Въпрос за фотоапарат.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Въпрос за фотоапарат.

Мнениеот brabus » Пет 03 мар 2006 9:45

Та и аз най-накрая трябва да си взема някакъв цифров фотоапарат. Идеята е че не съм толкова богат, че да си купувам нещо евтино и след година пак да търся. Понеже нищо не разбирам, освен, че оптиката трябва да Карл Цайс Йена или Лайка. Търся мнението на хората от форума, които имат поглед върху тази техника да препоръчат какво да си купя. Цената да е макс. 700 лв.

За сега си мисля за PANASONIC DMC-FZ5

5.0 Мегапиксела CCD, 1.8" LCD дисплей
Увеличение: 12x оптично и 4х цифрово
Оптика “Leica DC Vario-Elmarit”
Оптичен стабилизатор на изображението /MEGA O.I.S./
Видеоклип със звук -320 x 240 pxl./30fps
Слот за SD/MMC, в комплект с 16 МВ SD карта + Подарък 128 MB SD Карта Памет! 689 лв в Германос.

Изображение

Но и всякакви други мнения подкрепени с доводи и цена ще бъдат полезни. :lol:

Потребителски аватар
vw16v
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw16v » Пет 03 мар 2006 11:36

Оптиката няма лошо и да е Канон или Никон.Основния принцип ако не разбираш нищо от апарати е да си вземеш такъв от производител,който поначало прави апарати. За тези пари ,които казваш можеш да си вземеш Canon powershotA610/620 който е по добър от всеки апарат ,който някога Панасоник примерно ще произведат.Също така има доста добри апарати на Кодак и Никон .Абе за 700 лв.любителски апарат да търсиш изборът е доста голям.Не робувай на войната на мегапикселите-повече от 5 МР не ти са необходими,освен ако няма да правиш снимка с раздмери като за билборд.Виж и в тези сайтове:www.steves-digicams.com r www.dpreview.com пише доста неща за цифровите фотоапарати,включително има и снимки правени с всеки от представените апарати и сам можеш да си ги сравниш.Успешна покупка.

Потребителски аватар
ANNIHILATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ANNIHILATOR » Пет 03 мар 2006 11:43

Скоро и аз бях изправен пред тази дилема.Направо ми се запали главата.И от много питане е лошо щото всеки ти казва нещо за някоя марка и човек почва още повече да се колебае. Според мене много зависи закакво смяташ да ползваш фотоапарата, и заслужава ли си да хвърлиш доста парички за нещо което е за удоволствие. От всичко което четох и коментирах стигнах до убеждението, че хубавите полупрофесионални фотоапарати почват от сумата написана от тебе. В крайна сметка се спрях на Sony DSC-S600, той е и повече за жената да снима детето. За любителско фото апарата прави снимки. Виж в ворума мисля че имаше поне две теми за фотоапарати.Там има и препратки към чужди сайтове в който има доста отзиви за различните марки и модели.

п.п.Да колегата vw16v ме е изпреварил и наистина в саитовете които е посочил пише доста!!!

Последна промяна от ANNIHILATOR на Пет 03 мар 2006 11:45, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Nova
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nova » Пет 03 мар 2006 11:43

Брабусе, смятам че си се ориентирал чудесно. 8)

Потребителски аватар
CellNet ™
Sheriff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Въпрос за фотоапарат.

Мнениеот CellNet ™ » Пет 03 мар 2006 11:47

brabus написа:.....

