Тъй де...човека си е направил сметка какво иска - иска да е бензиново,да е на газ и с не много голям двигател...
Като за начало - спокойно може да си вземе Пасат В4 от последните - края на производството им през 97-ма година.Наблъскан с екстри - оригинални обаче....спокойно може да се вмести с парите и двигатели има колкото иска - идеален е 1.8 моно АБС примерно...целия му ангренж струва 30лв с ремъка и ролката...префектен за газифициране с обикновенна газова уредба а не ГИ и що годе достатъчен за купето (на мен ми е много малък ама понеже съм идиот).Само не си мисли,че един по-слаб двигател би харчил по-малко от по-мощния понеже се натоварва повече и разхода е идентичен за сметка на вървежа...което при изпреварване или натоварена кола и с климатик си е от сериозно значение...затова само се спреш на В4 разгледай и 2.0 двигателите.
Съответно поддръжката като цяло е без пари кажи-речи...окачването цялото едва ли има да струва и 300лв заедно с труда на майстора (тампони на носачите,шарнири,накрайници и т.н.) .Екстри за модела се предлагат каквото се сетите - има автоматици,има и с ръчни сорости.Има Синхро-та (ама май са само с 2.0 мотори).Има с климатик,има и с климатроник.Има с АБС,има и без.Имат си и AirBag-ове даже.
Обшо взето части 2-ра употреба има премного понеже са си масови коли и съответно дорид а се случи нещо лошо чаркове има.
Съответно не мога да коментирам много много за В5 понеже аз самия си нямам обаче наблюденията ми са :
-Пасат В5 - доста комфортен обаче и доста проблемен в някои отношения.Ходовата им част не е толкова калпава обаче при нашите пътища не е ясно на какво може да попаднеш и съответно какво ще се наложи да смениш...не понеже се е разбила от само себе си а понеже си превзел кратер или шахта без капак,или друго подобно.Тогава вече се ръсваш качествено при този автомобил понеже носачите са си скъпи...а съм виждал откъснат носач на В5 (бордюр в локва).Проблемни са им електрическите перки за охлаждане на двигателите (освен висок перката имат и електрическа,която работи при пуснат климатик или повечко загрял двигател).Тя не е опасна за двигателя обаче сериозно пречи на работата на климатика и води до някой и друг гръмнал маркуч и лоша работа на системата.Перката не е скъпа - италианска чисто нова се намира за около 160-200лв...оригинална на Valeo майка си и баща си.Втора употреба почти няма,независимо,че става и от А4-ка...много се търсят..а и продажната им цена е към 100-тина лв. Иначе климатичната система е железна и няма грижи с нея.Обаче...зачестиха случаите на появяващи се В5 и В5.5 с вече пробити радиаторчета за парно...което е фрапиращо понеже са коли на 10-тина 12 години.Най-новия екземпляр с пробито беше Б 5.5 2004-та година.И не се беше спукал между пластмасата и алуминия...едната от тръбите му беше изгнила а колата беше с кристално чист антифриз

.Незнам от какво материали им правят дръжките и въобще детайлите,които се пипат и ползват обаче масово на В5 и В5.5 са изподрани,олющени и като погледнеш готината кола отвън вътре е направо мизерия...същото наблюдавам и на А4-ките след 97-ма.
За Бора имам много лоши впечатления откъм климатик - масов проблем е компресора за климатика и съответно ремонта е много труден понеже трудно се намират компресори за тях..превъртат шлиците на оста на компресора към шайбата и компресора е за боклука.Нов струва около 1600лв. Иначе проблема с пластмасите е на лице и при тях.Друг по-сериозен контакт с тях не съм имал за да мога да коментирам ходова част,двигатели и т.н.
За Венто - то си е Голф ама малко по-голям...ценово няма сериозна разлика между Венто и Пасат В4 за да има причина да се спреш на по-малкото купе с по-малкия обем и по-нисък клас на возия и оборудване.Иначе и Внето-та има колкото искаш обаче екстрите при тях са по-ограничен и трудно се намира кола,пълна с всички екстри а за един семеен автомобил си трябва и климатика,и АБС-а и т.н...много хора биха казали и AirBag-а ама повечето са толкова стари,че едва ли вече са надеждни и на повечето коли от тези години отдавна ги няма по ред причини. (Не,че не гледах една Астра G ,на която от 2-та AirBag-а нито единия не се беше отворил при челен удар...а коланите се бяха освободили...имаше разбира се и две дупки в предното стъкло).
Принципно срещнах някъде израза,че колкото по-нова била колата,толкова по-надеждна била тя...е това пък въобще не е вярно.Дори чисто нова да е шанса да дефектира е голям...точно понеже е нова още по-голям понеже се ползват по-некачествени материали.Съответно ако една дори стара кола се поддържа добре и се преглежда 2-3 пъти годишно из основи няма да има проблеми и няма да ви оставя насред пътя.Дори нова кола ако не се поддържа и се разчита,че тя е надеждна понеже просто е примерно на 10 гидини а не на 15 или 20 то тя става далеч по-опасна отколкото старата.
Иначе - много хора плюят по колегите с В5 и В5.5 понеже видиш ли те крали по-нови коли и т.н....какво лошо има като могат да ги поддържат да ги карат...всеки сам си преценява и си прави сметка коя лъжица е за неговата уста и коя не...затова и колегата е попитал - за да знае коя лъжица е за неговата уста и затова стермежа не трябва да бъде да му се казва "това е боклук,това е готино" а да му се говори конкретно с проблеми,цени,решения,разход на гориво,поддръжка и т.н.
Обшо взето това е всичко,с което аз мога да помогна.