Зфравей SPA.
1.Слагането на чип не е толко опсасно колкото начина на каране. При атмосфернитв двигатели няма особена промяна. Понякога по голяма мощност се постига като времето на впръскване е по голямо. Тоест сместа става по богата. В такива случаи може да колата има по вискока температура или иначе казано ако ти грее много колата в резултат на кофти чип а ти си решил да вземеш Бургас софия за 2 часа и 15 минути тога ще ти замине двигателя.

Това оаче е изклиучително рядко. Друга опасност е че някои тунери премахват ограничението на максималните обороти и тогава много хора се опитва да проверят колко ще дигне каруцата ако я карам на 5та със 8500 оборота в минута. Верно ще дигне много ма послееее..... . Това обаче пак си зависи от шофйора. По опасно е положението при турбо машините. При повечето компресори има един клапан (Байпасклапан) който се отвара при определно налягане. При отваряне на клапана изгорелите газове нимават по друг път без да задвижват перката на турбото (заобикаля се турбото). Това се прави поради факта че колкото по високи са оборотите толко по голамо налягане се създава от турбото и се стига до там че двигателя не издържа и се чупи. На мнозина е известен факта че старите турбодизели (първите голф2 ТД) ''надуваха главата''. Ако съответния чип е програмиран така че тоя клапан да се отваря при поголямо налягане или изобщо да не се отваря тогава проблемите са в кърпа вързани !!! Много тунери обещават например при ТДИ да увеличат мощността с 30 коня. Аз лично повече от 20 коня не бих увеличил щтото ми е мила машината.
Друго сравнение ако не се лъжа добър пример е Голф4 1.9 ТДИ при него има 3 разновидности (ако бъркам се извинявам)
1. 90 коня
2. 110 коня
3. 130 коня
Двигатела е горе долу същия но при по силните двигатели клапана се отвря по касно а и двигатела е от по-здрави (демек по-скъпи) матеряли за да издържи на налягането. Също така охладителната система е по голяма при посилните двигатели.
Най-важното което трябва да следиш е да не грее много другото не е страшно.
С други думи с чип или без пази си колата за да я имаш.
2.Връщането на чипа винаги е безпроблемно особено като си с цокъл. Ако не си с цокъл е хубажо при поставянето на чипа да се сложи и цокъл. В чипа е цялата памет на компа. Връщането на стариа чип е като да сложиш друг ХАрд диск с друга операционна систена на компютъра ти. Кат му сложиш Windows 95 всичко си е същото но някои игри няма да тръгнат. С две думи връщането е безпроблемно и без последствия.
3. Нищо не може да изгори по компютъра. Единствено може да не запали изобщо.
4. За газ нямам представа. Не съм се занимавал и незнам дали му влияе. Предполагам че му влияе по някакъв начин. Все пак от газовата уредба зависи и работат на двигателя която от своя страна е свързана с чипа.
5.Разхода не се променя драстично. Ако я караш спокойно може да падне с 0,3- 0,5 литра. Ако я натискаш здраво може да се вдгигне в същия диапазон. Дали има смисъл ти си решаваш.... парите са си твой !!! За мен винаги има смисъл щото ще ти взема парите!!!
Не мога да ти отговоря на този въпрос защото не мога да решавам въпроси късаещи непознат

Чип имам за Голф 3 1.8 моно АБС мотор . Мисля че няма никакви разлики с твоя мотор тоест ИМАМ
Цената си е 100 лева.
6. Различните модификаций изискват съсвсем различни чипове.
За други вепроси съм винаги на разположение
Поздрави Brezel