Brabus много е важно да не се хвърляш на дадена марка,
а да проучиш няколко конкретни модела и да си направиш изводите. :wink:

Ето ти един добър сайт: http://www.steves-digicams.com/

Потребителски аватар
vesellin
Автомобил: Mitsubishi ASX
Двигател: 4N14
Контакти:

Мнениеот vesellin » Пет 03 мар 2006 11:58

Така, нека и аз да дам няколко предложения. Занимавам се със цифрови фотоапарати, не съм професионалист, но и аз разбирам това онова.
Нямам възможност да отделя голяма сума за такава придобивка, затова миналата година си закупих Самсунг А4 (доволен съм от него, въпреки че вече 2 пъти беше на ремонт) - За парите си прави перфектни снимки.
Та нека по темата. Аз предлагам
1: Canon PowerShot A95 - цена около 700лвИзображение
Снимката е правена с моя самсунг :)
спецификации може да намериш ТУК
ТУК -по добрия модел - цена около 850лв. :(

2: Casio Exilim EX-Z120 -цена около 520лв. - информация ТУК

3: Панасоника който ти си посочил е много добър
4: Моделите на Сони също са много добри ТУК и ТУК -двата са на една цена 670лв.

**Цените съм ги взел от http://get.bg

И искам да дам и следния съвет.
1. Гледаш зуум (оптичен!), 2. Гледаш матрица!, 3. Гледаш Батерии (най добре да е Литиева) , 4. Макро снимката- колкото по малко е разстоянието за макро снимка толкова по добре, 5. Ръчните настройки също са важни 6. Дисплея също е важен - колкого по голям толкова по добър. 7. Може би формата и компактността също са важни - поне за мен.
Надявам се да съм помогнал съвсем малко (и дано не съм те объркал много)

Потребителски аватар
Spunky
Автомобил: CC
Двигател:

Мнениеот Spunky » Пет 03 мар 2006 12:38

Панасоника не е лош модел и има една много хубава екстра - оптичен стабилизатор. Но въпреки че лещите са Лайка, не ми вдъхват особено доверие. Същото е и при сони. При директно сравнение на едно Casio подобно на това дето колегата по-горе е сложил и едно Сони от същия клас, Casio-то бие по всички показатели, освен дисплей и бързина на записване върху картата. Аз съм със Fuji Finepix S5100(в бг се води S5500) и прави чудесни и има пълен ръчен контрол. Картата е XD Picture и записва в пъти по бързо от СД и прави видео в 640х480. Има 10х оптичен зуум и всичко което ми трябва. Друг хубав модел е HP Photosmart 945, който също има една много хубава екстра - digital flash.

http://www.dpreview.com/reviews/fujifilms5100/
http://www.steves-digicams.com/2003_reviews/hp945.html

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Пет 03 мар 2006 14:00

мисля, че и Olympus-ите не са лоши, но конретен модел немога да назова. Аз съм със HP M407 (4.2MPix, 3х оптичен зуум, 1,8" дисплей) и съм доволен. Но той е определено по зле от този който ти си харесал :)

Потребителски аватар
madcap
Кенанския лъв
Автомобил: 1990 VW Golf 2
Двигател: APP turbo
Контакти:

Мнениеот madcap » Пет 03 мар 2006 15:11

http://www.dpreview.com/news/0501/05012 ... oltaz5.asp

те тва е за тебе, бих казал, най важното е че има сталибизатор на изображението, сега видях че и Панасоника го има, та кониката, прави мноо добри снимки с добър отрязък, бях при едун приятел който продава цифрови апарати и ги сравнявах (тъкмо беше дошъл за един клиент), мисля че вървят към 720 кинта,
предлагах го на една позната, а тя си взема некъв pentax за 600 кинта, щото бил малък , и прави ужасни снимки

тва е от мен :wink:

Потребителски аватар
mucho
Палячо
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mucho » Пет 03 мар 2006 15:34

не претендирам да съм спец, но най-охотно те съветвам да послушаш vw16v, право казва колегата ... отделно някой спомена едно апаратче на фуджи, което по мое скромно мнение също е много приятно за парите си

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Пет 03 мар 2006 21:32

EISA награда 2005/2006-камера Канон EOS 350D!Бих си купил Канон Пауършот S2 IS!Панасоника е много добър избор,но в крайна сметка всичко зависи от сферата на приложение!

Потребителски аватар
netizen
VW експерт
VW експерт
Автомобил: ID7 Pro Tourer
Двигател: APP550
Контакти:

Мнениеот netizen » Пет 03 мар 2006 22:51

веселин написа:EISA награда 2005/2006-камера Канон EOS 350D!Бих си купил Канон Пауършот S2 IS!Панасоника е много добър избор,но в крайна сметка всичко зависи от сферата на приложение!

