Golf 4 - дизел или бензин?

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Golf 4 - дизел или бензин?

Мнениеот morfei1 » Съб 04 юли 2009 9:19

@niikoo_1 , просто излезнахме от Матрицата, преди доста години mhihi .

Крайно време е и вие да се осъзнаете :beer

@jordanpar, адски си прав човече :bowdown

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Съб 04 юли 2009 11:05

То за кво се спори всъщност ?!
Момчето искаше препоръки за двата двигателя за да се ориентира кво да си вземе, а то кво стана.... мериме си .... :screwy

п.п. Мойта върви най най много :!: :!: :!:

Потребителски аватар
Dorian
Автомобил: Golf 4 TDI
Двигател: AHF

Мнениеот Dorian » Съб 04 юли 2009 11:33

Темата стана много офф,но аз пак да питам: Защо веднъж качил се на дизел човек не иска да чуе за бензинка :?: mhihi
До преди 2г. и аз бях заклет бензинаджия и никой не можеше да ме убеди за качествавта на съвременните дизели,но сега си давам сметка,че нее най-важното колата да е само бърза...

Atanas14
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Atanas14 » Съб 04 юли 2009 11:44

даммммм, верно не знам как да карам, но това е друг въпрос.

мисля си че темата все пак е полезна за човека който се чуди какво да си купи.
все пак е въпрос на вкус и лични предпочитания, лично моят вкус е собствена кола на бензин и служебна на дизел.
и моля ви недейте да се хвалите колко ви вървят дизелите, ако някой все пак има желание по всяко време съм навит на сверка бензин срещу дизел, освен АБФ мога да предоставя и 1.8 голф 3, нико знае за какво иде реч.

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Мнениеот Dead man » Съб 04 юли 2009 11:45

но сега си давам сметка,че нее най-важното колата да е само бърза...

И да е икономична....
Досега дизелите имаха това предимство,но съвременните бензинови мотори-1.4 ТСИ,на мерседес CGI,и тн. подминават дизелите по всички показатели.
Просто конструкторите и инжинерите развиваха напоследък само дизеловите мотори,а оставиха бензиновите на заден план.
За мен съвременния дизел достигна върха на своето развитие,докато бензиновите двигатели се събуждат за втори или трети живот... :bowdown

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Съб 04 юли 2009 12:31

А кое ви кара да мислите, че дизеловите инженери няма да избухнат с нещо ново и революционно? Според някои дизела е развит едва на 50% от възможностите си, ма може да е само фолклор.

Абе защо всички бензинджии го избиват на състезание, когато се заговори за бензин vs. дизел? Еми да на 400 сте много бързи пък на магистралата ми се тътрите със 120 и предизвиквате километрични задръствания, защото извънземните разходи с които се хвалите ги правите със максимална скорост от 80км..

Колега возил съм се в АБФ и не впечатлява със някакво извънземно вървене. Също така въпросния АБФ са го варили с 1.8Т и изостана с по-малко от кола на 400 метра, което ще рече че и 1.8Т 150коня неможе да ме впечатли, но пък въпросните бройки може да са доста окуцели, вашите може да понъвървяват повечко.

Ако за теб една кола е колко секунди ще направи на 400м. колко добре ще звучи като я изрежеш на накой Софийски сфетофар ОК. Но да ми сравняваш диапазони на оброти което е пълен смях понеже дизел и бензин са съвършено различни, в които даже не си сигурен, да ми цитираш разходи, които въобще не са реални, да ми сравняваш Г3 с Туран, да ми казваш, че 1.4 TSI нестава...... айде нема нужда, може да съм от село ма доматите не ги ям с колците :beer .

Atanas14
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Atanas14 » Съб 04 юли 2009 12:44

значи да разбирам, че за теб е важно колата ти да харчи малко, поне това разбирам от твоето изказване.
за това дизела наистина е най-добър, обаче в абсолютно всяка друга дисциплина е по-слаб от бензина. говорим за мотори с подобни харакеристики.

а относно това дали мога да изказвам мнение и дали имам опит с автомобилите, да спомена само че продавах стари и нови автомобили повече от 3 години, а турана е в семейството от 2005, с други думи го карам вече 4 години.

пс. за оборотите на дизела може бе не съм съвсем прав, на 140 може да не е с 3000, а с 2500, извинявам се

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Съб 04 юли 2009 13:01

Със сигурност не си прав за оборотите. 500 оборота са страшно много за един дизелов мотор. При 1500 обортота няма никой, а при 2000 оборота веселбата започва - образно казано :wink: .

По скоро търся баланса, между вървене и разход и в това дизела е ненадминат но пък TSI двигателите доста изравняват нещата, ако не се случи нещо в дизеловия отбор през идните години. В крайна сметка говорим за стокови коли, които се карат в ежедневието. Правя по 50000км годишно ползвам ДДС и немога да си позволя лукса да карам на бензин, специално на мен ми е противопоказно. И сам може да направиш калкулацията каква разлика се получава на сегашните цени на горивата. Разбира се ако правих по 10000км. и то в градски условия, едва ли щях да си купя дизел.

Няма по-добър мотор всичко зависи къде, за какво, как и колко ще се експлоатира дадена кола. Затова се и дразня от кометари на вземи си бензин щото върви много или пък дизел защото гори малко. Това са факти, но пък всеки трябва да си направи сам преценката кое е най-добре за него и за джоба му.

