Относно спукана гума и един ужасен ден

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
Memo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Относно спукана гума и един ужасен ден

Мнениеот Memo » Пон 27 фев 2006 19:09

Днес имах егати и деня, неописуем... На отиване към работа, паркирайки близо до един строеж, застъргвам предна дясна гума в бордюра, на 1-ва имайте предвид. Слизам си аз, хвърлям бърз поглед към гумата, уж всичко е ок. Към 3 часа ще пътуваме с колегата до близко село при клиенти. Отиваме към колата, и тъкмо да седна той вика виж си гумата. Поглеждам аз, спаднала до земята, очевидно спукана. Тъй като за първи път пукам гума, не съм проверявал резервната как е, оказа се разбира се мека. Айде на рамо и на около километър открих вулканизатор. Някав дядка, напомпи я и се върнахме обратно, слагаме резервната и при дядката. Дупката се оказва отстрани, най-вероятно от няккаква тел покрай строежа (мамка им :evil: ) и оня ми вика ще трябва вулканизиране, лепене с плат, запичане, баланс - 1 час и половина и 8 лв. Ок тръгваме с колегата да търсим кафе да губим време, вървим ние по улицата и изведнъж пред нас спира патрулка: "Момчета, вика' имате ли лични карти, къде живеете а у, айде сега с мен че се нуждая от вашта помощ" и ние кво да правим - в патрулката, помагаме на закона. Закрават ни в най-близкото Районно и викат ето сега за 10 мин работа, ще сте статисти в разпознаване !!! Представяте ли си какъв филм :shock 10-те минути се оказаха 1 час и половина, и позиране точно като по филмите пред огледално стъкло с номерца, още не вярвам че се случи...Поне някой лев да бяха дали за загубеното време :lol: Полицаят каза, че не може да му откажем, еди кой си член на закона ни задължавал да съдействаме.
Отиваме при дядката (който има бая сериозен Вулканизатор) зимаме гумата и айде пак смяна.
Всичко това тръгна от едно допиране на гумата до бордюра и аз вместо да печеля пари се навърих :(
Искам да питам, ако някой въобще е прочел щуротиите ми, трябва ли да се притеснявам за нещо след като гумата вече е закърпена? В смисъл да внимавам със скорстта, качване по бордюри, как да я помпам или всичко си е както по стару му? Като гледам е сложил доволно гума върху цепката и каза че и отвътре е кърпена с плат, нямала мърдане. Иначе гумите са Mishelin Energy на около 1000 км, за това ме е яд най-много :cry:
Извинявайте, че изписа толкова нещо но много ми дойде днес и исках да си го кажа някъде :)

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Пон 27 фев 2006 19:21

нямаш проблеми...
Гумата си става идеална, ако все пак не ми вярваш я сложи задна..
:)
предполагам не си скъсал конци, или са били 2-3 ...
поинтересува ли си каква подложка са ти сложили, те са специфични, и са с нишки самите подложки...

Потребителски аватар
Memo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Memo » Пон 27 фев 2006 19:42

Ми не го питах щото вече бях изчаткал и бързах да се прибера,а и той не беше от най разговорливите, но си личеше, че си разбира от работата. Поне се надявам. Отгоре седи като излята гумата, гладка е, говоря за там, където беше цепката. Все пак ще я сложа задна.

Потребителски аватар
stenly_r
Автомобил: VW 1300
Двигател: F
Контакти:

Мнениеот stenly_r » Пон 27 фев 2006 21:35

Ти се радвай че оная/оня зад стъклото не е казал "тоя беше",
че кой знае какво може да им хрумне на органите на реда. :D

За гумата не се коси - сега имаш още една историйка за след 7та бира

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 27 фев 2006 21:43

stenly_r написа:Ти се радвай че оная/оня зад стъклото не е казал "тоя беше"

:lol: :lol: :lol:

Иначе вулканизирана гума отпред не слагам :) Живота ми е по-мил :)

Потребителски аватар
evgenyh
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: BSE 2005

Мнениеот evgenyh » Пон 27 фев 2006 22:21

ЗАДНА :idea:

Потребителски аватар
Memo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Memo » Пон 27 фев 2006 22:31

Ако се спука отзад с 120 да кажем, ще се пребия ли?
И какво точно преставлява вулканизацията, че не съм много в час?

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 27 фев 2006 22:58

ако е направена както трябва, не би трябвало да се пука, особенно ако не си голям състезател. за предна не е подходяща най-малко заради баланса на гумата.

