Какъв акумулатор да си взема ?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Re: Какав акумолатор да зема ?

Мнениеот radi_nrj » Пет 17 апр 2009 11:10

xalerrelax написа:на последния колега тоя от софия да му спомена боша е с 20 40 лв по скъп и карам вече 1 една година без да го погледна а тапия монбат сгъна на 7 месец като се застуди и тва нее единична случка имам още хора пострадали от "хубавите"евтини акумулатори толкова от мен,бош сух да не се занимаваш с глупости ейт ва е истината

Ти изобщо знаеш ли какво е сух акумулатор :?:

А по темата - Трябва ти Акумулатор L/W/H 242(245)/175/175 (ако ти предлагат 190мм висок акумулатор задължително тествай дали опира) с борд В13 (борда е задългителен, че без него не може да се укрепи батерията) и десен + и колкото по-голям капацитет и по-голям стартов ток толкова по-добре. В тези размери се правят от 40 до 60Ач. Не бих ти препоръчал марка защото в това мръсно и масово производство изненади идват от всички производители (както приятни така и неприятни). Все пак правят по милиони акумулатори на година Джонсън(Варта-Бош) мисля, че правеха на 10 милиона, а нашенци само правят над 3 ммилиона батерии. Точно по тази причина не бих казал - ей тея са много добри.

Само едно ще те посъветвам: Ако не обичаш да вдигаш капака си вземи тип необслужваем.

Последна промяна от radi_nrj на Пет 17 апр 2009 11:39, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
alex_zazy
Автомобил:
Двигател:

Re: Какъв акумулатор да си взема ?

Мнениеот alex_zazy » Пет 17 апр 2009 11:20

Значи тези акумулатори за които говорите се наричат "оловни акумулатори без обслужване".При тах не се налага доливане на вода.Те са капсуловани и си имат клапа за газове,но такива се отделят в нищожно кол. и то при първоначално зареждане за разлика от обикновенните оловни акумулатори.При тах електролита не е течен а представлява паста- сгъстява се с добавяне на силициева к-на или силициев диоксид.Могат да се поставят в произволно положение защото няма какво да се излее. Пастообразните обикновенно са доста по скъпи, там и технологията е друга. Обикновенно за автомобили се продават нормални киселинни които са капсуловани и се водят необслужваеми, е има разни добавки за намаляване газоотделянето, и от там загубата на електролит."Окото" на акумулаторите, което показва ниво на зареденост, мери плътност на електролита в една от клетките. Не е никакъв химикал и не мери никаква киселинност. Представлява поплавък със зелен край и като се потопи при спадане на плътността, зеленият му край не се вижда. Тъй като мери в една клетка, при стар/повреден акумулатор е напълно възможно да е повредена друга клетка. В такъв случай акумулаторът хем ще показва, че е уж зареден, хем няма да може да завърти стартера. Най-честите тричини са повишено вътрешно съпротивление, утайки, сулфатизация и т.н. Трябва да се смени, акумулатор не се ремонтира. Има разлика между "сух акумулатор" и "необслужваем акумулатор". Първите ги продаваха навремето (може би и още по България, на други места не съм виждал) по магазините за акумулатори, като преди да се използват се пълнеха с електролит. Идеята беше да имат повече живот в магазина (shelf life - как се казва?) преди да се продадат. Вторите са херметично затворени акумулатори и не изискват доливане на нищо. Имат само клапи за изпускане на налягането при повишаване на температурата. Много написах тоя път :deal !

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пет 17 апр 2009 11:58

Да добавя само, че необслужваеми акумулатори има и със свободен електролит. При тях основната разлика е, че решетките на плочите са от оловно-калциева сплав за разлика от обиновенните батерии, които са с оловно-антимонови решетки. При зареждане Антимона реагира с водата образувайки антимонов окис и останалия свободен водород отлита в атмосферата и се налага доливане на вода.

Освен GEL батериите за, които написа alex_zazy и, които се използват основно като стационарни батерии за голями UPS и Pb-CA батерии с свободен електролит има и още един вид необслужваеми батерии - "AGM" при които електролита е обездвижен като е абсорбиран в един "глас-мат" сепаратор м/у плочите. AGM батериите намират доста по-голямо приложение като автомобилни батерии от GEL.

vento 1.8
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vento 1.8 » Съб 18 апр 2009 9:12

Искра е марката.Какво толкова какъв.Съотношение цена качество.Аз вече три години карам с такъв на 1.8 РП и не е мръднал а го купих за 60 лева 55АН .преди месец нещо се изхаби и обиколих 1 2 сервиза и на всякъде го замерваха и викат свършил е трябва нов и всеки си хвали неговото.Обаче аз си спомних че по-рано сам носил на едно майсторче да зарежада акумолатори за камион(той човека си работи във вкъщи в гаража)той там гледа дали излизат мехурчета ,ама вика ша се оправи остави го и ела привечер да си го вземеш.Взе ми 15 лева бил сменил електролита и там какво каза.Ама искрата сега е като нова и така.
Имам приятели купуват от най-скъпите пък не могат да искарат и гаранцията дето им дават а цените в момента са е****би му м****та.
Успех със смяната...

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”