проблем със затягане коленов вал голф 2

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
pe4kata
!!!ИЗМАМНИК!!!
Автомобил:
Двигател:

проблем със затягане коленов вал голф 2

Мнениеот pe4kata » Сря 04 мар 2009 11:55

на общо сменихме биелни лагери , събрахме мотора ( 1.8 механична инжекция 90 к.с.
cod "GX") с помощ от форума зацепих мотора и го запалих ,но като тръгнахме да му правиме със статоскоп центровка и свалихме ремъка за да преъртиме междинното колело , че правилната центровка на делкото идваше на майната си и неможе да се завърти толкова , та викам да завърта в горна мъртва точка коляновия вал и да си дойде на всички белези и да сложа ремъка да може да се направи и центровката и да заспи ,но тук одарих на камък тръгнах да върта коляновия вал и не мърда (а 2 минути преди това мотора беше запален и работеше)един пич вика затегнал ти е нещо мотора напасвал ли си лагерите (аз го питах тва кво ще рече защото аз само ги смених и ги стегнах на 30нм и 90 градуса и той каза че не знаел но лагерите трябвало да се напаснат преди да се сложат за да си върви коляновия вал както трябва )дали има нещо вярно? соред вас как да процедирам и от какво може да се е получило това затягане ? благодаря

Потребителски аватар
vladovelin
Автомобил: Golf3 GTI
Двигател: 2E 1994

Re: проблем със затягане коленов вал голф 2

Мнениеот vladovelin » Сря 04 мар 2009 12:36

Колега, на мен ми се случи това на старата кола преди много години.Една януарска сутрин я запалих и лампата за маслото не угасна, гася двигателя и блокира коляновия вал от липса на смазване.
При теб като си слагал нови лагери намаза ли ги обилно с масло на шийките ??? Ако не си го направил новите лагери са вече негодни, защото докъто помпата вкара масло в тях е имало сухо триене.

Потребителски аватар
Glove
Автомобил: VW Golf MK2 GTI
Двигател: AUM

Мнениеот Glove » Сря 04 мар 2009 14:14

vladovelin написа:Колега, на мен ми се случи това на старата кола преди много години.Една януарска сутрин я запалих и лампата за маслото не угасна, гася двигателя и блокира коляновия вал от липса на смазване.
При теб като си слагал нови лагери намаза ли ги обилно с масло на шийките ??? Ако не си го направил новите лагери са вече негодни, защото докъто помпата вкара масло в тях е имало сухо триене.

Отговорът ти не е за колегата, ти си бил със зацепен ремъкл а той не е.

Колега проблема ти е от това, че трябва да въртиш и разпределителния вал. Сложи си ремъка на белези , докарай ги в ГМТ и след това свали ремъка да си наместиш паразитното колело.

Потребителски аватар
vladovelin

Мнениеот vladovelin » Сря 04 мар 2009 14:32

Според мен разпределителният вал не пречи за въртене на коляновия вал. Някога колите се палеха и с манивела.Задраният лагер не позволява да се мръдне коляновия вал нито градус. Говоря от собствен опит. Само един биелен лагер завлякъл и вала стои като закован.

Потребителски аватар
Glove

Мнениеот Glove » Сря 04 мар 2009 14:57

vladovelin написа:Според мен разпределителният вал не пречи за въртене на коляновия вал. Някога колите се палеха и с манивела.Задраният лагер не позволява да се мръдне коляновия вал нито градус. Говоря от собствен опит. Само един биелен лагер завлякъл и вала стои като закован.

Тогава колега като са ти затжорени джата клапана и се опитваш да првъртиш вала на ръка и няма от къде да излезе въздуха, как ще го превъртиш?

Досттатъчно знам за да споря и да се заяждам.