Иначе отстрани се късат гумите не заради телове от строежите, а просто са им много слаби протекторите на някой модели и са като салфетки :) Аз съм късал чисто нова барумка на бордюра пред офиса - понеже съм "голям майстор" и винаги спирам по един и същ начин точно до този бордюр и никога не го закачам, точно когато се прибирах от гумаджийницата с чисто новите гуми и му налетях :) Моята даже и за вулканизация не ставаше и отиде директно в кофата.

Потребителски аватар
Memo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Memo » Пон 27 фев 2006 23:13

Да ти кажа ме успокои с това мнение, поне знам, че не съм единствен в неволите :) Интересно как уж маркова гума се скъса при такъв лек допир, трябва да е доста тънка стената или наистина да е имало нещо заострено...Пък и друг път съм застъргвал бордюри и нищо не е ставало.
Крайно време е да измислят някакви гуми дето да не се пукат, примерно да ги пълнят с силикон :) Особено пък ние в БГ като не може си позволим платени паркинги и спираме по улиците или се катерим по бордюрите и караме офроуд, ще ни спести бая парички.

Потребителски аватар
Vento
Автомобил: Vento+Golf 2+Golf 3
Двигател: ABS+ABF+ABV

Мнениеот Vento » Пон 27 фев 2006 23:35

Абе за другото не знам, ама късмет сте имали, че не са ви разпознали като престъпници в очната ставка... Че каквито очевидци има... :roll: :twisted:

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Вто 28 фев 2006 0:47

Ако ще те успокой, 3 маркови гуми за 1 месец :)
все по бордовете...
А това не е такава вулканизация за каквато си мислят колегите..
Това е лепенка, която се нагрява и се лепи гумата отвътре..
Но лепенката е със специални конци в нея, за да усилва кърпежа...

Абе специално за целта си е...

няма проблеми ни отпред, ни отзад..

Потребителски аватар
niikoo_1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот niikoo_1 » Вто 28 фев 2006 1:13

Memo написа:Да ти кажа ме успокои с това мнение, поне знам, че не съм единствен в неволите :) Интересно как уж маркова гума се скъса при такъв лек допир, трябва да е доста тънка стената или наистина да е имало нещо заострено...Пък и друг път съм застъргвал бордюри и нищо не е ставало.
Крайно време е да измислят някакви гуми дето да не се пукат, примерно да ги пълнят с силикон :) Особено пък ние в БГ като не може си позволим платени паркинги и спираме по улиците или се катерим по бордюрите и караме офроуд, ще ни спести бая парички.

Не си само ти с неволите, аз имах подобна случна със спукана от пирон гума.
Като установих, че гумата е спукана викам си дай да я напомпам малко с помпата от багажника и после да я закарам на вулканизатор и почнах да помпам и така за един час помпане налягането в гумата беше станало една атмосфера, а аз останах без прасци от помпане.
Но за псуване беше баща ми, защото той ми даде тази хубава крачна помпа :(

А гумата ми я залепиха с подложка и излезна 10лв. - сега съм много доволен от нея и даже спада по-малко от останалите.
А като караш нормално няма какво да се притесняваш от спукване на гума. Мойте в момента са зимни и четирите са Пирели, само че нещо са големи галоши и на колата и бяга задница, предница и квото се сетиш дори при рязко спиране при скорост 90-100км/ч предните се влачат, а при повече газ превъртат като луди дори и на 2ра, случвало ми се като свалям предавка надолу пак да провлачват. Та затова ще карам леко докато не ги сменя с нови летни, че ше се утепам някъде с тия зимни гуми дето сигурно вече карат 5-6зими.

Потребителски аватар
Genadi75
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Genadi75 » Вто 28 фев 2006 9:16

Ако ти е залепена читаво гумата няма какво да се плашиш карай си спокойно:) аз с така лепена гума отстрани на борда карам вече 2 години и нямам никакви дертове :D

Потребителски аватар
Memo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Memo » Вто 28 фев 2006 9:23

wili98 напълно си прав, той преди да почне ме попита дали е предна и аз му казвам "да" и той вика е тогава ще трябва да се кърпи отдолу, баланс да се прави и се пече 1 час. След малко тръгвам към това село дето трябваше да съм вчера и ще си проличи :) Само пича дето не я е напомпил достатъчно може би, защотото беше току що лепена. Някъде четох, че за тоя размер гуми и тази гола 1,8 атмосфери било нормалното.
Венто, аз бях с шапка и даже влезнаха по едно време да ми кажат да я сваля и като се сетих, че свидетелите са деца и престъпника е мой ръст викам айдееее, ама ме пуснаха :D
niikoo_1 точно по тоя повод мисля да си купя някво компресорче, че никога не се знае
:wink:

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Вто 28 фев 2006 9:32

помпай на 2.2 за нашите пътища помага.. :)
малко друса.. ама.. поне не сдават багажа.. не толкова лесно де..

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”