rosen79 написа:Чул съм,че колкото е по-малка водната площ толкова е по-опасно.Та по тая логика мократа въдица е по-опасна от колкото ако си в голям язовир и мълнията падне в средата на язовира.
това е така и не е така....
rosen79 написа:Чул съм,че колкото е по-малка водната площ толкова е по-опасно.Та по тая логика мократа въдица е по-опасна от колкото ако си в голям язовир и мълнията падне в средата на язовира.
rosen79 написа:Постановка1:Да може.Самата пръчка може да е изолатор,но има и метални части по нея.Макара,шпула,водачи,захващащите елементи на макарата.
Постановка2:Да може всички неща от постановка 1 плюс вода.
rosen79 написа:Постановка1:Да може.Самата пръчка може да е изолатор,но има и метални части по нея.Макара,шпула,водачи,захващащите елементи на макарата.
dermeister написа:А защо през цялото време смятаме само вероятността да удари въдицата, като самото човешко тяло си е доста примамливо?
radi_nrj написа:rosen79 написа:Постановка1:Да може.Самата пръчка може да е изолатор,но има и метални части по нея.Макара,шпула,водачи,захващащите елементи на макарата.
Само да обобщя: Няй-голяма роля играе напрежението, което при мълниите може да достигне милиони волтове. Всеки един изолатор има една характеристика напрежение на пробив или напрежение при, което изолатора вече не е изолатор а пропуска електрически ток. Поради високото си съпротивление при протичането на ток се отделя топлина изолатора се нагрява и в най-общия случай овъглява. Какво вече знаем въглена е чист въглерод, който е проводник. Както виждате се получава верижна реакция. Когато съответния материал е мокър необходимото напрежение за да се получи пробив става още по малко.
Aneto написа:Колега, тъй като физиката работи с експерименти - предлгам ти следното:
Експеримент 1 - мокра пръчка, мълния и ти в единия край на пръчката
Ако оцеллеш след първия експеримент, опиши резултатите и премини към
Експеримент 2 - същщото със суха пръчка.
Експериментите се провеждат на мястото, дето така подробно си го описал.
Чакаме опитните резултати тук във форума!
Усспех!
Ludia написа:ако оцелея обаче, ти какво ще направиш за мен ?
Върни се в “ОФФ-Топик - други”
Потребители, разглеждащи този форум: railfan и 20 госта