Загуба на антифриз от охладителната система

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
viketo
Автомобил:
Двигател:

Re: Загуба на антифриз от охладителната система

Мнениеот viketo » Вто 07 апр 2009 22:56

kubica написа:колега viketo, не си писал какъв е мотора на колата. и какво точно и "прави" на главата лани. шлайфана ли е? ако да - колко? каква гарнитура сложиха тогава. с колко стегнаха главата и т.н. има много въпроси за уточняване. твърде е възможно пак да ти е духнала гарнитурата, но най-добре е да провериш първо термостата - лесно и просто.

съжалявам за пропуска...
голф 3, 1993г, 1.9 ТД, 75 к.с.
Цялата история започна така. Колата я взех с масло в системата и неработещ датчик на таблото. Това беше преди две години зимата. Цяла зима нямах проблем, защото беше студено. Като се стопли, патъвах Пловдив - София и ми прегря. Закарах я на майстор, шлайфаха главата, смениха радиатор, защото беше запушен. Казаха ми, че трябва да притегна главата, не го направих. След това смених казанчето и повечето маркучи по системата, гарнитура(предплагам, че е някво менте) Сега след зимата отново Пловдив-София, отново прегря. Преди това забелязвах, че всяка седмица ми губи по 1л - 1.5л антифриз/вода. Та в понеделник на Горубляне на светофара, прегря, светна ми лампата за температурата, мина си 115-120 градуса по датчика на таблото и спрях. Отворих капака и видях че е разширителния съд и под него има излят антифриз. Перката не се беше включила нито на 1-ва, нито на 2-ра степен. Оставих я да изтине до вечерта и налях 1,5 литра вода. Прибрах я пред блока. На сутринта налях още 1/2 литра. Това е, която мога да кажа. Зимата парното не ми работи. Смених термостат зимата 2 пъти, същото положение.

viketo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот viketo » Вто 07 апр 2009 23:02

boqn _8228 написа:Колега трабва да провериш и тапите на двигатела. На мен ми беше прогнила една тапа и от там ми течеше но само когато работи колата и се изпаряваше защото е топъл мотора и затова не личеше да има течове от долу. Беше ми скъсала нервите докато открием от каде тече. :banghead:

Понеже не съм много наясно с частите на двигателя...
Там, където сипвам маслото има едни гумени хави, та от там има някакъв теч. Също от гарнитурата, която е на съда, в който се сипва маслото, има изливане. Това обаче е масло, нали? Щото имам и проблем с губенето на маслото също(не влиза във водата)

i3v3a3n
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i3v3a3n » Сря 08 апр 2009 15:51

за тея тапи незнам , но напърво време си провери термостата та даже и наи добре го смени 11лв не са кои знае колко от него също може да не ти работи и парното. водната помпа също може да е проблемна ако има изядени зъби и върти напразно ето ти го налице резултата. като пипаш маркучите и следиш циркулацията отначало при студен двигател можеш да разбереш какво се случва ... и накрая си провери датчиците те трябва задължително да включват перката дори и на празен ход и то като загрее точно на 90 градуса.
ако губиш вода по време на движение на работещ двигател това не е добре влезе ли въздух вътре вече нищо не работи нормално нито парно ще имаш нито перката ти за охлаждане ще се включи нито циркулация във водната риза а най лошото е че може пак да си издухал гарнитурата именно от прегряването.

i3v3a3n
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i3v3a3n » Сря 08 апр 2009 16:01

трябвало е да я пристегнеш както ти е казал майсторът това ти е било голяма грешка , те по принцип не се пристягат тея глави ама нали наще майстори са от едно време и са свикнали да правят още москвичи и си мислят че всичко е като на москвича тоя не ти е пристегнал главата достатъчно върви я закарай да я проверят... едно време така са се правели сега вече не е така или поне аз като гледах едно германско ръководство пишеше само задължителна смяна на болтовете и стягане по определен начин до определените нютон метри и след това никакво пипане ... така е като никой не е чел нищо

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Сря 08 апр 2009 21:24

Значи перките не включват щото няма вода в радиатора :idea: ,съответно няма вода и в радиатора на парното.А къде изтича..локвички ако няма предлагам една неприятна версия-спукана глава.На снимката не е VW,а Nissan,но проблема беше идентичен:
Изображение
P.S.Мисля темата да по-подходяща за дизеловия раздел,ма то има кой да мести..и да :deal

Потребителски аватар
vodkoleq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vodkoleq » Чет 09 апр 2009 10:47

