Може ли кола автомат да дърпа друга? А ако е 4motion?

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
IIvanov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Може ли кола автомат да дърпа друга? А ако е 4motion?

Мнениеот IIvanov » Сря 22 апр 2009 20:22

Колеги,много ми е бил интересен тоя въпрос..Обсъждал съм го с други колеги,но никой не успя да ми даде точен и ясен отговор на въпроса :banghead: И сега искам да разбера какво ще кажете Вие и дали имате конкретно мнение дали кола автомат,без значение дали е VW или друга марка,може да дърпа ???А,ако е 4motion?

Потребителски аватар
Hertz
Автомобил: vw
Двигател:

Re: Може ли кола автомат да дърпа друга?А,ако е 4motion?

Мнениеот Hertz » Сря 22 апр 2009 20:28

IIvanov написа:Колеги,много ми е бил интересен тоя въпрос..Обсъждал съм го с други колеги,но никой не успя да ми даде точен и ясен отговор на въпроса :banghead: И сега искам да разбера какво ще кажете Вие и дали имате конкретно мнение дали кола автомат,без значение дали е VW или друга марка,може да дърпа ???А,ако е 4motion?

Не мога да отговоря дали е вредно или не, но мога да кажа че мен (голф 3 1.6 ръчни) ме е дърпал голф 3 аам автоматик. Е верно после голфа беше тотал щета, но това не беше в следствие на дърпането, а на близка среща с венто челно death

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Сря 22 апр 2009 20:31

Защо да не може, ако се сложи на ограничителните позиции (до 2-ра, до 3-та, до 4-та скорост)? :gruebel

Потребителски аватар
IIvanov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот IIvanov » Сря 22 апр 2009 20:48

Казват,че заради автоматичната скоростна кутия и липсата на механичен съединител се чупела скоростната кутия......

Потребителски аватар
suba
Автомобил: AUDI А6
Двигател: APS

Мнениеот suba » Сря 22 апр 2009 20:58

Може разбирасе.
Много автоматици са с тегличи ,за ремъркета и каравани ,фабрично.Конкретен пример S класата на Mercedes има фабричен теглич а 99% от тях са автоматици.
В старият сервиз сервизната кола (фабрично пригодена за сервизна) беше автоматик и си дърпахме редовно с нея колите.
Общо взето няма никакъв проблем стига на мотора да му стиска да дърпа.
А автомобили с задвижване на 4-те колела са още по-подходящи за целта.
4motion (audi-quattro) е система която прехвърля въртящ момент и към задните колела при преплъзване или боксуване на предните.При нормални условия задните колела са свободни.Така,че не влияе много при теглене,освен ако не започнат да боксуват предните колела при потегляне.

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Сря 22 апр 2009 21:07

Точно както го е обяснил suba.
Между другото: Тази зима дори ми се случи да трябва да издърпам едно Ауди 100 в сняг на задна...Беше тръгнал към един ров да приплъзва и пича беше дръпнал в паниката ръчната и така колата седеше на чорчук с носа нагоре по наклона, а аз идвах отгоре и мястото беше само за една кола да мине...

Та така - две въжета снадени, аз на задна и с 4motion, той с много газ буксувайки, та успяхме.

red rider
Автомобил: virgine blue B3
Двигател:

Мнениеот red rider » Сря 22 апр 2009 21:30

IIvanov написа:Казват,че заради автоматичната скоростна кутия и липсата на механичен съединител се чупела скоростната кутия......

Може ако с някоя 1100 кубикова малолитражка теглиш големичък бус който изобщо не му е по силите .С МБ Вито 112 cdi автоматик съм теглил бус натоварен със 1500 кг стъклария .Вярно нямаше големи изкачвания но не му стана нищо , лекото припушване не го броя mhihi

ПП само да добавя че с автоматик дори се тегли по лесно ,по плавно се потегля и няма лашкания при смяна на скоростите , като при механичната .

