Blau&Weiss написа:Здравейте и от мен!
Вече съм с нижка и пасата (б3-в гаража) вече попадна в моите ръце..
За съжаление обаче,почнаха и малкото проблемчета по старата пушка..смених акумулатор,гарнитура на двигателя,предни фарове и маслото. Да започна с проблема който,мисля съответства на този на колегата.
Когато взех колата лампата за маслото ми светеше. Проверих - масло имаше!? Усетих обаче миризма на бензин и както колегата каза- беше доста рядко на вид. Отидох в сервиз и смениха маслото, казаха ми че ако има проблем отново ще трябва да се смени помпата. Момчетата от сервиза ми казаха ако лампата почне да мига отново да кача рязко обортите и ще спре. 1 месец мина оттогава и никакъв проблем..до вчера..лампата отново почна да писка, форсирах и спря. Така няколко пъти..отворих и видях - маслото - много светло кафяво и миришещо на бензин...колата я карам само градско - от вкъщи до училище и отново вкъщи..мислите ли, че с едно 300 км извънградско ще се оправи проблема? Има ли нещо което трябва да се смени ?
Благодаря за отговорите предварително

С едно 300км извънградско определено ще ти се реши проблема защото така или иначе ще смениш всичко в двигателя (лагери,сегменти,г-ра на главата)...
Тя за да прави така си има причина.
Причината определено не е в карането само градско - и аз карам само градско и маслото ми прави като нормалните масла - намалява
Ако имаше проблем с гарнитурата на главата досега да се е обадил някой признак :
-надуване на охладителната система
-затягане на двигателя сутрин като палиш (вода в цилиндър)
-да изчезва маслото и колата да пуши черно
Общо взето не си писал за нито един от изброените.
За да мирише на бензин и да се покачва нивото значи вътре тече бензин.За да влезе има само един път и той е през цилиндрите покрай сегментите и в картера.
За да влиза в цилиндрите или някой клапан не затваря добре и част от горивната смес попада и в някой цилиндър,където не трябва да е или има проблем с газоразпределителния механизъм и запалването (така наричаната центровка).
Общо взето алтернативата ти е ясна - караш колата на майстор и гледа следното :
-мери компресия на цилиндрите за да се види има ли някой незатварящ клапан.
-ако компресията на някой цилиндър не е като хората и се различава много от на другите гледа дали някой клапан "диша" т.е. изпуска.
Предполагам,че не си ударил един шлайф на клапаните като си свалял главата.
-прглед на зацепването на разпределителния вал към коляновия и една диарностика на запалването.
Общо взето това може да направиш на първо време.Ако нямаш никакви аномалии в работата и вървежа на колата освен това с маслото има и друга вероятност :
Ако си забелязал по-голям разход на гориво и по-трудно палене сутрин ето причината - клапанчето на дюзата не затваря достатъчно добре и след като си изгасил колата налягането един вид "изтича" в двигателя.При това бензина се стича по колектора (ако не е изключително горещ ама ако е се изпарява,после кондензира и пак същото) и през някой отворен клапан изтича в някой от цилиндрите (кой клапан ще е отворен си зависи от момента,в който е изгасен двигателя).След това вече покрай сегментите измива маслото и изтча до картера.Може количеството да е съвсем малко ама с времето се увеличава и увеличава и увеличава.
Сподели малко повече информация по поведението на колата - как пали,как върви след ремонта,пуши ли не пуши ли,с какво масло я караш?
Общо взето това е другия фактор - ако маслото,което си налял е изключително голямо менте то не се задържа по сегментите и пректически нямаш особено много компресия и горивната смес изгаря отчасти а част от нея изтича в картера.
Успех!