За всички колеги, които са с двигатели AEK и AFT ...
- emohrisstov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: За всички колеги, които са с двигатели AEK и AFT ...
Колега yoan4o евала! Страхотен пост. Много полезен. Правил съм всичко с изключение на чистенето на дебитометъра. Кажи моля те малко повече, къде точно се намира, как се сваля, как се чисти и т.н. Ако можеш и да го щракнеш ще съм ти много благодарен 
- lyubobg
- Автомобил:
- Двигател:
yoan4o написа:И запомнете - с пръдня боя не става. Аз съм дал за поддръжка по колата за една година точно толкова, колкото дадох за нея. Затова не ме е страх да карам по магистралата с 200, пък и вече мога.......![]()
- радвам се, че има такива собственици - yoan4o
- магистрален бандит
- Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
- Двигател: Много газ и всичко ток
emohrisstov написа:Колега yoan4o евала! Страхотен пост. Много полезен. Правил съм всичко с изключение на чистенето на дебитометъра. Кажи моля те малко повече, къде точно се намира, как се сваля, как се чисти и т.н. Ако можеш и да го щракнеш ще съм ти много благодарен
Колега, значи, доколкото знам от богопомазаните майстори има 2 вида дебитомера за тия животни. Моя е ХИТАЧИ и е една малка правоъгълна кутийка, която стои на дебелия въздуховод - отгоре, точно след кутията.
Ако твоя е същия ще се радвам да се видиме на по
да ти покажа.... става изключително лесно. За другия вид обаче, само на сервиз, понеже там май няма достъп до тия жички вътре.- zloby3400
- Автомобил: Golf III
- Двигател: AEK 1996
- Контакти:
Това за дебитомера трябва да се пробва с малко помощ от познат, че аз съм с 2 леви ръце. Някъде бях писал че за 6 месеца съм отделил 1200 лв за чаркове (ама съм го сметнал с ГО,данък и прехвърляне)и ми се изсмяха че на година повече от 200 лв. не било нормално или нещо такова. Всеки според възможностите,ама за кво ги вземаме тези коли - да ги направиме хептен на каруци? Евала на колегата за по-горния пост, как не го домързя да изпише толкова
За такива като мене който допреди 6 месеца са карали само служебни автомобили и освен гориво да слагат, друго не са правили,тази информация е много полезна.

За такива като мене който допреди 6 месеца са карали само служебни автомобили и освен гориво да слагат, друго не са правили,тази информация е много полезна.

- yoan4o
- магистрален бандит
- Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
- Двигател: Много газ и всичко ток
До emohrisstov и който има нужда де
Значи, първо се сваля кутията с филтъра.
целия блок на дебитомера е захванат за долната част на кутията, ако не се лъжа с 4 болта.
След като демонтираш кутията и болтовете, остава само самия дебитомер. От страната, от която влиза въздуха, има една решетка, която се демонтира много лесно - просто се държи с един прекъснат опръстен, който изпълнява ролята на пружина.
След като махнеш решетката - е това цилиндърче, дето вътре има 2 жички е тоя прословут дебитомер. Пръскаш жичките без да прекаляваш с ВД и толкова. Подсушаваш и сглобяваш по обратната процедура.
Това е, айде пиши има ли резултат!!!
Значи, първо се сваля кутията с филтъра.
целия блок на дебитомера е захванат за долната част на кутията, ако не се лъжа с 4 болта.
След като демонтираш кутията и болтовете, остава само самия дебитомер. От страната, от която влиза въздуха, има една решетка, която се демонтира много лесно - просто се държи с един прекъснат опръстен, който изпълнява ролята на пружина.
След като махнеш решетката - е това цилиндърче, дето вътре има 2 жички е тоя прословут дебитомер. Пръскаш жичките без да прекаляваш с ВД и толкова. Подсушаваш и сглобяваш по обратната процедура.
Това е, айде пиши има ли резултат!!!
Xa#r0 написа:Малко тъп въпрос ама кво ще рече ВД![]()
![]()
Е тва:

Напиши в гоогле WD 40 и ще разбереш
- kaiser666
- Автомобил: Bmw E34
- Двигател: M20B20
А бе момци тоя филтър за какво е?Закачен е на стъпковото моторче и колектора. 
- overapac
- Автомобил:
- Двигател:
и аз имам подобен такъв ,само ,че е пвц,ама за какво служи ??-ако знае някой да обясни??!!чува се леко съскане някъде около него ,когато двигателя работи?? Re: За всички колеги, които са с двигатели AEK и AFT ...
-
Последна промяна от jims на Сря 11 юни 2025 8:55, променено общо 1 път.
- theerazor
- Автомобил:
- Двигател:
Има го на АЕК да, аз лично съм го чистил това с вряла вода и прах за пране, изкара толкова масло колкото, баба ми няма бели косми на косата си
. Съветвам колегите да го почистят. Също така колегите с АЕК закарайте колите си да ви почистят, с ултразвук ли с кво го чистиха моето
"Стъпково Моторче"
.
Застанете до двигателя и се ослушвайте за ,случайно изпускане на въздух от някъде, тва също е проблем и вдига разхода много... Аз една седмица се чудих защо ми вдигна разхода , а то имаше едно маркуче цепнато точно на свръзката и съска ли съска, вика смени ме
.
"Стъпково Моторче" Застанете до двигателя и се ослушвайте за ,случайно изпускане на въздух от някъде, тва също е проблем и вдига разхода много... Аз една седмица се чудих защо ми вдигна разхода , а то имаше едно маркуче цепнато точно на свръзката и съска ли съска, вика смени ме
.- webdude
- Автомобил: Ford Mondeo MK3
- Двигател:
theerazor написа:Има го на АЕК да, аз лично съм го чистил това с вряла вода и прах за пране, изкара толкова масло колкото, баба ми няма бели косми на косата си. Съветвам колегите да го почистят. Също така колегите с АЕК закарайте колите си да ви почистят, с ултразвук ли с кво го чистиха моето
"Стъпково Моторче"
.
Застанете до двигателя и се ослушвайте за ,случайно изпускане на въздух от някъде, тва също е проблем и вдига разхода много... Аз една седмица се чудих защо ми вдигна разхода , а то имаше едно маркуче цепнато точно на свръзката и съска ли съска, вика смени ме.
Къде е това маркуче ?
Тоя филтър за какво служи? Сваля ли се при почистването ...
-
Последна промяна от jims на Сря 11 юни 2025 8:53, променено общо 1 път.
- plachkov
- Автомобил: шкода рапид 2019
- Двигател: 1000
Колегата yoan4o е много прав.Карам AFT от 3 години и съм газов инжекцион.От начало всичко беше на 6,обаче от време-на време взе да губи мощност и се започна палец,дистибутор,кабели,ланда,катализатор,комутатор и диагностики къде ли не......и накрая се оказа хлабав пин(или беше пинк
)на дебитомера(бях тръгнал и него да купувам 442лв)Повярвайте ми...колата върви ...абе като нова.Дано да съм помогнал.Да са живи и здрави в автосервиз НЕМО КАР в Пловдив 

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”