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 22 апр 2009 21:59

Точно така е,какво са го казали колегите - тегленето с автоматик донякъде е по-благоприятно понеже :
-няма резки придръпвания - което разбива тампони на двигател,карета и тем подобни.
-няма тласъци при смяна на предавки и т.н. - също справка с гориня ред.
-няма натоварване на сърдинителя и т.н.
Съответно ако автмоатика трябва да тръгне от баир би следвало да се натовари също толкова много,колкото да тръгне от място ама с още 1500-2000 кг отзад....стига двигателя да е достатъчно корав няма да е проблем.
Иначе незнам как се отразява на кутията спирането на задната кола - рязко изцесване на въжето,когато задния натисне спирачка а въжето е било отпуснато....това може би е единствения притеснителен момент за кутията.

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Сря 22 апр 2009 22:20

има ограничения в скороста и разстоянието на дърпане на авто с авто . ск.кутия.ако дърпате друг -няма проблем.

Потребителски аватар
ВидиМС
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ВидиМС » Чет 23 апр 2009 22:22

Колеги пишете странни отговори.Ще пиша отзад напред- последния пост не го разбирам.Зфа 159 приятелю автомат малолитражка не съм виждал и рязкото спиране на задния двйства на автомата както като натисна рязко спирачки ..........ама нямам съединител ииииииии тя си знае :D .
Суба не съм 100% сигурен в това което ще напиша ама на един авер Аудито(2,6 куатро) е задвижвано 60към 40 % заден - преден мост???????????????И това постоянно .Е колата е 95 г.

Та на автора дърпай си спокойно аз съм дърпал и нямам грижи.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 24 апр 2009 2:22

ВидиМС написа:Колеги пишете странни отговори.Ще пиша отзад напред- последния пост не го разбирам.Зфа 159 приятелю автомат малолитражка не съм виждал и рязкото спиране на задния двйства на автомата както като натисна рязко спирачки ..........ама нямам съединител ииииииии тя си знае :D .
Суба не съм 100% сигурен в това което ще напиша ама на един авер Аудито(2,6 куатро) е задвижвано 60към 40 % заден - преден мост???????????????И това постоянно .Е колата е 95 г.

Та на автора дърпай си спокойно аз съм дърпал и нямам грижи.

Е...не си карал 1108см3 автоматик значи - има поврявай ми....братята 'талянци са се погрижили да го създадат - ползват купе на Уно,слага се двигател 1.1 с японска скоростна кутия автоматик ;)
Иначе за спирачката -> не съм съвсем съгласен -> контролера на автомата се контролира донякъде от датчика на педала на спирачката с идеята да знае дали рязкото спадане на оборотите и скоростта е резултат от натискането на спирачката или от промяна в терена,по който се движи колата....съответно като човека отзад набие спирачки автоматика това го приема като външно натоварване и сваля няколко предавки надолу с идеята да ти вкара двигателя във въртящ момент и да те изтегли (така съм късал въже с ТДС мотор автоматик ;) )..което не е така ако вижда,че ти си натиснал спирачките - тогава връща по една предвака като гледа да забавя и на двигател максимално ефективно с идеята да спреш максимално бързо.Ама ако всичко става плавно и полека няма зор и няма проблем.

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Пет 24 апр 2009 21:19

Колега, възможно ли е на Типтроника затова да има "твърди" скорости 2-3-4 ръчно (не говоря за ръчно превключване с +/-), за да се предотрати проблема, който е довел при тебе до късане на въжето?

Потребителски аватар
dj_tuhla
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_tuhla » Пет 24 апр 2009 22:27

Тия твърдите не са ли за спускане по баир на моторна спирачка (че иначе има желанието да си ускорява вместо да спира) ??

Потребителски аватар
vw fan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw fan » Пет 24 апр 2009 23:24

IIvanov написа:Колеги,много ми е бил интересен тоя въпрос..Обсъждал съм го с други колеги,но никой не успя да ми даде точен и ясен отговор на въпроса :banghead: И сега искам да разбера какво ще кажете Вие и дали имате конкретно мнение дали кола автомат,без значение дали е VW или друга марка,може да дърпа ???А,ако е 4motion?

МОЖЕ.
Стига да искаш!!! :012:

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Съб 25 апр 2009 18:27

А има ли някаква скала или някакво разграфяване, коя кола колко може да тегли.Защото преди щях да вземам една фронтера Б 2001 година, и по документи можеше да тегли 2800 кг., вярно тя си е джип с бързи бавни и такива,ама все пак трябва да има някакъв предел.Защото обмислям теглене на мини яхта с пасата,и не знам дали ще издържи агрегата.

Върни се в “Passat”