По принцип ако имаш трети среден 3 точков колан.. в средата е перфектно.. хем гледа.. хем не е близо до вратите.. и ако някой те налунзи у вратите.. шанса на детето е доста по-сериозен...
Иначе ако няма такъв колан.. го бахтисвам на диагонал на шофера...
пресягаш се по-лесно.. аз карам много дръпнат назад.. малка кола.. и не му е широко около краката..
та затова по диагонал.
п.п.
според статистиката.. това е най-сигурното място...
Столче за кола
- ChimeyJimmey
- Автомобил: торанага
- Двигател: AXQ
Re: Столче за кола
Koлеги,
вярно ли е, че до 1 годинка столчето с детето трябва да стои с гръб към движението?
Защото аз не виждам как моето столче ще го закрепя посредством коланите (имам и среден колан) с гръб към движението на задната седалка...
Ей този боклук е столчето Bertoni Pilot+:

Според TUV и EuroNCAP столчетата се слагат по посока на движението.
Обаче жена ми чела разни форумни героини и не, та не.
Сега ще има плесници, мама му стара!

вярно ли е, че до 1 годинка столчето с детето трябва да стои с гръб към движението?
Защото аз не виждам как моето столче ще го закрепя посредством коланите (имам и среден колан) с гръб към движението на задната седалка...
Ей този боклук е столчето Bertoni Pilot+:

Според TUV и EuroNCAP столчетата се слагат по посока на движението.
Обаче жена ми чела разни форумни героини и не, та не.
Сега ще има плесници, мама му стара!

- MITKO_DVD
- Автомобил: Passat B4
- Двигател: 2E 1994
- Контакти:
Колега това столче е за ползване след 1година
,онези до 1г.са съвсем други те се водят кошница,на нашето си пишеше 12+

- LILO&STICH
- ябълката на раздора
- Автомобил:
- Двигател:
ChimeyJimmey написа:Koлеги,
....

наща комшиика разправя,че най-добре било да го слага всредата коша

п.п.
Чейми,тоя кош ви е много голям още.При резки спирачки 100% лапето излиза от каишите

- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
MITKO_DVD написа:Колега това столче е за ползване след 1година,онези до 1г.са съвсем други те се водят кошница,на нашето си пишеше 12+
И аз така мисля ! А колкото за посоката на слагане на бебешкото столче помисли си как ще му се отрази на нежните вратни мускули един челен удар ако е по посока на движението....да не дава господ де

-
- Автомобил:
- Двигател:
Да, по-малките деца се возят с гръб към движението. Съответно столчето трябва да го позволява.
Колкото до мястото - Лили седи отзад вдясно, когато няма възможност да е отзад по средата. Защото е забранено слизането/свалянето на деца от страната на движението. Редно е да е от страната на тротоара. Който обикновено е отдясно. Дали е по-безопасно не знам, но е и по-удобно. За мен е много по-лесно да се пресегна назад вдясно, отколкото да посегна зад моята седалка - за да подам вода или кърпичка. Разбира се, това важи когато не карам пасатора - в него не стигам детето, от която и страна да седи
Колкото до мястото - Лили седи отзад вдясно, когато няма възможност да е отзад по средата. Защото е забранено слизането/свалянето на деца от страната на движението. Редно е да е от страната на тротоара. Който обикновено е отдясно. Дали е по-безопасно не знам, но е и по-удобно. За мен е много по-лесно да се пресегна назад вдясно, отколкото да посегна зад моята седалка - за да подам вода или кърпичка. Разбира се, това важи когато не карам пасатора - в него не стигам детето, от която и страна да седи

- ChimeyJimmey
Пише от 0 до
.
А каишите се затягат добре, все пак закопчаването е като на спортни RECARO седалки...
Относно бгмама... Ще взема тайно да го забраня тоя сайт още от рутера и да се правя на прясно пръднал като ме питат после...

А каишите се затягат добре, все пак закопчаването е като на спортни RECARO седалки...

Относно бгмама... Ще взема тайно да го забраня тоя сайт още от рутера и да се правя на прясно пръднал като ме питат после...