Потребителски аватар
vladovelin

Мнениеот vladovelin » Сря 04 мар 2009 15:49

Glove написа:
vladovelin написа:Според мен разпределителният вал не пречи за въртене на коляновия вал. Някога колите се палеха и с манивела.Задраният лагер не позволява да се мръдне коляновия вал нито градус. Говоря от собствен опит. Само един биелен лагер завлякъл и вала стои като закован.

Тогава колега като са ти затжорени джата клапана и се опитваш да првъртиш вала на ръка и няма от къде да излезе въздуха, как ще го превъртиш?

Досттатъчно знам за да споря и да се заяждам.

Манивела знаеш ли що е ? Палил ли си Москвич на манивела ?

Потребителски аватар
Glove

Мнениеот Glove » Сря 04 мар 2009 15:54

Абе ти ли само си карал москвич. Не си мисли че ти знаеш най-много, винаги има някой да знае повече. Ако ще си обясняваме кой колко няма да стане.

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Сря 04 мар 2009 15:59

vladovelin

гледай да спазваш добрия тон във форума :!:

Потребителски аватар
lrlmodo
Автомобил: Zafira OPC
Двигател: Z20LET

Мнениеот lrlmodo » Сря 04 мар 2009 16:08

Нали си свалил свещите :talk:

pe4kata
!!!ИЗМАМНИК!!!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pe4kata » Сря 04 мар 2009 16:35

ами лагерите са смазани преди да ги сложа и всичко е слазано преди да се сложи ...

свещитер не съм ги махнал :shock

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Сря 04 мар 2009 16:49

Аааааааааааааа... Махаааааааай! :lol: :lol:
Ако си попаднал точно на момента на сгъстяване на някой от цилиндрите- ще мръднеш вала, ама други ден! :lol:
12-13 атмосфери така ли се свиват, бре човек?!? :shock
Иначе като четох въпроса на Glove си помислих да не би той да има предвид буталото да е стигнало и опряло в някой отворен клапан.
Относно смазването и подкачването на маслото- нека колегите не пропускат момента, че двигателя е бил пален преди това и е работил. И за да се стигне до проверка със стробоскоп-= вероятно е поработил поне едно 5-7 минути- време, достатъчно да качи масло навсякъде.

КОРИГИРАМ СЕ!
При това сериозно!
Днес си въртях мотора при завити свещи, щото ме мързеше да ги отвия :lol:
Но го въртях не чрез ключ и болта на коляновия, а лявата гума на земята, яко заклинена с 2 павета, ръчната опъната, III предавка и вдигната (за носача) дясна гума.... И напиням! :lol:
Ама зор си се върти! :(

pe4kata
!!!ИЗМАМНИК!!!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pe4kata » Пет 06 мар 2009 16:57

колеги пак проблем .... днес превъртях коленовия вал всичко на белези както си трябва колата запали , но като чели работи на 3 цилиндъра и държи обороти под 1000 , чува се ебати припукването на ниски , притрисане ,а като се опиташ да я изфорсираш се вдига до 3-4 хиляди оборота и до там...

п.п.пробвах да вида дали някой от цилиндрите найстина не работи , като махнах кабела на свеща

тест 1 - без кабела на първи цилиндър колата изгасна почти венага.
тест 2 - без кабела на 2-ри , получи се същото
тест 3 - без кабела на 3-ти колата дори и не потрепна като махнах кабела на трети цилиндър .... :shock
като махнах на 4-ти се зачуди но пак загасна....

от какво може да е? ( ако е затегнал лагера на трети цилиндър ( биелния) може ли да се получи така ? (малко ме съмнява защотот има добра компресия на трети цилиндър ... )

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Пет 06 мар 2009 17:29

На първо време виж свеща на неработещия цилиндър.

Потребителски аватар
svetlo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот svetlo » Пет 06 мар 2009 22:05

Това може дае свещ или клапан.Измери си компресията.Ако е клапан ще има голяма разлика в компресията

palavnika_23
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот palavnika_23 » Пет 06 мар 2009 23:44

провери дали си наредил кабелите на свештите както трябва

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”