Защо горят бързо подгряващите свещи

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
stivenj
Автомобил:
Двигател:

Защо горят бързо подгряващите свещи

Мнениеот stivenj » Нед 05 юли 2009 11:26

Колеги за година и половина два пъти смених подгряващите свещи на Поло1.9-Д,като я купих смених всички с Денсо-излязоха ментак ,на 20-тия ден трите дадоха фира после сложих пак старите преди месец започна трудно да пали и се оказа ,че 3 са изгорели сега сложиш Бош трите смених само ,всичко с релето е наред на комп я водих за диагностика казаха ,супер.имам подзнати с години не пипат там,голям карък ще изляза с избора си .Благодаря за мненията Ви.Ще си взема съвет от тях.

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Re: Защо горят бързо подгряващите свещи

Мнениеот rosen79 » Нед 05 юли 2009 14:46

До колкото знам,поне при мен е така,свещите греят само при определена температура.И( другото свещите не се следят от компютъра.Как разбра,че не работят?

stivenj
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stivenj » Нед 05 юли 2009 15:31

rosen79 написа:До колкото знам,поне при мен е така,свещите греят само при определена температура.И( другото свещите не се следят от компютъра.Как разбра,че не работят?

ами започна много трудно да пали и като ги замерих се оказа че трите ги няма сега ги смених с нови и си пали от раз.

nepreklonniq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nepreklonniq » Нед 05 юли 2009 21:01

Когато се сменят подгряващи свещи се сменят всички наведнъж с нови, защото са с различно топлинно число. Т.е. ако смениш 1, 2, или 3 свещи с нови, а 1 си остане несменена, то подавания ток към тях е с различно съпротивление, което води до изгарянето й. Затова като се сменят се сменят всички комплект.

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Нед 05 юли 2009 22:58

Hristo Dimov написа:Когато се сменят подгряващи свещи се сменят всички наведнъж с нови, защото са с различно топлинно число. Т.е. ако смениш 1, 2, или 3 свещи с нови, а 1 си остане несменена, то подавания ток към тях е с различно съпротивление, което води до изгарянето й. Затова като се сменят се сменят всички комплект.

Не знам - втора година карам с две нови - и две кой ги знае от кога .... пали си на - 20 градуса зимата без особен зор :да:

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Нед 05 юли 2009 23:36

Провери с пробна лампа дали се спира подгрева след запалване(може няколко минути още да греят,но се изключват).Това за 4 нови ,щото тока тъй -онъй-таратанци-това са ПАРАЛЕЛНИ консуматори.Може обаче да се отрази на доброто палене!Иии..а дано не е верно:вода в цилиндрите(нема да казвам марка,но още седи пред блока старото дизелче-с подобни симтоми започна)

salama
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот salama » Пон 06 юли 2009 9:57

Здравей колега.Замерването на подгревните свещи не се състои само в това да проверим дали работят-а трябва да се замерят и колко 'ома' им е съпротивлението.Ако имаш изгоряла свещ/и трябва да се сменят:сменя се цял комлект на всички цилиндри,защото ако смениш само изгорялата с нова:тя вече има различно съпротивление с останалите стари(по спомени на нова свещ съпротивлението е 0.5 ома).В процеса на работа на свещите тяхното съпротивление се повищава-и ако смениш само една тя ще работи(нагрява) повече от останалите.Ако на една печка сменим реотан с нов-видимо тои ще се нагрява повече и по бирзо ще изгори(уж сложих нов пък изгоря).В автомобила няма система ,която да изчислява това съпротивление на коя севещ какво напрежение да бъде подадено за да работят еквивалентно еднакво,така че новата свещ работи с по голямо натоварване от старите такива и от там целия проблем.Успех

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 06 юли 2009 9:58

Виж да не ти се е прецакало релето и да ги кара да греят постоянно :)

stivenj
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stivenj » Пон 06 юли 2009 11:24

Rabbit_TDI написа:Виж да не ти се е прецакало релето и да ги кара да греят постоянно :)

Добре е замерих го при тези двигатели свещите греят поне 3 минути след като запали двигатела и после изключват,ненормална работа за толкова кратко време да изгарят.а колко трудно се сменят не ми се говори.

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пон 06 юли 2009 11:35

Hristo Dimov написа:Когато се сменят подгряващи свещи се сменят всички наведнъж с нови, защото са с различно топлинно число. Т.е. ако смениш 1, 2, или 3 свещи с нови, а 1 си остане несменена, то подавания ток към тях е с различно съпротивление, което води до изгарянето й. Затова като се сменят се сменят всички комплект.

ти сега кво написа и ти незнаиш :beat_butt2 у вас ако имаш полилей с три лампи и трите да са различни ватове и ще горят по често нали?? Ако за тебе определението за тока е " сила тайна и потайна но като те хване ти ебава пу*ката майна" по добре не пиши нищо :dummy:

Потребителски аватар
Dorian
Автомобил: Golf 4 TDI
Двигател: AHF

Мнениеот Dorian » Пон 06 юли 2009 18:25

Ако всичко ти е наред си сложи хубави свещи и няма да горят вече.Зимата и аз проверявах моите,но за да съм сигурен че работят реших да ги извадя и още на 1-вата развалих резбата и се отказох да вадя другите :oops: :oops:
Удоволствието да разваля здравата свещ ми струваше 25лв.за оригинална BERU,каквато си беше и на колата

stivenj
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stivenj » Пон 06 юли 2009 19:18

Dorian написа:Ако всичко ти е наред си сложи хубави свещи и няма да горят вече.Зимата и аз проверявах моите,но за да съм сигурен че работят реших да ги извадя и още на 1-вата развалих резбата и се отказох да вадя другите :oops: :oops:
Удоволствието да разваля здравата свещ ми струваше 25лв.за оригинална BERU,каквато си беше и на колата

Ще видя тези трите докога ще издържат и прледи зимата ще ги замеря ако има изгорели ще се наложи да търся нещо марково и надеждно че няма палене в студа.

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Пон 06 юли 2009 19:32

А, тези които ползваш в момента на коя марка са?

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пон 06 юли 2009 21:04

Христо Димов само не се обиждай ама мой човек това дето си го написал е голяма глупост,айде чети форума и без нерви :beer

stivenj
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stivenj » Вто 07 юли 2009 6:27

morfei1 написа:А, тези които ползваш в момента на коя марка са?

В момента съм с оригиналните ,които дойдоха с колата ,мисля че са Бош-Френски,сега сложих Бош пак но от 10 лв и незнам какви са.

Върни се в “Дизелови агрегати”