Може ли кола автомат да дърпа друга? А ако е 4motion?
- IIvanov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Може ли кола автомат да дърпа друга? А ако е 4motion?
Колеги,много ми е бил интересен тоя въпрос..Обсъждал съм го с други колеги,но никой не успя да ми даде точен и ясен отговор на въпроса
И сега искам да разбера какво ще кажете Вие и дали имате конкретно мнение дали кола автомат,без значение дали е VW или друга марка,може да дърпа ???А,ако е 4motion?

Re: Може ли кола автомат да дърпа друга?А,ако е 4motion?
IIvanov написа:Колеги,много ми е бил интересен тоя въпрос..Обсъждал съм го с други колеги,но никой не успя да ми даде точен и ясен отговор на въпросаИ сега искам да разбера какво ще кажете Вие и дали имате конкретно мнение дали кола автомат,без значение дали е VW или друга марка,може да дърпа ???А,ако е 4motion?
Не мога да отговоря дали е вредно или не, но мога да кажа че мен (голф 3 1.6 ръчни) ме е дърпал голф 3 аам автоматик. Е верно после голфа беше тотал щета, но това не беше в следствие на дърпането, а на близка среща с венто челно

- ChimeyJimmey
- Автомобил: торанага
- Двигател: AXQ
Защо да не може, ако се сложи на ограничителните позиции (до 2-ра, до 3-та, до 4-та скорост)? 

- IIvanov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Казват,че заради автоматичната скоростна кутия и липсата на механичен съединител се чупела скоростната кутия......
- suba
- Автомобил: AUDI А6
- Двигател: APS
Може разбирасе.
Много автоматици са с тегличи ,за ремъркета и каравани ,фабрично.Конкретен пример S класата на Mercedes има фабричен теглич а 99% от тях са автоматици.
В старият сервиз сервизната кола (фабрично пригодена за сервизна) беше автоматик и си дърпахме редовно с нея колите.
Общо взето няма никакъв проблем стига на мотора да му стиска да дърпа.
А автомобили с задвижване на 4-те колела са още по-подходящи за целта.
4motion (audi-quattro) е система която прехвърля въртящ момент и към задните колела при преплъзване или боксуване на предните.При нормални условия задните колела са свободни.Така,че не влияе много при теглене,освен ако не започнат да боксуват предните колела при потегляне.
Много автоматици са с тегличи ,за ремъркета и каравани ,фабрично.Конкретен пример S класата на Mercedes има фабричен теглич а 99% от тях са автоматици.
В старият сервиз сервизната кола (фабрично пригодена за сервизна) беше автоматик и си дърпахме редовно с нея колите.
Общо взето няма никакъв проблем стига на мотора да му стиска да дърпа.
А автомобили с задвижване на 4-те колела са още по-подходящи за целта.
4motion (audi-quattro) е система която прехвърля въртящ момент и към задните колела при преплъзване или боксуване на предните.При нормални условия задните колела са свободни.Така,че не влияе много при теглене,освен ако не започнат да боксуват предните колела при потегляне.
- Чудомир
- Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
- Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES
Точно както го е обяснил suba.
Между другото: Тази зима дори ми се случи да трябва да издърпам едно Ауди 100 в сняг на задна...Беше тръгнал към един ров да приплъзва и пича беше дръпнал в паниката ръчната и така колата седеше на чорчук с носа нагоре по наклона, а аз идвах отгоре и мястото беше само за една кола да мине...
Та така - две въжета снадени, аз на задна и с 4motion, той с много газ буксувайки, та успяхме.
Между другото: Тази зима дори ми се случи да трябва да издърпам едно Ауди 100 в сняг на задна...Беше тръгнал към един ров да приплъзва и пича беше дръпнал в паниката ръчната и така колата седеше на чорчук с носа нагоре по наклона, а аз идвах отгоре и мястото беше само за една кола да мине...
Та така - две въжета снадени, аз на задна и с 4motion, той с много газ буксувайки, та успяхме.
-
- Автомобил: virgine blue B3
- Двигател:
IIvanov написа:Казват,че заради автоматичната скоростна кутия и липсата на механичен съединител се чупела скоростната кутия......
Може ако с някоя 1100 кубикова малолитражка теглиш големичък бус който изобщо не му е по силите .С МБ Вито 112 cdi автоматик съм теглил бус натоварен със 1500 кг стъклария .Вярно нямаше големи изкачвания но не му стана нищо , лекото припушване не го броя

