Има ли радиолюбители ?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Rumen
Автомобил:
Двигател:

Има ли радиолюбители ?

Мнениеот Rumen » Сря 15 мар 2006 13:07

CQ - CQ - CQ !
73!
LZ1RSM
-.-. --.-
--... ...--
.-.. --.. .---- .-. ... --

Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP

Мнениеот nii » Сря 15 мар 2006 13:13

има има LZ1NDI + LZ5UL
ама аз съм зле с морза... :oops:

73 de lz1ndi

Последна промяна от nii на Сря 15 мар 2006 13:14, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Сря 15 мар 2006 13:13

Питай в ефир :)
Аз не се развих повече от CB , а имах желание доста на времето.

Потребителски аватар
nii
Незабравим член

Мнениеот nii » Сря 15 мар 2006 13:15

L&R написа:Питай в ефир :)
Аз не се развих повече от CB , а имах желание доста на времето.

е нямаш ли вече желание? на следващата сбирка ще те зарибявам ;)

Rumen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rumen » Сря 15 мар 2006 13:53

nii написа:...ама аз съм зле с морза.
...
В днешно време всички сме много зле с морза. Добре, че някой (Varbona) се сети да публикува КРЕДОР :-) и добре, че го има интернета.
Ако желаете, да се чуем довечера (примерно 21.00) на 144.975

Потребителски аватар
nii
Незабравим член

Мнениеот nii » Сря 15 мар 2006 13:58

на линия съм... макар и мобилен си имам тая красота в каляската

Изображение

Shadow_GL
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Shadow_GL » Сря 15 мар 2006 15:23

Браво на вас. Аз също бях доста запален преди, но така си и останах на CBто. Сега ползвам едни уоки токита на 446MHz, но те са само за ски.
Я ми кажете на тая честота 446МHz може ли да се ползва нещо над 0.5W или е нелегално? Моя модел е AEG Funky 50, ако знаете как да му увелича мощността ще съм много :bowdown :bowdown :bowdown

Потребителски аватар
nii
Незабравим член

Мнениеот nii » Сря 15 мар 2006 15:28

нелегално е, а и няма много смисъл

Rumen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rumen » Сря 15 мар 2006 15:43

Shadow_GL написа:...Я ми кажете на тая честота 446МHz може ли да се ползва нещо над 0.5W или е нелегално? Моя модел е AEG Funky 50, ако знаете как да му увелича мощността ще съм много :bowdown :bowdown :bowdown
На 446 повече от половин ват законово нямаш право да ползваш. За съжаление не са и много начините по които можеш да му вдигнеш мощността, но ако искаш да постигнеш значително подобрение на покритието като разстояние, можеш да опиташ с подмяна на антената - не е нарушение на закона, защото по никакъв начин не променяш предавателния тракт (т.е. оставаш си на 0.5W)

Потребителски аватар
nii
Незабравим член

Мнениеот nii » Сря 15 мар 2006 16:11

абе реално пак си е нарушение защото закона е 0,5W ERP
като смени антената... вдига ЕРП-то
обаче за да удвоиш радиуса на деиствие трябва да вдигнещ мощността 4 пъти, демек файда ще има но малка

Shadow_GL
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Shadow_GL » Сря 15 мар 2006 16:56

На Пиротска в едно магазинче бях видял подобни (няква куча марка). Продавача казва, че са 1.5W, макар никаде да не го видях по упътванията. На кутията пише up to 7.5 miles. Та за това се чудех. Не съм вече много в час с тия истории, и за това питам - дори да е незаконно, първо кой ще разбере (в смисъл следи ли се за това) и второ с по висока мощност реално ще попреча/навреда ли на някой, нали все пак е отворена честота.

Потребителски аватар
Lawyer
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Lawyer » Сря 15 мар 2006 17:01

За по-слабо запознатите с морза:

http://users.scoutnet.nl/~inter/morse/morseform.html

Потребителски аватар
nii
Незабравим член

Мнениеот nii » Сря 15 мар 2006 17:26

Shadow_GL написа:На Пиротска в едно магазинче бях видял подобни (няква куча марка). Продавача казва, че са 1.5W, макар никаде да не го видях по упътванията. На кутията пише up to 7.5 miles. Та за това се чудех. Не съм вече много в час с тия истории, и за това питам - дори да е незаконно, първо кой ще разбере (в смисъл следи ли се за това) и второ с по висока мощност реално ще попреча/навреда ли на някой, нали все пак е отворена честота.

в България са легални за свободна продажба и употреба 3 вида радиостанции на 3 честоти - 27 мегахерца с мощност до 4 вата на честотна модулация(стандарт СВ),
433 мегахерца с мощност 0,01 вата (стандарт LPD)
и 446 мегахерца с мощност 0,5 вата (стандарт PMR)

всичко друго изисква лиценз. ако нямаш - глобите са ДО 50 хил. лв и евентуално пандиз ако има криминален характер

например в "техно****" се продават станции стандарт GMRS който е американски и тук се меша с честотите на мобифон
един колега от клуба дори леко се прееба и си ги купи... тои си знае кои е

когато купувате тези малките станциики гледайте на тях да пише PMR, да имат 8 (PMR) или 69 (LPD) канала.
ако имат 22 - това е GMRS и е нелегален

Rumen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rumen » Сря 15 мар 2006 19:24

Shadow_GL написа:....първо кой ще разбере (в смисъл следи ли се за това) и второ с по висока мощност реално ще попреча/навреда ли на някой, нали все пак е отворена честота.
На теория би трябвало да се контролира от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), но на практика мисля, че никой не го прави. Личното ми мнение е че контрола върху свободните и радиолюбителските честоти от страна държавния регулативен орган е силно занижен, да не кажа никакъв. Ако не правиш простотии и безобразия не ми се вярва някой изобщо да прояви интерес към теб и към така нареченото "пиратстване" в радио ефира. В крайна сметка и те са бюджетна организация, която също има своите проблеми произтичащи от занижените квоти за персонал, слабо мотивирани служители (поради нивото на заплатите им), орязан и контролиран бюджет. Предполагам, че в повечето случаи когато изобщо се размърдат да работят то е по подаден сигнал, който както казах ако не правиш простотии, надали има кой да подаде. Да не говорим, че в КРС са достатъчно ангажирани с проверки на техническото оборудване на фирми и организации които ползват така наречените платени честоти (СОТаджии, таксита, спедиторски фирми, локални и национални радио и телевизионни станции, интернет провайдъри и всякаква там сволач която ползва ефира за да си прави бизнеса). Еднствените неща които със сигурност се следят зорко са т.нар. авио-честоти (на които си говорят самолетите и летищата) и честотите на МВР и МО (но тях си ги следят съответните организации). Реалните проблеми, които би могъл да имаш е евентуална засечка и проверка от служител на МВР който да те види със станция и да иска да види честотите на които я ползваш и дали имаш удостоверение за радиолюбител, ако я ползваш на несвободните честоти.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”