Аз мога да кажа какво трябваше да погледна, а не погледнах когато купувах моя Пасат ('96, 1,8Ми, ADZ, Variant, Pasific).
Преди да изброя нещата искам да кажа, че се радвам че не съм бил достатъчно внимателен, защото сега много съм доволен и много му се радвам - оправих му мотора, а купето е забележително запазено.
1. Не погледнах нивото на маслото в мотора (4 години съм учил ДВГ...); Значи аз го купих от Асеновград, а съм от Павликени (да кажем 250км.)... като се прибрах и реших да го проверя... просто масло по щеката нямаше. Беше се извадила пластмасовата гилза на водещата тръбичка на щеката... викам си от това не достига до маслото в картера, набих я обратно и пак като проверих се появи масло - ок. 2мм., което си е доста под минимума. Така се прибрах без да съм имал някакви проблеми и с летни гуми Февруари месец, имаше сняг горе на Шипка... ABS-a ме спаси на няколко пъти. След като засякох разхода на масло (1л/1000км.) направих на мотора ремонт, като смених биелни лагери, сегменти, гарнитура, симеринги, гумички на клапаните, гарнитури, шлайф на глава, напасване на клапани, ремъци и ролки и плюс работата всичко ми стъпи на скромните 600 лева... което според мен е без пари и направо смешно за такъв ремонт.
2. Не погледнах ел.стъклата, тъй като ми беше студено... лявото с изронени зъби на механизма, а дясното работи само, когато е на контакт без да е запален мотора (предполагам студени спойки, но не съм се занимавал, тъй като и така ми върши работа)...
3. Пишеше, че има аларма, нямаше...
4. Като запалих не държеше обороти на празен ход; ходих на диагностика и се оказа стъпков мотор, който срещу 40 лева от морга смених и до сега няма проблеми;
5. Не погледнах климатика - като се стопли времето се оказа че не работи; първо го напълнихме с въздух и се чу от радиатора съскате; 160 лева нов радиатор на климатика, 30 лева пълнене и ... климатика лятото е голяма екстра!
Сега съм с АГУ и съм доволен от разхода и вървенето - 9-10/100 извънградско и 14-15/100 градско.
Пътуванията на дълги разстояние вече не са уморителни, а са удоволствия...
И относно вървенето - както казва един мой приятел: Въпрос на вкус, казало кучето и си близнало под опашката...
Според мен състоянието на купето и салона са от голямо значение, а именно:
[img=http://img12.imageshack.us/img12/7321/p2230104.th.jpg][img=http://img27.imageshack.us/img27/2060/vwavatar1.th.jpg]