Golf MK3 1.8 MI ABS 92г. Въпрос-Температурен датчик

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
golfmk1
Low rider
Автомобил: OLD
Двигател: OTO

Re: Въпрос-Температурен датчик

Мнениеот golfmk1 » Чет 09 юли 2009 16:11

купуваш жълт elth люксембург и си решаваш проблема,щото после пак него ще вземеш

Потребителски аватар
valkilmera
Автомобил: Golf3 4 Audi A3
Двигател: ABS AZD 8P

Мнениеот valkilmera » Чет 09 юли 2009 17:30

morfei1 написа:Моят оригинален е черен, но ъпгреднатата версия на датчика е зелена, това за дизелов мотор. Да не би и при теб нещата да стоят по този начин?

Не съм дизел...

Потребителски аватар
valkilmera

Мнениеот valkilmera » Чет 09 юли 2009 17:32

m&m16v написа:Оригиналният датчик е черен с жълто пръстенче, оригинален номер 357 919 501А. Това се монтира на почти всички бензинови мотори до 1997год.

Точно това имах в предвид,Жълт пръстен а не целият...

Потребителски аватар
valkilmera

Мнениеот valkilmera » Чет 09 юли 2009 17:37

В последствие от изказването на "Joker" имам следният въпрос:
-Възможно ли е този датчик да дава грешна информация на Компа и за това да ми се струва,че колата се дави от богата смес,дори ако подам рязко газ и после пусна педала в гърнетата се получават детонации... :roll:
Колата стана малко тромава,но при високи обороти не се усеща :screwy

Потребителски аватар
m2595
Автомобил: Mercedes W124 250D
Двигател: OM602

Мнениеот m2595 » Чет 09 юли 2009 17:57

Точно това предизвиква разваленият датчик, да. :да:

Потребителски аватар
Duke_BG
Автомобил: GOLF 4+BORA
Двигател: AGU 180Hp + V5 4 motion

Мнениеот Duke_BG » Чет 09 юли 2009 18:22

и да не би да има космически технологии в този датчик че се хвърляте на некакви велики марки ??
датчика представлява термо резистор най-обикновен и тъп терморезистор

а прехвалените марки в най-общия случай са ментета

Потребителски аватар
toni_tv
Автомобил: Passat B5 syncro
Двигател: ADR

Мнениеот toni_tv » Чет 09 юли 2009 19:47

И аз се бях видял в чудо сутрин при студено време направо нямаше палене а като загрееше си палеше. Оказа се че всичко идва от тази датчик подава грешна информация на компа като градуси и от там се объркват нещата. Но срещу 18 лв. за нов /с жълт пръстен/ и всичко е ок вече половин година няма проблеми а и това си им е чест проблем. Ако твоя е със жълт простен си вземи точно такъв.

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Чет 09 юли 2009 20:09

valkilmera написа:В последствие от изказването на "Joker" имам следният въпрос:
-Възможно ли е този датчик да дава грешна информация на Компа и за това да ми се струва,че колата се дави от богата смес,дори ако подам рязко газ и после пусна педала в гърнетата се получават детонации... :roll:
Колата стана малко тромава,но при високи обороти не се усеща :screwy

Айде като се видите със Цецо го питай как му реших проблема на сеата :wink:

Потребителски аватар
doaiena
Автомобил: Audi A3
Двигател:
Контакти:

Мнениеот doaiena » Пет 10 юли 2009 9:35

joker написа:
doaiena написа:
Каспър написа:
m&m16v написа:Оригиналният датчик е черен с жълто пръстенче, оригинален номер 357 919 501А. Това се монтира на почти всички бензинови мотори до 1997год.

Ето това е истината за датчика.
doaiena написа:59лв/29лв недей колега, онзи ден си купих същия датчик от евро07 за 16.90лв с жълт обръч!
Няма никакъв смисъл да си купуваш за 60/30лв!!!

Този датчик е прекалено важен за да се правят експерименти с марки различни от оригиналния. Преди няколко месеца купувах от Ауто+ оригинален такъв датчик, на него пише Luxemburg и струваше 45лв.

Сподели важността на този датчик в какво се изразява, за да дават хората 60лв за тази чекия???
Значи на мен ми се наложи да го сменя понеже не показваше точно температурата на таблото и ме лъжеше за 5/7градуса от горе име вкарваше в паника!
Сложих този за 17лв и всичко е ток и жица премерено с термометър и следено с индикацията на таблото!

Teмпературата на таблото е най-малкия проблем.....не четеш ли добре,че по важната функция е информацията към компютъра, а оттам и регулирането ма впръсквенето,предварението,обороти на празен ход,динамика и разни други "чекии"....пробвай развален такъв и ще видиш за какво става въпрос...

От къде вадиш тази информация?
По-тази логика старият ми датчик, който не показваше вярно температурата, колата трябаше да не върви като хората!

