Пак за скорости на b3

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
onion
R.I.P
Автомобил: Passat B3 1800 mono
Двигател: ABS 92

Пак за скорости на b3

Мнениеот onion » Чет 02 юли 2009 20:28

Здравейте,
имах проблеми с включването на 5-та предавка. Погледнах около скоростната и видях долното жило, което завършва с едно правоъгълно , като тампон, обиколен с метал. Металното (което е към жилото) беше извадено от тампона. Там има и едно като противотежест през което минава болта който държи жилото. Тази противотежест яко ходи насам натам. Зради което има изкривяване от което металната част се беше извадила от гумения тампон. Не можеше да издърпва достатъчно да включи 5-та и хъркахе.
Интересува ме колеги този болт (по-точно нещо като шпилка с гайка по средата) най-отдолу трябва ли да има нещо като гайка което да го стегне към 33 да не се криви насам натам.защото като го опипах отдолу ми се стори че няма нящо което да го стяга. А може би трябва.

Съжалявам ако не съм го обяснил добре, ама давам една схема. Интересува ме болта (шпилката) като мине през 33 има ли отдолу нещо което да я стяга. Това квадратното в ляво нещо като гайка ли е ? Този болт се криви в 33 като у тях си. Не трябва ли да не мърда.

Оф дано сте ме разбрали , нещо днес не съм в кондиция :(

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Re: Пак за скорости на b3

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 02 юли 2009 20:35

Отдолу е квадратна гайка, която влиза в канал, на схемата е изведена леко в ляво, а между вилката и тампона на жилото има шайба.

Потребителски аватар
onion
R.I.P

Мнениеот onion » Чет 02 юли 2009 20:39

т.е. възможно е да иска стягане на гайката в средата на шпилката за да притегне в тази квадратна гайка и шпилката няма да се жлямби насам натам, нали така ?

Потребителски аватар
gelezen
Автомобил: Vw Golf IV
Двигател: BCB 2006

Мнениеот gelezen » Чет 02 юли 2009 20:47

Здравей колега,

това квадратното е гайка.Аз имах същия проблем,неможех да стегна шпилката за 33.
Оказа се че квадрата се беше заоблил и превърташе в леглото си.
Отидох в една морга и си взех една такава квадратна гайка,33 номер го стиснах леко с клещите и успях да го затегна.

Потребителски аватар
onion
R.I.P

Мнениеот onion » Чет 02 юли 2009 21:33

Мдам , явно проблема е в стягането на шпилката към 33 с тази гайка ... от нея се криви шпилката и металното на края на жилото излиза от гумения тампон. Утре ще го магерим , дори и да не е с тази гайка а с друга важното е да е стегнато , и с един Loctite за резби и няма да мръдне :)

Надявам се това да е проблема с 5-та предавка.

Потребителски аватар
onion
R.I.P

Мнениеот onion » Пет 03 юли 2009 9:09

Колеги, стегнах шпилката, вече не се лашка насам натам, но околоожката на тампона продължава да излиза от него. Дали се продават такива ремонтни комплекти , този тампон отделна част ли е или е към жилото (то свършва с околоожка и тампон , да знам какво да търся ?

За сега ще му сложа нещо от подръчни материали , колкото да не се вади тази околоожка от тампона , но трябва да го оправя.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 03 юли 2009 11:06

Незнам дали това не е пресовано към самото жило, но по всяка вероятност е така! Пробвай отгоре да сложиш някаква шайба с по - голяма периферия, която да обхване целия тампон или изрежи квадратна ламаринко с размера и дупка в средата колкото да мине болта през нея, по този начин ще е стиснат тампона и отгоре и отдолу и може пък да не се вади.

Потребителски аватар
onion
R.I.P

Мнениеот onion » Нед 05 юли 2009 19:28

Мда , сложих една скоба , от тези които се стягат с отвертка , без да я стягам , оказа се точно по-размер колко е растоянието от тежестта отгоре до тампона , тя опира горе и пречи на металната околоожка да излезе от тампона ... стана добре , минах 400 км и всичко е ток и жица !

Върни се в “Passat”