Колко фреон е необходим ?

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
tisho_tch
Автомобил:
Двигател:

Колко фреон е необходим ?

Мнениеот tisho_tch » Чет 14 май 2009 18:59

Колеги нуждая се от малко помощ, как мога да разбера колко фреон ми е необходим, от компресора успях да видя само серийния номер 7176, made in japan, Sanden. Лично на мен това не ми говори нищо, а на вас ?? и освен това ми липсват капачките на двата вентила, ще трябва да ги намеря преди да зареждам - някакви идеи откъде?

Потребителски аватар
tisho_tch
Автомобил:
Двигател:

Re: Колко фреон е необходим ?

Мнениеот tisho_tch » Чет 14 май 2009 19:08

сега се добрах до ТОВА обаче не виждам никъде колко е фреона или...не знам къде да гледам ?
Снемане.JPG

Последна промяна от tisho_tch на Чет 14 май 2009 19:27, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Чет 14 май 2009 19:18

предполагам че колата ти е поло не е зле да напишеш все пак
иначе отпред на маската някъде трябва да има една табела залепена и там да пише

Потребителски аватар
tisho_tch
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_tch » Чет 14 май 2009 19:22

zaro написа:предполагам че колата ти е поло не е зле да напишеш все пак
иначе отпред на маската някъде трябва да има една табела залепена и там да пише

ПОЛО е, отпред табелата липсва !

Потребителски аватар
Lisho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lisho » Чет 14 май 2009 20:21

tisho_tch написа:Колеги нуждая се от малко помощ, как мога да разбера колко фреон ми е необходим, от компресора ....?

- фреон 700-750g
- масло за компресора 135 ml
(според Vivid WorkshopData 8.1 за VW Polo III 1.9D AEF 1994-2001)

Потребителски аватар
off_road
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот off_road » Чет 14 май 2009 20:28

Колега трябва ти около 800-900(по спомен) грама не слаги повече за да не го "презлобиш".
Компресора вече е на годинки и големи налягания може и да не му е кеф да работи :D
Ако имаш проблем пиши ще обяснявам :Mr Green Fun
Но преди да почнеш да зареждаш провери за пропуск(щом зареждаш значи има,освен ако няма удар и е свалян кондензатора)

Потребителски аватар
titi7707
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABS 1993

Мнениеот titi7707 » Чет 14 май 2009 20:48

не повече от 750гр.!утре може да проверя и ще ти пиша точно колко трябва да е!климатика оригинален ли е или е допълнително слаган?

Потребителски аватар
tisho_tch
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_tch » Чет 14 май 2009 20:56

До колкото знам е допълнително слаган DIAVIA, колата е от Италия. Колега "titi28" ако можеш провери точно колко събира. Както казах вентилите бяха без капачки и се съмнявам те да са причината за загубата, затова първо мисля да открия капачки но май само по моргите се намирали :|

Потребителски аватар
titi7707
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABS 1993

Мнениеот titi7707 » Чет 14 май 2009 21:17

със сигурност не е от капачките!все пак намери тези капачки защото основно те предпазват от попадане на боклуци в пробките а не да държат налягане!първата проба е да оставиш системата под вакум и ако държи добре!ако не фреон оцвететил краш малко и обратно при майстора да види откъде е пропуска!аз ще проверя колко събира но първо си провери системата за пропуски и ако всичко е наред тогава зареждай напълно!

Потребителски аватар
tisho_tch
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_tch » Чет 14 май 2009 21:21

ОК, а по въпроса с маслото на компресора то подлежи ли на някаква проверка или доливане евентуално?

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 20 май 2009 1:44

tisho_tch написа:До колкото знам е допълнително слаган DIAVIA, колата е от Италия. Колега "titi28" ако можеш провери точно колко събира. Както казах вентилите бяха без капачки и се съмнявам те да са причината за загубата, затова първо мисля да открия капачки но май само по моргите се намирали :|

Капачките не могат да помогнат за загубата на фреон - иначе се продават като резервна част...а и аз имам разни,останали от разни дюзи,които съм купувал.
Принципно за да се види какво има в ситемата тя се закача на машина и се издърпва от вътре всичко - фреон,други газове ако има разни попаднали,оцветител,масло и т.н....съответно след това се съди за проблема както следва :
-ако в системата има 30-40% от цялото и съдържание и никога преди това не е обслужвана следва само да се тества на вакуум и да се напълни с фреон,масло и оцветител.
-ако в системата няма никой или дребно количество следва да се изпразни от всичките неща,които има в нея и да се надуе под налягане и да се търси теча...оцветителя е вариант ама той реагира на UV светлина....на която реагират и всичките автомобилни масла (спир.течност,двигателно и хидравлично масло)....и практически нищо не може да се разбере....затова се надува системата на виско налягане и се тръгва с верото по всички възможни места...и само си казва всичко ;) .
Съответно се гледа ако има теч къде е и за какво става дума....оправя се и се пълни системата наново...като си се заплаща по стандартния начин - 10лв за 100 грама (масовата тарифа на всичките ми колеги към момента).Ето тук има повечко информация за какво иде реч с тези системи и какво всъщност се прави с цел обслужване на системата -> Цък
По повод това колко събира - принципно италианците си слагат лепенка някъде...а ако я няма е сложно....може да се напълни например на 700 или 750 грама и да се види как работи и какви са му наляганията...ако не са добри може да се налее още малко и така.
Принципно машините имат автоматична програма ама тя гледа какво се вади и налива същото +10%...ама не може да отрази загубите.Онзи ден пълних на един Голф Кънтри....беше 900 грама системата ама преправена от R12....дефакто това са около 800 грама за 134 (работи на по-различни налягания)...съответно със 800 грама 134 заработи приказно :) ....иначе дори да е пълен на 70 или 80% пак ще работи добре....и едва ли даже ще го усетиш...понеже разликата е в няколко градуса (няма да вее 7 примерно а 10 или 11)..което не е фатално и е много по-добре отколкото да е препълнена.
Успех!

Потребителски аватар
tisho_tch
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_tch » Сря 20 май 2009 21:08

Мерси колега, със сигурност знам че системата ми събира 700-750гр. фреон. В Троян цената е 7лв за 100гр. :mrgreen: , и за маслото което се влива още 10лв. Вече имам два комплекта капачки, едните ги взех от ауто+ за 20лв, а другите бях поръчал и ми ги донесоха от една морга за 10лв. Така че едните са ми излишни :wink:

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”