ПП само да добавя че с автоматик дори се тегли по лесно ,по плавно се потегля и няма лашкания при смяна на скоростите , като при механичната .
- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
Точно така е,какво са го казали колегите - тегленето с автоматик донякъде е по-благоприятно понеже :
-няма резки придръпвания - което разбива тампони на двигател,карета и тем подобни.
-няма тласъци при смяна на предавки и т.н. - също справка с гориня ред.
-няма натоварване на сърдинителя и т.н.
Съответно ако автмоатика трябва да тръгне от баир би следвало да се натовари също толкова много,колкото да тръгне от място ама с още 1500-2000 кг отзад....стига двигателя да е достатъчно корав няма да е проблем.
Иначе незнам как се отразява на кутията спирането на задната кола - рязко изцесване на въжето,когато задния натисне спирачка а въжето е било отпуснато....това може би е единствения притеснителен момент за кутията.
-няма резки придръпвания - което разбива тампони на двигател,карета и тем подобни.
-няма тласъци при смяна на предавки и т.н. - също справка с гориня ред.
-няма натоварване на сърдинителя и т.н.
Съответно ако автмоатика трябва да тръгне от баир би следвало да се натовари също толкова много,колкото да тръгне от място ама с още 1500-2000 кг отзад....стига двигателя да е достатъчно корав няма да е проблем.
Иначе незнам как се отразява на кутията спирането на задната кола - рязко изцесване на въжето,когато задния натисне спирачка а въжето е било отпуснато....това може би е единствения притеснителен момент за кутията.
има ограничения в скороста и разстоянието на дърпане на авто с авто . ск.кутия.ако дърпате друг -няма проблем.
Колеги пишете странни отговори.Ще пиша отзад напред- последния пост не го разбирам.Зфа 159 приятелю автомат малолитражка не съм виждал и рязкото спиране на задния двйства на автомата както като натисна рязко спирачки ..........ама нямам съединител ииииииии тя си знае
.
Суба не съм 100% сигурен в това което ще напиша ама на един авер Аудито(2,6 куатро) е задвижвано 60към 40 % заден - преден мост???????????????И това постоянно .Е колата е 95 г.
Та на автора дърпай си спокойно аз съм дърпал и нямам грижи.

Суба не съм 100% сигурен в това което ще напиша ама на един авер Аудито(2,6 куатро) е задвижвано 60към 40 % заден - преден мост???????????????И това постоянно .Е колата е 95 г.
- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
ВидиМС написа:Колеги пишете странни отговори.Ще пиша отзад напред- последния пост не го разбирам.Зфа 159 приятелю автомат малолитражка не съм виждал и рязкото спиране на задния двйства на автомата както като натисна рязко спирачки ..........ама нямам съединител ииииииии тя си знае.
Е...не си карал 1108см3 автоматик значи - има поврявай ми....братята 'талянци са се погрижили да го създадат - ползват купе на Уно,слага се двигател 1.1 с японска скоростна кутия автоматик

Иначе за спирачката -> не съм съвсем съгласен -> контролера на автомата се контролира донякъде от датчика на педала на спирачката с идеята да знае дали рязкото спадане на оборотите и скоростта е резултат от натискането на спирачката или от промяна в терена,по който се движи колата....съответно като човека отзад набие спирачки автоматика това го приема като външно натоварване и сваля няколко предавки надолу с идеята да ти вкара двигателя във въртящ момент и да те изтегли (така съм късал въже с ТДС мотор автоматик

- Чудомир
- Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
- Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES
Колега, възможно ли е на Типтроника затова да има "твърди" скорости 2-3-4 ръчно (не говоря за ръчно превключване с +/-), за да се предотрати проблема, който е довел при тебе до късане на въжето?
- dj_tuhla
- Автомобил:
- Двигател:
Тия твърдите не са ли за спускане по баир на моторна спирачка (че иначе има желанието да си ускорява вместо да спира) ??
IIvanov написа:Колеги,много ми е бил интересен тоя въпрос..Обсъждал съм го с други колеги,но никой не успя да ми даде точен и ясен отговор на въпросаИ сега искам да разбера какво ще кажете Вие и дали имате конкретно мнение дали кола автомат,без значение дали е VW или друга марка,може да дърпа ???А,ако е 4motion?
МОЖЕ.
Стига да искаш!!!

- feikot
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AFN AVG
А има ли някаква скала или някакво разграфяване, коя кола колко може да тегли.Защото преди щях да вземам една фронтера Б 2001 година, и по документи можеше да тегли 2800 кг., вярно тя си е джип с бързи бавни и такива,ама все пак трябва да има някакъв предел.Защото обмислям теглене на мини яхта с пасата,и не знам дали ще издържи агрегата.