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Пет 10 юли 2009 11:05

Тъъъъъй!!!...Няма да е зле да се запознаеш по отблизо с техническите функции на датчика за температурата....датчика подава два сигнала ....за компа и за уреда на таблото...Това,че уреда на таблото не показва температурата не означава винаги,че няма сигнал към компа.....а ако уреда на таблото работи също не означава,че компа получава верен сигнал...
Попитай,който искаш Елкон,че при проблеми с празния ход,динамиката и повишен разход(един колега беше писал,че това става най-вече зимата...ясно защо!)задължително се проверява сигнала от датчика за температурата подаван към компа....декодера си има такава опция....А ти сигурен ли си,че именно датчика на главата,а не датчика на таблото е причината за невярното показване на температурата...последният е изключтелно неточен....и с различни нови!!! датчици на главата може да показва различна температура.Има си начин за изравняване на сигнала към компа и показанията на таблото....закачш на декодер -гледаш градусите към уомпа с едно съпротивление от около 10 Ом на кабелчето към таблото нещата често се решават дефинитивно....казват,че има и начин за регулиране на стрелката и отвътре на таблото,но не съм го правил..

Потребителски аватар
doaiena
Двигател:
Контакти:

Мнениеот doaiena » Пет 10 юли 2009 11:26

Joker
Аз го премерих по-примитивен начин, значи закачих термометър на радиатора, който показва горе долу точно, датчикът на радиатора пуска 1ва скорост на 95г, когато термометарът показа тези стойности се пусна перката и в този момент стрелката на таблото беше точно на 95г /на око разбира се/ защото там е с деления!
За това съда, че работи коректно, нищо, че струва 17лв.
Бях се побъркал с тези температури които показваше таблото, прибирах се от провинцята в най-голямата жега миналата неделя на парно, понеже удари 100+градуса, и режих да смена всичко що е датчик и термостат свързани в тази система, можеби беше излищна смяната на термостата и датчика на перката действах импулсивно, но ми писна да гледам постоянно в таблото!
Трябвало е да смена само термо датчика на главата /можех да взема по-скъп но вече се бях по-изхарчил с другите чаркове и за работа/ Мислиш ли, че този датчик е голям боклук и ще имам ядове с него?

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Пет 10 юли 2009 13:47

doaiena написа:Joker
Аз го премерих по-примитивен начин, значи закачих термометър на радиатора, който показва горе долу точно, датчикът на радиатора пуска 1ва скорост на 95г, когато термометарът показа тези стойности се пусна перката и в този момент стрелката на таблото беше точно на 95г /на око разбира се/ защото там е с деления!
За това съда, че работи коректно, нищо, че струва 17лв.
Бях се побъркал с тези температури които показваше таблото, прибирах се от провинцята в най-голямата жега миналата неделя на парно, понеже удари 100+градуса, и режих да смена всичко що е датчик и термостат свързани в тази система, можеби беше излищна смяната на термостата и датчика на перката действах импулсивно, но ми писна да гледам постоянно в таблото!
Трябвало е да смена само термо датчика на главата /можех да взема по-скъп но вече се бях по-изхарчил с другите чаркове и за работа/ Мислиш ли, че този датчик е голям боклук и ще имам ядове с него?

Не бе човек :) !!!Кой е казал подобно нещо.....щом ти работи не го пипай!Но само ти казвам ,че е много важен и не е само датчик
,а и участва в регулировъчни процеси
...Дано си случил...Успех и много безаварийни! :да:

Потребителски аватар
doaiena
Двигател:
Контакти:

Мнениеот doaiena » Пет 10 юли 2009 14:48

Днес съвсем случайно минах покрай Ауто плюс на Симеон и реших да спра да попитам колко струва уж Немски оргинален датчик, показаха ми датчик абсолютно същия като моя за 17лв /същата изработка/ струваше 45лв, момчето /голям пич/ ми предложи някъв на същата фирма само, че произведен в Китай струващ 11лв :shock, каза, че са идентични на външен вид и по-качество само където единя се произвеждал в Китай а другия в Германия!

Потребителски аватар
valkilmera

Мнениеот valkilmera » Пет 10 юли 2009 22:48

joker написа:Тъъъъъй!!!...Няма да е зле да се запознаеш по отблизо с техническите функции на датчика за температурата....датчика подава два сигнала ....за компа и за уреда на таблото...Това,че уреда на таблото не показва температурата не означава винаги,че няма сигнал към компа.....а ако уреда на таблото работи също не означава,че компа получава верен сигнал...
Попитай,който искаш Елкон,че при проблеми с празния ход,динамиката и повишен разход(един колега беше писал,че това става най-вече зимата...ясно защо!)задължително се проверява сигнала от датчика за температурата подаван към компа....декодера си има такава опция....А ти сигурен ли си,че именно датчика на главата,а не датчика на таблото е причината за невярното показване на температурата...последният е изключтелно неточен....и с различни нови!!! датчици на главата може да показва различна температура.Има си начин за изравняване на сигнала към компа и показанията на таблото....закачш на декодер -гледаш градусите към уомпа с едно съпротивление от около 10 Ом на кабелчето към таблото нещата често се решават дефинитивно....казват,че има и начин за регулиране на стрелката и отвътре на таблото,но не съм го правил..

При мен интересното е ,че показва точно на таблото,но сигурно в другите показания има грешки...
И аз не знам но ще започна със смяната му :да:
Ако имате други предложения
:arrow:

Потребителски аватар
valkilmera

Мнениеот valkilmera » Вто 14 юли 2009 10:53

Може ли да се измери(тества)самият датчик,когато не е на колата,може би с мултицет или по друг начин :roll: :?:....

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”