- yori
- Автомобил: VW Golf II
- Двигател: PB 1991
- Контакти:
столчетата за кола се делят в нялколко категории:
0 - 13 кг. - викат им кошници, задължително седи с гръб по посока на движението, може да се постави и на предната седалка, но при изключена въздушна възглавница!
0 - 18 кг. - столче, което може да бъде обърнато и по посока на движение и към седалката, с позиции за полягане!
9 - 18 кг. - може да гледа само напред, позиции за полягане!
9 - 36 кг. - само напред, собствени колани, повечето модели нямат позиции на полягане!
15 - 36 кг. - тези са подобни на горните, но нямат собствени колани!
има и още една група след 15 кг., която е само седалка и е задължителна по закон за деца до 12 гонинки!
за новите коли има и система за закрепване iso - fix, която я има и от двете страни!
съветът ми е при покупка да се посъветвате в магазин за бебешки стоки!
0 - 13 кг. - викат им кошници, задължително седи с гръб по посока на движението, може да се постави и на предната седалка, но при изключена въздушна възглавница!
0 - 18 кг. - столче, което може да бъде обърнато и по посока на движение и към седалката, с позиции за полягане!
9 - 18 кг. - може да гледа само напред, позиции за полягане!
9 - 36 кг. - само напред, собствени колани, повечето модели нямат позиции на полягане!
15 - 36 кг. - тези са подобни на горните, но нямат собствени колани!
има и още една група след 15 кг., която е само седалка и е задължителна по закон за деца до 12 гонинки!
за новите коли има и система за закрепване iso - fix, която я има и от двете страни!
съветът ми е при покупка да се посъветвате в магазин за бебешки стоки!
- ChimeyJimmey
Благодаря за информацията относно категориите.
Обаче, столчето (чисто ново) е подарък от приятели, които нямат ни кола, ни дете - демек, никакъв опит.
Няма и книжле с инструкции.
Трябваше да го разглобя из основи (обратен инженеринг), за да разбера как действа и кое за какво е.
Има три позиции за полягане и доколкото разбрах - най-полегналата е най-подходяща за по-малкото детенце, понеже още не може да седи изправено дълго време.
Има само две дупки отзад, откъдето да минава колан.
Оглеждайки го и вземайки предвид само тези дупки на гърба, през които минава колана, аз не виждам как може да се обърне и закрепи надеждно и безопасно това столче с гръб към движението...
Други разни лепенки по столчето показват монтаж само по посока на движението...
Ако си го бях избирал сам, щях да си взема RECARO столче, без да ми пука от цената.
И колкото повече мисля, май натам вървят нещата...
Обаче, столчето (чисто ново) е подарък от приятели, които нямат ни кола, ни дете - демек, никакъв опит.
Няма и книжле с инструкции.
Трябваше да го разглобя из основи (обратен инженеринг), за да разбера как действа и кое за какво е.
Има три позиции за полягане и доколкото разбрах - най-полегналата е най-подходяща за по-малкото детенце, понеже още не може да седи изправено дълго време.
Има само две дупки отзад, откъдето да минава колан.
Оглеждайки го и вземайки предвид само тези дупки на гърба, през които минава колана, аз не виждам как може да се обърне и закрепи надеждно и безопасно това столче с гръб към движението...
Други разни лепенки по столчето показват монтаж само по посока на движението...
Ако си го бях избирал сам, щях да си взема RECARO столче, без да ми пука от цената.
И колкото повече мисля, май натам вървят нещата...

- LILO&STICH
- ябълката на раздора
- Автомобил:
- Двигател:
http://9plus.eu/shop/components/com_virtuemart/shop_image/product/85599e88ee654ba47f6d33441b13d35f.jpg
това е стола.Може да се ползва от 7+ до според детето.Горния ред подплънки се сваля за отрицателно време.Захващането е перфектно.
Нашият е такъв и малката спи доволно в него
Стола наистина си заслужава пари и си ги изкарва.Вместо на +18 да сменяте,този му се вдига и подглавницата
това е стола.Може да се ползва от 7+ до според детето.Горния ред подплънки се сваля за отрицателно време.Захващането е перфектно.
Нашият е такъв и малката спи доволно в него

Стола наистина си заслужава пари и си ги изкарва.Вместо на +18 да сменяте,този му се вдига и подглавницата

- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Някъде бях чел, сега вече не помня къде, че до 9 кг или до година и половина, което от двете настъпи по-късно, детето трябва да пътува обратно на посоката на движението. Причината е слабите вратни мускули и опасността при челен удар от травми в областта на врата. Даже имам някакъв спомен, че това го пишеше на столчето, което откраднаха с Пасата. Беше марка Brevi. Вижте в техния сайт, най-вероятно там има инфо.
- yori
- Автомобил: VW Golf II
- Двигател: PB 1991
- Контакти:
правилно си спомняш! до 9 кг. кледа към седалката! това е задължително! колеги във всеки магазин, където ги продават могат да ви кажат кой е добър за детето според възрастта! а и на всеки стол е отбелязано отзад или отстрани на лепенка ограничението на килограмите и начина за захващане в колата!
- dvanew
- Автомобил: VW Sharan 2005
- Двигател: ASZ
позовавайки се на това - мисля, че средното място е най сигурно ! http://dnes.dir.bg/2009/03/18/news4155646.htm
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”