Принудително охлаждане на интеркулер

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
siem
Автомобил:
Двигател:

Принудително охлаждане на интеркулер

Мнениеот siem » Нед 21 юни 2009 16:38

Тъй като раздела е за"Направи си сам",а на мен ми подшушнаха една идея смятам да я споделя с вас,а след като я осъществя ще разкажа за резултатите.

Един приятел който държи сервиз пък на всичкото отгоре се изявява и като рали пилот ми каза,че при ниски скорости(основно градско-софийско каране)през лятото кулерите на серийните коли не охлаждат достатъчно добре постъпващия от компресора въздух и в резултат на това се нарушава образуването на сместа в цилиндрите което пък от своя страна води до намалена мощност и повишен разход...

Така ми го обясни той на теория,а пък аз да си кажа честно не се бях замислял над този въпрос.

Съвета му беше:ако имам място зад кулера да поставя някакъв винтелатор който принудително да го охлажда при ниска скорост и горещо време.

Намерил съм винтелатор-всъщност 3бр които смятам да разположа един над друг зад кулера,но нещо го закъсах със свободното време :banghead:

Ако някой е правил подобно нещо или пък знае нещо по въпроса моля да сподели впечатления и идеи.

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Re: Принудително охлаждане на интеркулер

Мнениеот Vizor » Нед 21 юни 2009 17:44

Ами май никой не го е пробвал (чувал съм я тая глупост само), но ще ти кажа моите впечатления от фронталния кулер!
Когато и където и да карам..изходящия от него въздух е студен..
за вентилаторите според мен ще спират въздуха, който трябва да минава през него. Винаги можеш с един читав мултицет с температура да го пробваш тоя номер..
аз мисля да сложа на масления радиатор такива защото мие на кофти място.. или просто да го преместя :) което май ще е по-сложния вариант за жалост :(

Потребителски аватар
alex929
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот alex929 » Нед 21 юни 2009 18:39

Такова изпълнение серийно има на Смарт 600 Турбо.При него обаче кулера е в задната част на купето и седи доста високо , а и няма много добър директен достъп на въздух за да го охлади достатъчно.

Потребителски аватар
designer1
Автомобил: Skoda Rapid 1i2 TSI
Двигател: CJZC 2015

Мнениеот designer1 » Нед 21 юни 2009 20:02

Колега , един или може би най-добрия начин за охлаждане на въздуха е с вода mhihi колкото и смешно да звучи това, но не да му наливаш с кофата в движение, ами с водна пара, нещо от рода на капково напояване , фатката е че водата директно се впръсква на много нищожни порций във всмукателната тръба.

DIDAPEEVA
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DIDAPEEVA » Нед 21 юни 2009 20:47

Рали автомобилите си имат такава система пръскат вода директно върху кулера

siem
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот siem » Нед 21 юни 2009 21:05

Бедата при мен е,че кулера седи не фронтално а пред предната лява гума,а пред него няма никаква решетка през която да влиза какъвто и да е що годе студен въздух разчита единствено на вече миналия през радиатора на климатика и на охладителната система.
Когато след 5-6 км градско каране пипна кулера и/или изходящия от него маркуч те са горещи(не се държат)за туй и ми идват на главата такива глупости...

П.П.имаш ли данни каква трябва да е температурата на изходящия от кулера въздух...от-до пердполагам...

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Нед 21 юни 2009 22:31

Ами виж го отначалото как влиза и виж после
нямам представа в интерес на истината
един приятел на тойотата му е 32 градуса..

Потребителски аватар
Stenly
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stenly » Нед 21 юни 2009 22:40

Намери от по новите коли пръскалки ,които пръскат на облак връзваш ги към казанчето за водата на чистачки или си слагаш допълнително с друго моторче.

Потребителски аватар
alex929
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот alex929 » Пон 22 юни 2009 17:59

Алфа 155 Q4 е точно на този принцип пръска вода върху кулера( има един мех) за вода в багажника

siem
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот siem » Пон 22 юни 2009 19:20

:shock Карате ме да се зачудвам кой вариант да избера,още повече,че имам едно старо казанче за чистачките барабар с помпичката...

Потребителски аватар
alex929
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот alex929 » Пон 22 юни 2009 19:47

siem написа::shock Карате ме да се зачудвам кой вариант да избера,още повече,че имам едно старо казанче за чистачките барабар с помпичката...

Ами дйствай поне ще минеш тънко пръскалки тип мъгла на всяка морга другото го имаш.Ако резолтата е задоволителен значи печелиш :wink:

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Пон 22 юни 2009 19:55

Мда само бих казал ГОЛЯМО казанче трябва да е...Но тези проблем ще го решите
На мене ми идва като идея - един датчик за температура, инсталва се и той мери въздуха който продължава след кулера, ако е над - "примерно - 30С*" ,активира пръскалката, така ще пестиш вода а и ще се пуска само когато трябва, ти ще доливаш вода само 8) Зимата не ти трябва нали :Mr Green Fun И си в матрикса :P

Успех !

sashot
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sashot » Вто 23 юни 2009 7:51

Пръскането на вода върху кулера няма ли да увеличи полепването на прах върху повърхността му, образуване на слой кал и в края на краищата влошаване на топлообменните му характеристики? Ясно, че може да се мие от време на време, но дали няма да се налага да е прекалено често?

В руския пасат-форум дискутираха нарязването на процепи в кората на предния калник, зад кулера с цел подобряване на обдухването му.

Потребителски аватар
kok12
Автомобил: Golf 4
Двигател: ASZ
Контакти:

Мнениеот kok12 » Вто 23 юни 2009 8:25

1-во нестана дума за каква кола с кой мотор обсъждаме. С пръскалкте всеки го е чувал и няколцина са опитвали,но без сериозен успех. Аз бих ти препоръчал ето този мод

Изображение

Успех

Потребителски аватар
Stenly
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stenly » Вто 23 юни 2009 11:55

Така няма ли да зацапва решетката с кал от гумата? иначе е хитър вариант и това.

Върни се в “Направи си сам!”