Гуми - нови или втора употреба!

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Гуми - нови или втора употреба!

Мнениеот AmW » Пон 29 юни 2009 1:26

Абе колега едно е да направиш компромис и да караш малко по стара кола съобразявайки се с бюджета си а друго е това да избираш гуми втора употреба. Прекалено голям е компромиса за мен.
Важното е една кола да е технически изправна с хубави гуми и т.н за да бъде сигурна на пътя. Макар, че за доста хора е важно да има ремус и спойлер :screwy

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 29 юни 2009 17:46

Много хора ги говорят много на общо нещата, едва ли някой тук си сменя гумите всяка година, за да претендира че кара само нови гуми, също така никой не каза какво значи втора ръка гума... ето ви един пример, Х и Y имат еднакви коли, карат по еднакъв начин и двамата си купуват еднакви чисто нови гуми по 300 лева парчето. След една година Y си продава гуметата на Z за 80 лева парчето . С какво купените нови от лицето Х гуми са по-добри от тези, които лицето Z си купува една година по-късно от лицето Y ?
!ощин С :гтО

аз смятам, че който не може да си купи хубави чисто нови гуми, по-добре да вземе хубави гуми втора ръка, отколкото измислени чисто нови.
Нормалният живот на хубави гуми е около 3-4-5 сезона. За 10 годишни галоши едва ли някой е допуснал, че се пита в темата.

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Пон 29 юни 2009 17:57

Я ми разясни какво доказа с този пример, че нещо нищо не разбрах... :gruebel
Считаш, че чисто нови гуми и гуми на 1 година са еднакви? :o

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 29 юни 2009 18:10

ChimeyJimmey написа:Я ми разясни какво доказа с този пример, че нещо нищо не разбрах... :gruebel
Считаш, че чисто нови гуми и гуми на 1 година са еднакви? :o

хм ... действието се развива една година по-късно, въпроса беше в този момент по какъв начин "новите" гуми на X са по различни от "старите" гуми на Z.

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Пон 29 юни 2009 18:17

С което просто нищо не рече. :roll:
Защото е важно мнението на Z... mhihi

T.e. Х си кара втора година със същите гуми, Z e с "нови" стари гуми в същото състояние като на Х, а Y маа пеша или със СКГТ, щото СФК му е изяла лебеца и си е ебухало мамухата - нема гуменца за таралясника...

Е?
Всички да сменяме гуми на една година ли, какво ли?
Да, купища хора си карат по 2-3-4, че и 5-ти сезон гумите.
Въпросът е да се установи какъв точно е ресурса на дадена гума и да се изхвърли при достигане на разумния максимум.
А не кой точно ще я кара. :041:

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пон 29 юни 2009 20:50

Всеки да си чупи главата както сметне за добре,някой хора не си дават сметка че най важния компонент свързан с безопасността при шофиране е именно гумата.Защо ли ???
Защото тя осигурява контакта на превозното средство с пътя,а когато този контакт е лош или почти липсва какво става :roll: :roll: ??? :bishop
Че чак вече и експерти които обесняват как нямало абсолютно никакъв проблем да отидеш и да си вземеш две гуменца за по два-трийсе лева бройката и да си каркаш спокойно с двестя и зиме и лете :screwy :screwy
На тавана имам разни стари части от колата а и скоро ще сменям масло и филтри,ако на някой му трябват да му ги дам на половин цена да си ги сложи в колата че новите скъпи.Имате пари за 16-17-18-19 цолови джанти а пък нямате пари да си купите гуми за тях :applause: :applause: :twisted: :screwy :banghead: :063: :063: :063:

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Вто 14 юли 2009 4:56

VWGT написа:Нормалният живот на хубави гуми е около 3-4-5 сезона. За 10 годишни галоши едва ли някой е допуснал, че се пита в темата.

Само дето повечето хора, купуващи гуми втора употреба взимат гуми на по 3-4+ години, които не са карани много и имат грайфер, въпреки че са твърди вече. Взимат ги да кажем по 15-20лв бройката и ги карат още 2-3 години докато се изтъркат. Много са малко хората, които вместо нови си взимат гуми на 1 година да кажем.

Освен това, ако колата се кара няколко години, новите гуми излизат по-евтино. За 4 години ще изкараш с 1 чифт нови или с 2 втора употреба. Само че в единия случай не се занимаваш и знаеш какво караш...