Много точно , това за сферата на приложение.

А по темата, аз до сега лош Canon не съм имал. При тях няма вариант: виждаш нещо , вадиш снимаш и да не направи хубава снимка. Това Сони и Панасоник не го умеят. За да е възможно това, Canon ползват най-добрия до момента Image Processor - DiGiC-II.

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Пет 03 мар 2006 23:41

Мерси за предложениата, но до тук е ясно че Canon е най-доброто, само дето Powershot S2 e 1039 лв и е по-скъп от моя лимит :lol:

Потребителски аватар
netizen
VW експерт
VW експерт
Автомобил: ID7 Pro Tourer
Двигател: APP550
Контакти:

Мнениеот netizen » Пет 03 мар 2006 23:48

http://cantek.icb.bg/

по конкретно бих ти препоръчал това:

http://cantek.icb.bg/index.php?page=products&id=944

Потребителски аватар
niikoo_1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Въпрос за фотоапарат.

Мнениеот niikoo_1 » Съб 04 мар 2006 2:13

brabus написа:Та и аз най-накрая трябва да си взема някакъв цифров фотоапарат. Идеята е че не съм толкова богат, че да си купувам нещо евтино и след година пак да търся. Понеже нищо не разбирам, освен, че оптиката трябва да Карл Цайс Йена или Лайка. Търся мнението на хората от форума, които имат поглед върху тази техника да препоръчат какво да си купя. Цената да е макс. 700 лв.

За сега си мисля за PANASONIC DMC-FZ5

5.0 Мегапиксела CCD, 1.8" LCD дисплей
Увеличение: 12x оптично и 4х цифрово
Оптика “Leica DC Vario-Elmarit”
Оптичен стабилизатор на изображението /MEGA O.I.S./
Видеоклип със звук -320 x 240 pxl./30fps
Слот за SD/MMC, в комплект с 16 МВ SD карта + Подарък 128 MB SD Карта Памет! 689 лв в Германос.

Изображение

Но и всякакви други мнения подкрепени с доводи и цена ще бъдат полезни. :lol:

Панасоника е много добър избор няма какво да му мислиш. А относно Канон -> цените им в българия са супер надути така, че канон от Б-я не си взимай. Хубаво, е че си се насочил към Зуум камера -> няма да останеш разочарован. На панасоник цените в Б-я са реални. Единствения недостатък на панасоника, е че прави филмчета с ниска резолюция, но това за мен не е проблем.
http://www.dpreview.com/reviews/specs.asp

Значи аз имах подобен апарат на този панасоник, който си показъл, само че беше КОДАК Z740 с 10х Зуум, 5 МегаПикс и 640х320филмчета и въпреки, че не беше нещо особено бях много доволен от него и го продадох за 500лв с карта чанта и всичко беше перфектен.

За Канон избощо недей и да мислиш на дадеш 700лв. за А95 при положение, че той струва реално по-малко от Панасоника, но просто тъпия вносител явно е единствен и затова са такива цените.

Само панасоник, аз лично съм решил да си взема това лято един то тези модели на Панасоник.

Изображение

Изображение

Ако не ти се бърза можеш да изчакаш няколко месеца да паднат цените на тези Кодаци, а те определено си струват.

Изображение

Изображение

За сони какво да ти кажа, аз лично съм резервиран към апаратите им, защото съм бил свидетел на 4 прецакани нови сонита за няма и един месец. На един мой съкватирант в Бест Бай два пъти му сменяха сонито, защото му се прецака обектива, на едно друго момче Сонито Т33 се прецака точно след 1месец, а бе изобщо думи нямам.
Иначе аз бих си купил апарати от следните марки Канон (само, че не от Б-я), Панасоник, Сони, Кодак, Фуджи, Пентакс

Върни се в “ОФФ-Топик - други”