... mhihi

Потребителски аватар
yori
Автомобил: VW Golf II
Двигател: PB 1991
Контакти:

Мнениеот yori » Нед 08 фев 2009 18:38

столчетата за кола се делят в нялколко категории:

0 - 13 кг. - викат им кошници, задължително седи с гръб по посока на движението, може да се постави и на предната седалка, но при изключена въздушна възглавница!
0 - 18 кг. - столче, което може да бъде обърнато и по посока на движение и към седалката, с позиции за полягане!
9 - 18 кг. - може да гледа само напред, позиции за полягане!
9 - 36 кг. - само напред, собствени колани, повечето модели нямат позиции на полягане!
15 - 36 кг. - тези са подобни на горните, но нямат собствени колани!
има и още една група след 15 кг., която е само седалка и е задължителна по закон за деца до 12 гонинки!

за новите коли има и система за закрепване iso - fix, която я има и от двете страни!

съветът ми е при покупка да се посъветвате в магазин за бебешки стоки!

Потребителски аватар
ChimeyJimmey

Мнениеот ChimeyJimmey » Нед 08 фев 2009 19:49

Благодаря за информацията относно категориите.
Обаче, столчето (чисто ново) е подарък от приятели, които нямат ни кола, ни дете - демек, никакъв опит.
Няма и книжле с инструкции.
Трябваше да го разглобя из основи (обратен инженеринг), за да разбера как действа и кое за какво е.
Има три позиции за полягане и доколкото разбрах - най-полегналата е най-подходяща за по-малкото детенце, понеже още не може да седи изправено дълго време.
Има само две дупки отзад, откъдето да минава колан.
Оглеждайки го и вземайки предвид само тези дупки на гърба, през които минава колана, аз не виждам как може да се обърне и закрепи надеждно и безопасно това столче с гръб към движението...
Други разни лепенки по столчето показват монтаж само по посока на движението...

Ако си го бях избирал сам, щях да си взема RECARO столче, без да ми пука от цената.
И колкото повече мисля, май натам вървят нещата... :gruebel

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Нед 08 фев 2009 20:53

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Нед 08 фев 2009 20:58

http://9plus.eu/shop/components/com_virtuemart/shop_image/product/85599e88ee654ba47f6d33441b13d35f.jpg

това е стола.Може да се ползва от 7+ до според детето.Горния ред подплънки се сваля за отрицателно време.Захващането е перфектно.
Нашият е такъв и малката спи доволно в него mhihi
Стола наистина си заслужава пари и си ги изкарва.Вместо на +18 да сменяте,този му се вдига и подглавницата :wink:

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Нед 08 фев 2009 23:17

Някъде бях чел, сега вече не помня къде, че до 9 кг или до година и половина, което от двете настъпи по-късно, детето трябва да пътува обратно на посоката на движението. Причината е слабите вратни мускули и опасността при челен удар от травми в областта на врата. Даже имам някакъв спомен, че това го пишеше на столчето, което откраднаха с Пасата. Беше марка Brevi. Вижте в техния сайт, най-вероятно там има инфо.

Потребителски аватар
yori
Автомобил: VW Golf II
Двигател: PB 1991
Контакти:

Мнениеот yori » Пон 09 фев 2009 12:49

правилно си спомняш! до 9 кг. кледа към седалката! това е задължително! колеги във всеки магазин, където ги продават могат да ви кажат кой е добър за детето според възрастта! а и на всеки стол е отбелязано отзад или отстрани на лепенка ограничението на килограмите и начина за захващане в колата!

Потребителски аватар
dvanew
Автомобил: VW Sharan 2005
Двигател: ASZ

Мнениеот dvanew » Сря 18 мар 2009 13:59

позовавайки се на това - мисля, че средното място е най сигурно ! http://dnes.dir.bg/2009/03/18/news4155646.htm

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”