Потребителски аватар
shi187
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shi187 » Вто 14 юли 2009 22:03

Напълно съгласен съм с колегата forski. След като нямате пари за гуми не си купувайте 16 17 18 19 незнам си колко цолови джанти, защото така застрашавате не само вашия но и живота на другите около вас. Хубавите гуми са скъпи, но за това пък са сигурни. По-добре дай веднъж на 3 години 5-600 лева за качествени гуми, на които можеш да разчиташ, отколкото всяка година по 150-200 за гуми, които не се знае коя употреба са и дали няма да ти изиграят лоша шега някой ден. сипвайте моторно масло bmw на много добра цена и маслен филтър

Последна промяна от shi187 на Пет 27 яну 2012 23:02, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Вто 14 юли 2009 22:34

Е, сега не постовяйте нещата в крайностите, в смисъл - втора употреба гума = на 5+ годишна гума, на която протектора е до ограничител.

Под втора употреба разбирайте гуми 1 ~ 2 годишни с протектор 4 ~ 5 мерено от ограничител. Които струват 3 пъти по-евтино от чисто новия им аналог.

Всичко зависи по колко се кара и какви са финансите.

Потребителски аватар
Dan4ote
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Dan4ote » Сря 15 юли 2009 11:50

Моите гуми са на втори сезон и не намирам разлика от както бяха нови. Тествам ги всеки ден в завои та и на мокро са перфектни. Просто колата се усеща когато гумите ще те предадат. Грам разлика няма в поведението

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Чет 16 юли 2009 10:57

Dan4ote написа:Моите гуми са на втори сезон и не намирам разлика от както бяха нови. Тествам ги всеки ден в завои та и на мокро са перфектни. Просто колата се усеща когато гумите ще те предадат. Грам разлика няма в поведението

И ако решиш да смениш джантите какво лошо има някой да ги купи тия гуми? нищо!

theultimate

Мнениеот theultimate » Чет 16 юли 2009 13:19

Лошото е, че колегата ще реши да си смени догодина джантите примерно. И някой ще купи 3 годишни гуми с идеята да ги кара още 2 и на дъжд или ще кара пенсионерски, или ще съсипе задницата на някой шофьор, който не се цигани за гуми и спира като на сухо.

Понеже на тая тема съм твърдо против гумите втора ръка тия дни ще покажа малко снимки с какъв ДОТ са гумите на един обикновен квартален паркинг. Нека видим дали е както вие казвате втора ръка гуми на по 1-2 години, или аз както казвам на 4++++ години.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Чет 16 юли 2009 13:40

Твърдо НЕ на неутронната бомба,и на гумите втора употреба :banana :063: :banana
p.s. Май трябва да отида на лекар :drinking:

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Чет 16 юли 2009 14:15

theultimate написа:Лошото е, че колегата ще реши да си смени догодина джантите примерно. И някой ще купи 3 годишни гуми с идеята да ги кара още 2 и на дъжд или ще кара пенсионерски, или ще съсипе задницата на някой шофьор, който не се цигани за гуми и спира като на сухо.

Понеже на тая тема съм твърдо против гумите втора ръка тия дни ще покажа малко снимки с какъв ДОТ са гумите на един обикновен квартален паркинг. Нека видим дали е както вие казвате втора ръка гуми на по 1-2 години, или аз както казвам на 4++++ години.

Аз съм против СТАРИТЕ гуми, но не против гумите втора ръка! Миналата година продадох едни гуми с дот 2006 и пълен грайфер по 25лв парчето и съм убеден че ако човека си ги беше купил по 100лв парчето нямаше да има особен разлика в качеството, а разликата в цената е огромна! Аз лично нямам проблем да си купя 2 гуми втора ръка дот 2007 и да си ги сложа на задните колела и знаете ли какво - ама грам компромис няма да има със сигурноста :arrow:

theultimate

Мнениеот theultimate » Нед 19 юли 2009 8:10

И аз не съм против гуми на 1-2 години. Продавал съм и аз такива. Лошото е, че повечето собственици на евтини коли, купени за 1000-1500лв като например Голф2 с идеята просто да е евтино отиват на моргата и казват "дай 4 гуми по 15лв дето да имат грайфер". И аз съм правил грешката да си купя такива на старата кола и в крайна сметка пак си взех нови, само дето изхвърлих 60лв на боклука.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”