Тези дни се навършва една година от закупуването на моя пасат - В4, 1.8mi, комби с климатик и 2 ел.стъкла, производство м.май 1994г., пробег 169 000 км., нов внос от австрия. По тоя повод ми се иска да си направя малко равносметка, но не съм разбирач и се затруднявам. Миналата година като си избирах кола, бях се ориентирал към опел вектра `96г. От много места обаче ми казаха, че фолксвагените, а за търсения от мен клас - пасатите се смятали за "безпроблемни коли". Цената , разбира се беше по-висока и трябваше да купя пасат с 2 години по-стар, за 8000лв. Така и направих, но след това доста се питах дали съм бил прав, тъй като "новото си е ново". В рамките на първата година не съм карал колата много - около 7000км., повечето градско. Водя си в тевтер сметки за всички разходи по колата. За моя изнената установих, че средния ми разход на 100км. за изминалия пробег е 7.3л., при бензин А95Н. Извършил съм следните ремонти :
- смяна на ангр.ремък с ролката;
- смяна на маслото с филтъра;
- смяна на възд. филтър;
- ремонт на бендикса със смяна на втулките на стартера;
- ремонт на затварящ механизъм на две от вратите;
- ремонт на механизма на ел.стъкло (имаше изронени зъбци);
- смяна на тампон на предно колело с регул. на предницата;
- смяна на две гуми;
- смяна на кабелите на свещите;
- смяна на гарнитурата на капака на главата;
- смяна на две крушки.
Общата стойност на горните работи е 406лв. (с гумите, които са малоя и бяха по 91лв.)
Отделно са си разходите за застраховки, данъци, аларма, тонколонки и др., които не са технически по поддръжката.
Как ви се струва това за 12 годишна кола - вписва ли се в понятието "безпроблемна". (Може би да добавя, че през големите студове си палеше безпроблемно.)
Моля да изкажете мнения разходите и проблемите, от които те произтичат, в рамките на нормалното ли са за пасат. Чесно казано ми се струват малко, но нямам база за преценка.
А ако бях си купил вектра, дали щях да съм по-добре? (не говоря за комфорт)
моля ви за аргументирани, а не фенски мнения, тъй като виждам, че има наистина големи разбирачи из форума
предварително благодаря