CQ - CQ - CQ !
73!
LZ1RSM
-.-. --.-
--... ...--
.-.. --.. .---- .-. ... --
Има ли радиолюбители ?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- nii
- Незабравим член
- Автомобил: Golf 2 Automatic
- Двигател: RP
има има LZ1NDI + LZ5UL
ама аз съм зле с морза...
73 de lz1ndi
ама аз съм зле с морза...

73 de lz1ndi
Последна промяна от nii на Сря 15 мар 2006 13:14, променено общо 1 път.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Браво на вас. Аз също бях доста запален преди, но така си и останах на CBто. Сега ползвам едни уоки токита на 446MHz, но те са само за ски.
Я ми кажете на тая честота 446МHz може ли да се ползва нещо над 0.5W или е нелегално? Моя модел е AEG Funky 50, ако знаете как да му увелича мощността ще съм много

Я ми кажете на тая честота 446МHz може ли да се ползва нещо над 0.5W или е нелегално? Моя модел е AEG Funky 50, ако знаете как да му увелича мощността ще съм много

На 446 повече от половин ват законово нямаш право да ползваш. За съжаление не са и много начините по които можеш да му вдигнеш мощността, но ако искаш да постигнеш значително подобрение на покритието като разстояние, можеш да опиташ с подмяна на антената - не е нарушение на закона, защото по никакъв начин не променяш предавателния тракт (т.е. оставаш си на 0.5W)Shadow_GL написа:...Я ми кажете на тая честота 446МHz може ли да се ползва нещо над 0.5W или е нелегално? Моя модел е AEG Funky 50, ако знаете как да му увелича мощността ще съм много![]()
![]()
-
- Автомобил:
- Двигател:
На Пиротска в едно магазинче бях видял подобни (няква куча марка). Продавача казва, че са 1.5W, макар никаде да не го видях по упътванията. На кутията пише up to 7.5 miles. Та за това се чудех. Не съм вече много в час с тия истории, и за това питам - дори да е незаконно, първо кой ще разбере (в смисъл следи ли се за това) и второ с по висока мощност реално ще попреча/навреда ли на някой, нали все пак е отворена честота.
- nii
- Незабравим член
- Автомобил: Golf 2 Automatic
- Двигател: RP
Shadow_GL написа:На Пиротска в едно магазинче бях видял подобни (няква куча марка). Продавача казва, че са 1.5W, макар никаде да не го видях по упътванията. На кутията пише up to 7.5 miles. Та за това се чудех. Не съм вече много в час с тия истории, и за това питам - дори да е незаконно, първо кой ще разбере (в смисъл следи ли се за това) и второ с по висока мощност реално ще попреча/навреда ли на някой, нали все пак е отворена честота.
в България са легални за свободна продажба и употреба 3 вида радиостанции на 3 честоти - 27 мегахерца с мощност до 4 вата на честотна модулация(стандарт СВ),
433 мегахерца с мощност 0,01 вата (стандарт LPD)
и 446 мегахерца с мощност 0,5 вата (стандарт PMR)
всичко друго изисква лиценз. ако нямаш - глобите са ДО 50 хил. лв и евентуално пандиз ако има криминален характер
например в "техно****" се продават станции стандарт GMRS който е американски и тук се меша с честотите на мобифон
един колега от клуба дори леко се прееба и си ги купи... тои си знае кои е
когато купувате тези малките станциики гледайте на тях да пише PMR, да имат 8 (PMR) или 69 (LPD) канала.
ако имат 22 - това е GMRS и е нелегален
На теория би трябвало да се контролира от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), но на практика мисля, че никой не го прави. Личното ми мнение е че контрола върху свободните и радиолюбителските честоти от страна държавния регулативен орган е силно занижен, да не кажа никакъв. Ако не правиш простотии и безобразия не ми се вярва някой изобщо да прояви интерес към теб и към така нареченото "пиратстване" в радио ефира. В крайна сметка и те са бюджетна организация, която също има своите проблеми произтичащи от занижените квоти за персонал, слабо мотивирани служители (поради нивото на заплатите им), орязан и контролиран бюджет. Предполагам, че в повечето случаи когато изобщо се размърдат да работят то е по подаден сигнал, който както казах ако не правиш простотии, надали има кой да подаде. Да не говорим, че в КРС са достатъчно ангажирани с проверки на техническото оборудване на фирми и организации които ползват така наречените платени честоти (СОТаджии, таксита, спедиторски фирми, локални и национални радио и телевизионни станции, интернет провайдъри и всякаква там сволач която ползва ефира за да си прави бизнеса). Еднствените неща които със сигурност се следят зорко са т.нар. авио-честоти (на които си говорят самолетите и летищата) и честотите на МВР и МО (но тях си ги следят съответните организации). Реалните проблеми, които би могъл да имаш е евентуална засечка и проверка от служител на МВР който да те види със станция и да иска да види честотите на които я ползваш и дали имаш удостоверение за радиолюбител, ако я ползваш на несвободните честоти.Shadow_GL написа:....първо кой ще разбере (в смисъл следи ли се за това) и второ с по висока мощност реално ще попреча/навреда ли на някой, нали все пак е отворена честота.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”