Пределно ми е ясно ако се търси максимална мощност, и бързина към какво трябва да се насоча.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Съб 04 юли 2009 13:53

Направих си труда да вляза в http://www.spritmonitor.de
Там зададох следните критерии:
VW Golf 4 от 2001 до 2003г. с ръчни скорости.
Променях единствено горивото.
Среден разход дизелови 5,88л/100км, бензинови 8,25л/100км, или 40,31 % по-висок разход в литри при бензина.
Измерено в пари по днешните цени на горивата, това прави 10,82 лева за дизела и 16,50 лева на 100 км. за бензина, или 52,50 % по-голям разход в пари при бензина.
От тук всеки си прави сметка кое го вълнува повече и в каква степен - разход или вървене, къде се управлява най-много автомобила - градско или извънградско, както и каква разлика във вървенето имат идентични като мощност бензинови и дизелови Голф 4. Ако сложим и разходите по поддръжка, то факторите при избор стават доста комплексни и едва ли се свеждат само до вървене или само до разход.

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Съб 04 юли 2009 16:15

Tomcat написа:значи да разбирам, че за теб е важно колата ти да харчи малко, поне това разбирам от твоето изказване.
за това дизела наистина е най-добър, обаче в абсолютно всяка друга дисциплина е по-слаб от бензина. говорим за мотори с подобни харакеристики.

Колега,защо говориш глупости?Дизела единствено може да отстъпи пред бензина на старта при къси разтояния.От там на татък губиш по точки.Дизела не се влияе толкова от товара на автомобила,колкото бензиновата кола.Я качи четири човека и багаж в някоя бензинова кола,която е 90 или малко повече конски сили,пусни климатика,и тръгни по магистралата за Пловдив.На изкачването преди Вакарел си издъхнал на половината път.За Петрохан или някой от проходите на България не искам да споменавам,че там е още по-зле.Само да те светна петрохан го качвам с трима човека и багаж на 3-та-4-та и не качвам повече от 2200оборота,пробвай го с абф-а или с квато и да е бензинова кола.Там не можеш да подържаш постоянни 4000+оборота.
Вчера карах едно бмв Е-36 150кс,ми да ти кажа колега не е кой знаекакво,като вървене.Не можа да ме впечатли така, както като се качих на печката за пръв път.
Както казва колегата,човек качи ли се от бензин на дизел повече не иска да чуе за бензинова кола.
И другото да питам бензинджиите.Да сте виждали товарен автомобил с бензинов двигател?Не говорая за газки и зилове.На мен лично ми прави впечатление,че от известно време автомобилните производители наблягат на дизеловите агрегати.Дори марки,които не са правили никога коли с дизелови агрегати са започнали да слагат.Защо ли?До скоро цената на нафтата тук беше по-висока от цената на бензина,заради акциза.Вярвайте ми това не беше случайно.Всеки си взимаше дизелова кола,и бензинките седяха по складовете,и авто къщите.

Потребителски аватар
ostavime
Автомобил: Мазда
Двигател:

Мнениеот ostavime » Съб 04 юли 2009 17:11

Предполагам дизела ти е с турбо. Или греша?

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Мнениеот Dead man » Съб 04 юли 2009 17:15

ostavime написа:Предполагам дизела ти е с турбо. Или греша?

Не грешиш,даже и кулер има....

Потребителски аватар
mitakathvp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mitakathvp » Съб 04 юли 2009 18:26

rosen79 написа:
Tomcat написа:значи да разбирам, че за теб е важно колата ти да харчи малко, поне това разбирам от твоето изказване.

Колега,защо говориш глупости?Дизела единствено може да отстъпи пред бензина на старта при къси разтояния.От там на татък губиш по точки.Дизела не се влияе толкова от товара на автомобила,колкото бензиновата кола.Я качи четири човека и багаж в някоя бензинова кола,която е 90 или малко повече конски сили,пусни климатика,и тръгни по магистралата за Пловдив.На изкачването преди Вакарел си издъхнал на половината път.За Петрохан или някой от проходите на България не искам да споменавам,че там е още по-зле.Само да те светна петрохан го качвам с трима човека и багаж на 3-та-4-та и не качвам повече от 2200оборота,пробвай го с абф-а или с квато и да е бензинова кола.Там не можеш да подържаш постоянни 4000+оборота.
Вчера карах едно бмв Е-36 150кс,ми да ти кажа колега не е кой знаекакво,като вървене.Не можа да ме впечатли така, както като се качих на печката за пръв път.
Както казва колегата,човек качи ли се от бензин на дизел повече не иска да чуе за бензинова кола.
И другото да питам бензинджиите.Да сте виждали товарен автомобил с бензинов двигател?Не говорая за газки и зилове.На мен лично ми прави впечатление,че от известно време автомобилните производители наблягат на дизеловите агрегати.Дори марки,които не са правили никога коли с дизелови агрегати са започнали да слагат.Защо ли?До скоро цената на нафтата тук беше по-висока от цената на бензина,заради акциза.Вярвайте ми това не беше случайно.Всеки си взимаше дизелова кола,и бензинките седяха по складовете,и авто къщите.

Колега сега ти защо говориш глупости!Значи ако натоваря АБС с 4 човека и багаж и с пуснат климатик ще умре на магистралата :screwy явно стария ти АБС е бил умрял

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Съб 04 юли 2009 18:35

Няма да умре на магистралата, стига да е равна. Витиня ще я качиш на 4-та в най-добрия случай.

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Съб 04 юли 2009 19:14

No turbo, no fun.... :Mr Green Fun

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”