Спад на оборотите при вкл. на перката и климата. Алтернатор?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Спад на оборотите при вкл. на перката и климата. Алтернатор?

Мнениеот Каспър » Вто 21 юли 2009 19:41

Колата е Голф3, 1.6 75кс., АЕЕ мотор, с допълнително слаган климатик Diavia. Отпред е с една перка на водния радиатор. Перката е с едностепенен ел.мотор SPAL.
Когато монтират климатика от Diavia заменят оригиналния ел.мотор на перката с по-мощен (марка SPAL) и допълнително товарно съпротивление (онази спирала отгоре на перката). По този начин перката на радиатора от едностепенна става нещо като двустепенна. Първата степен на перката се включва винаги с компресора на климата (в момента в който компа вдига оборотите) и изключва с него. Тази степен минава през товарното съпротивление и съответно е по-слаба и при включването и с компресора на климатика почти не се усеща сериозен спад в оборотите. През 2-3мин.(зависи колко е горещо навън) обаче се включва и директната степен на перката (която е доста силна, заради по-мощния ел.мотор) за да охлади водния радиатор. Тази директна степен се командва от датчика на радиатора. Ел. мотора (SPAL) е толкова мощен, че при включването на директната степен двигателя почти угасва въпреки, че компа вече е вдигнал оборотите на ПХ до 900.
Ясно ми е, че е нормално оборотите да падат, но идеята ми е това да не се усеща толкова сериозно.
Въпросът е кой е най-удачния вариант да се компенсира този спад в напрежението при включването на директната степен на ел.мотора :?:
Единия вариант е кондензатор, но той мисля, че не е удачен, защото хубавите кондензатори са по-скъпи от един 120А алтернатор (втора злоупотреба) и не се знае какъв ще е ефекта.
Знам, че повечето VW със заводски климатик са с 90А алтернатор, две перки и по-голям воден радиатор. Варианта за който мисля аз е слагане на по-голям алтернатор - 90А или 120А или по-голям акумулатор. Сегашният алтернатор е 70А с акумулатор 50Ah. Дали това ще реши проблема :?:

Последна промяна от Каспър на Сря 22 юли 2009 20:24, променено общо 6 пъти.

Потребителски аватар
plamen032
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Спад на оборотите при вкл. на перката и климатика

Мнениеот plamen032 » Вто 21 юли 2009 20:31

според мен имаш по-голям шанс не с по голям генератор , а с по-голям акмулатор нещо около 70ач, защото проблема при теб явно е пусковия ток, а не заряда. :roll:

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Вто 21 юли 2009 20:46

Да проблема е в големия пусков ток на ел.мотора. Когато се включи първата степен през съпротивлението не е толкова зле, но когато удари директната степен оборотите падат стабилно.
Тъй като не разбирам много от тоци си мислех, че алтернатора е този, който компенсира моментния спад. Знам, че когато в колата има мощна музика и удари бас се получава същия спад на оборотите и тогава се слага по-голям алтернатор или кондензатор или още един акумулатор.
Ако сменя само акумулатора с по-голям (70Аh), то той ще се зарежда ли с настоящия алтернатор?

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Сря 22 юли 2009 18:18

Днес пробвах с 60А акумулатор, разлика няма. Може би ще трябва да се слага по-голям алтернатор.

Потребителски аватар
jijibs
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jijibs » Сря 22 юли 2009 18:52

На моя голф е реализирано същото изпълнение. Мотора е АЕА. Усещам явно това, което описва колегата, но не до такава степен, че да гасне двигателя, а примерно все едно имам още 100 кг в купето. Акумулатора ми е 55 Аh. Колата я взех от Италия (100% е ползван климатика) с акумулатор 44 Ah (не е заменян, защото му намерих гаранционната карта сред документите).

p.s. горното за справка :)

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Re: Спад на оборотите при вкл. на перката и климата. Алтернатор?

Мнениеот theultimate » Чет 23 юли 2009 9:56

На моя голф винаги сваля обороти като пусна нещо - фарове, реотани или перката. Но карбураторите просто нямат компенсиране на оборотите при увеличена консумация на ток. Инжекциите би трябвало да имат такава.

Потребителски аватар
poni
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот poni » Чет 23 юли 2009 13:40

помисли върху решение с още едно съпротивление.да рече,че е дошло време да се включи бързата степен:реле да включва успоредно на 1-вата степен още едно съпротивление за 3-4 секунди.ако беше с по-малък алтернатор вероятно ефекта щеше да се намали,защото няма да затормозява толкова двигателя

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Чет 23 юли 2009 14:12

poni написа:....ако беше с по-малък алтернатор вероятно ефекта щеше да се намали,защото няма да затормозява толкова двигателя

Сигурно имаш предвид, че ако бях с по-голям алтернатор, двигателя нямаше да се тормози толкова. Мисля да сложа алтернатор 90А.

Потребителски аватар
poni
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот poni » Чет 23 юли 2009 14:19

падането на оборотите се получава от това,че генератора се опитва да вдигне напрежението,а не от това,че вентилатора дърпа много при развъртането.следователно,ако генератора е с по-малка мощност,то би трябвала да не тормози мотора толкова.дфа,ама после пък ще се получи едно недозареждане на акумулатора...и пак се връщаме към плавно пускане на вентилатора.

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Чет 23 юли 2009 16:47

Да прав си. След малко четене разбрах, че по-големия алтернатор товари повече мотора. Тогава защо на колите с климатик се слага по-голям алтернатор? Вчера видях Поло със същия двигател и оригинален климатик, алтернатора му беше 90А.

Последна промяна от Каспър на Чет 23 юли 2009 21:06, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
jijibs
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jijibs » Чет 23 юли 2009 18:14

Колега, по-горе бях писал какво отражение дава при мен включването на високата скорост. При теб винаги ли го е имало това гаснене? Да не би да имаш проблем например с генератора?

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Чет 23 юли 2009 18:27

Гасне само на газ (с ГИ съм) и то защото не е добре настроен празния ход. На бензин се усеща сериозно, но не гасне просто ме дразни. При АЕА компенсацията на оборотите е доста по-бърза. Проблем с алтернатора няма, проверен е.

Потребителски аватар
jijibs
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jijibs » Чет 23 юли 2009 18:32

Значи ще е интересно да разберем, какво ще стане с по-мощен алтернатор. Ако имаш намерение и възможност да го смениш и тестваш пиши :) Успех!

Потребителски аватар
poni
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот poni » Чет 23 юли 2009 22:11

Каспър написа:Да прав си. След малко четене разбрах, че по-големия алтернатор товари повече мотора. Тогава защо на колите с климатик се слага по-голям алтернатор? Вчера видях Поло със същия двигател и оригинален климатик, алтернатора му беше 90А.

заради по-голямата консумация на ел.енергия.при положение,че на климатик имаш около 30-40 ампера консумация/вентилатор на радиатора,вентилатор на купето,бобина на климатика/няма начин да изкара дълго един 55 амперов генератор

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”