колега аз имах същия проблем! смених термостатното тяло и капачката на казанчето! сега всичко е шест :)

kameto07
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kameto07 » Вто 24 яну 2017 10:59

Здравей те !!! Имам голф 1.6/101 купих го скоро и имам проблем с антифриза,първо ми казаха капачката смених я,второ маркуча и него го оправиха но днес след като се прибирах (каране 13км)ми светна лампата на антифриза (мигаше) казанчето беше празно не разбирам много (все пак съм жена) като отворих капака имаше теч по казанчето маркучите са попли но не са твърди какво може да и е ,а и парното ми е много слабо

Потребителски аватар
lokva
Автомобил: Passat 3c
Двигател: CBAB 2008

Мнениеот lokva » Вто 24 яну 2017 18:17

Къде беше теча? може да е от някоя от скобите които закрепват маркучите към казанчето или дефект в самото казанче. Ако се е деформирало гърлото на казанчето колкото и капачки да смените, няма да има ефект

Потребителски аватар
karina.damyanowa
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот karina.damyanowa » Пон 18 дек 2017 8:54

Здравейте хора, искам да отбележа, че не съм много компетентна на тема коли, за това пиша тук - да разбера вашите мнения и да споделите вашите опити, ако сте имали същия проблем. От септември месец имам това поло..смени се всичко, което по принцип е необходимо да се смени като се купи кола втора ръка.. масло, антифризи, филтри и т.н.
Снощи обаче ми светна лампичката за температурата, а самата температура си беше 70C, спрях колата, отворих капака проверих маслото, всичко е точно, няма следа от антифриз в него и не е станало на "боза", обаче като отворих разширителния съд, нямаше капка антифриз... Маслото е сменяно на 07.09.2017г., а антифриза е долят 2-3 дни след това. Четох, че е възможно да е издухана гарнитура или спукана глава, но няма нито бял дим отзад, парното работи, няма следи от масло в антифриза и обратното, няма и видими течове.. п.п. свещите не сме ги проверявали дали има някоя бяла, та да е станал там проблема.. Разгледах и други форуми и се зачетох, че е възможно да е капачката на резервоара ако уплътнението й се е износило, но като цяло самата капачка доста трудно се разви, но след като успях да отворя резервоара се чу едно съскане. Другото, което четох е, че е възможно да е радиаторчето на парното, но пък то си работи добре, също така прочетох и за тапите на двигателя и термостата... Моля ви, ако има някой, който е попадал в подобна ситуация, нека да сподели опита си, защото днес докато се освободя, за да мога да я закарам в сервиз, ще се побъркам.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 18 дек 2017 10:19

Ако е радиаторчето за парното ще се запотява предния прозорец.
На горещ двигател трудно се хваща лек теч - изпарява се, Като възможни места - фланеца /О пръстена става квадратен и не уплътнява или се изкривява пластмасовия фланец. На студен двигател се бърка под фланеца.Възможно е радиатора пред двигателя да таи, също и водната помпа .
Опипай маркучите дали са твърди при загрял двиагтел. В някои сервизи извършват проверка за изгорели газове в антифриза.

Последна промяна от kris11 на Пон 18 дек 2017 21:41, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
karina.damyanowa
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот karina.damyanowa » Пон 18 дек 2017 16:46

Току що сипах още 1л. антифриз и като залегнах под колата.. гледам... тече, някъде в областта на радиатора, но ще се разбере чак в сряда, тъй като майстора има доста коли за оправяне и ми каза тогава да я закарам

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Пон 18 дек 2017 17:01

Моята като купувах,излизаме с човека от нотариуса и видях,че капе от радиатора.Бше изгнил в долната част.Купих най-евтиния китаец и вече е на повече години от оригиналния тогава-2005 година.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 18 дек 2017 21:48

karina.damyanowa написа:Току що сипах още 1л. антифриз и като залегнах под колата.. гледам... тече, някъде в областта на радиатора, но ще се разбере чак в сряда, тъй като майстора има доста коли за оправяне и ми каза тогава да я закарам

Поне лесно се сменя. обаче огледай горния и долния маркуч на радиатора и то на студен д-л опипал долната страна . Може да маркуч или скоба , а също и датчика на хеликоптера долу в дясно с/у колата -- все бели кахъри и лесни за отстраняване.
Радиатор можеш да смнеиш и на улицата - само вдигни левите колела на бордюр за по-лесен достъп отдолу. Запаси се с клещи тип кобра за скобите на маркучите., 1 леген за антифриза , първо лашваш долната скоба на радиатора -под левия фар. Малко може да пречи хидравликата , но се стига скобата.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”